Omlet bloggen

Flytning med høns

En flytning er stressende for alle involverede – det gælder også kæledyr og høns. For dine høner er hemmeligheden bag en vellykket flytning at have alt stående klart i den anden ende. På samme måde som du måske pakker en elkedel og to krus ud, før du åbner nogen af de store flyttekasser, skal hønsehuset stå klar i haven, før den første kop te eller kaffe er brygget!

Høns er tilbøjelige til at stresse, og du kan i hvert fald forvente, at antallet af æg styrtdykker de første par dage efter en flytning. Svage eller meget nervøse høns er i særlig fare, da panik kan få dem til at baske rundt i blinde og brække benene eller endda slå sig selv ihjel. Minimering af stress er derfor nøglen til en vellykket flytning.

Den mest stressfri måde at gøre dine høner klar til flytningen på er at tage dem direkte fra hønsehuset og sætte dem i et transportbur eller en kasse, snarere end at fange dem senere på dagen, når de er udenfor og skal jagtes rundt. Dét er ikke en god måde at minimere stress på!

Transportering af høns

Dine hønseflyttekasser skal være tildækkede papkasser eller transportkasser til kæledyr med god ventilation. Der skal være plads nok til, at fuglene kan vende sig rundt (for at forhindre dem i at gå i panik i det aflukkede rum), mens der er mørkt nok til at deres instinkter sætter ind og hjælper dem til at lægge sig til rette til rejsen. På længere rejser bliver du dog nødt til at have nok lys i kasserne til, at hønerne kan spise, og transportkasser til kæledyr gør dette nemmere.

Du skal generelt set have én kasse pr. høne, så sørg for at have kasser nok til den store dag. Høns med lignende, rolige temperamenter kan transporteres i en enkelt kasse sammen. Hver kasse eller boks skal være foret med halm til at opsuge møget, og kasser skal stables sikkert, ikke mere end tre kasser i højden.

Det er vigtigt, at fuglene ikke får det for varmt på rejsen, så ventilation er vigtigt. Hvis du kun har to eller tre høner, kan de rejse på bagsædet i en velventileret bil, sikret med dyner eller tæpper – eller endda sikkerhedsseler – for at forhindre kasserne i at glide rundt.

Selve rejsen skal foretages ved at bruge så mange lige, ikke-ujævne veje som muligt kombineret med behovet for at gøre turen så kort som muligt. Hvis dit nye hjem ligger en kort motorvejsstrækning og et par hovedveje væk, er det alt sammen meget ligetil. Længere ude på landet, hvor der er mange muligheder for små snoede veje, skal turen dog planlægges mere omhyggeligt. Hvis alle veje er små med mange sving, er den hurtigste rute den bedste mulighed.

I de to uger op til flytningen skal du sørge for, at dine høns’ kost er rig på alle de nødvendige vitaminer og mineraler. Nogle ejere anbefaler at tilføje probiotika eller ekstra vitaminer til foderet, og dette er noget, du bør diskutere med din dyrlæge.

På korte rejser behøver du ikke bekymre dig om hønsefoder. På længere ture skal der dog leveres mad. Sørg for at tage en lang pause mindst hver tredje time, så de begrænsede fugle kan slå sig ned og spise. Hvis du transporterer hønerne i transportkasser, kan du fastgøre en vanddispenser til siden.

Et flytbart hønsehus?

Gammeldags hønsehuse kan være vanskelige at transportere, og mange hønseholdere foretrækker at opføre et nyt hønsehus på deres nye ejendom. Dette indebærer nogle gange at skulle huse fuglene i en midlertidig bolig, mens det nye hønsehus and gården bliver sat i stand.

Der er dog nogle måder at undgå ulejligheden på. Flytbare hønsehuse og hønsegårde kan pakkes ned og derefter sættes op i den nye have på få minutter, og de har den fordel at hønsene kender dem. Høns der flytter ind i et hønsehus, som de i forvejen kender ud og ind, vil være meget mindre påvirket af flytningen.

Hønsehuse med tilhørende gårde såsom Eglu er ideelle i denne henseende. Hvis du placerer hønsehuset i din nye have, så snart du ankommer, vil hønsene føle sig hjemme, før du overhovedet har formået at åbne nogen af dine flyttekasser. Mennesker vil uundgåeligt mærke stresset ved flytningsprocessen, men hønerne behøver ikke gøre det!

Processen er ikke helt forbi, når dine høner er sikkert flyttet ind i den nye have. Stress kan godt få eventuelle underliggende sygdomme til at bryde ud, så du er nødt til at udføre daglige sundhedstjek på dine fugle, mens flokken falder til i deres nye omgivelser. Dette er endnu en grund til at overveje et flytbart hønsehus med gård, der bare kan pakkes sammen og tages med.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *