Omlet bloggen

Sådan fanger man en høne

Nærbillede af en brun og hvid høne

Kun meget tamme kæledyrshøns kan lide at blive samlet op. De fleste høns finder hele proceduren stressende, så du bør kun fange eller håndtere dem, hvis det er nødvendigt.

Der er et par grunde til, at du kunne få brug for at vide, hvordan man fanger en høne. Dine høner kan være i fare, de kan muligvis have brug for en vask efter at have været i kontakt med noget fedtet eller klæbrigt, eller du er måske nødt til at udføre en helbredskontrol.

Der er forskellige måder at fange en høne på. Hvis hønen er i fare, fordi den er flygtet ud på en vej eller ind i en have, hvor der er en hund, kan du normalt klare ærterne ved at ‘hyrde’ hønen i stedet for at prøve at løfte den. Hvis problemet er en hund, må du som det første kontrollere eller begrænse den. Hvis hønen er undsluppet, og du er nødt til at fange hende, så er den bedste mulighed at lede hende tilbage til sikkerhed ved at stå med armene strakt ud til siderne og opmuntre hende til at vende tilbage til hønsegården. I denne situation er hønen desperat efter at finde sine medhøns, så ‘styr’ hende mod hullet i hegnet eller den åbne port, eller hvilken flugtvej hun nu engang tog.

Hvis hønen er hoppet og basket over en mur, må du muligvis ty til gammeldags jagtteknikker til at fange høns.

En pige fanger en sort og hvid høneHvordan fanger man en vildfaren høne?

Hvis dine høner er meget tamme, kan du blot tilbyde dem nogle godbidder, bøje dig og samle dem op. Hvis det bare var så let med enhver høne! Nogle af dem er nogenlunde lige så lette at fange som en bar våd sæbe, der suser af sted – de kan sprinte med hastigheder på omkring 14,5 km i timen – og du bliver normalt nødt til at hyrde dem ind i et hjørne først, hvis du vil fange dem.

Hvis en høne er undsluppet, eller du ser hende løbe væk, eller bare gemme sig et eller andet sted i en stor have eller på en eng, hvor du kan opspore hende, så er den bedste tilgang at være tålmodig og stole på hønens hjemmeinstinkt. Når tusmørket begynder at falde på, går hønen instinktivt tilbage til hønsehuset. Dette er en af de praktiske ting ved at holde fjerkræ!

Den bedste måde at fange en høne på

Kan høns lide at blive samlet op? Generelt er svaret nej. Men hvis du af én eller anden grund forsøger at fange en høne, så er der forskellige måder at gøre det på. Ikke alle kan anbefales for en almindelig (dvs. ikke ekspert) hønseholder.

  • Brug et net til at fange høns. Net kan være farlige redskaber, da en hønes klør kan sidde fast i nettet og forårsage skade. Hvis du vælger denne metode, skal hønsene fanges i nettet så hurtigt som muligt for at minimere stress – selvom synet af det net for evigt derefter vil sende den stakkels høne i panik! Du skal altid bruge et så stort net som muligt til at fange dine høns. Et tæppe kan tilbyde en sikrere måde at fange dem på.
  • Brug burfælder til at fange høns. En effektiv metode er at lægge nogle uimodståelige godbidder i et bur og derefter snedigt lukke døren med en stang eller en lang pind. Den største ulempe er, at alle de andre høns også vil blive fristet til at kigge indenfor!
  • Kasser til at fange høns. En stor kasse kan placeres over en fugl, der er fanget i et hjørne af hønsehuset eller hønsegården, og klapperne kan skubbes ind under for at sikre kyllingen. Denne teknik kan være nyttig, hvis du har brug for at fange høns i dagslys (selvom det også fungerer om natten), og hvis de har en tendens til at være aggressive.
  • En lommelygte kan gøre høns lettere at fange. Dette er den enkleste og mest effektive metode, når du har brug for at fange en sovende høne. Når høns sidder sammen med resten af flokken i hønsehuset eller hønsegården på deres siddepinde eller i deres redekasser om natten, bliver de instinktivt siddende. Hvis du åbner toppen af hønsehuset og lyser med en lygte (pandelamper er perfekte), vil du være i stand til at lokalisere den høne, du har brug for at undersøge, og få fat i hende med minimalt besvær.

Sådan løftes en høne

Når du løfter en høne op, skal du forsøge at være fast i taget, men ikke hård. Nøglen er at få et godt greb om hønen og forhindre den i at baske med vingerne. Den rigtige metode er at holde hønen ved at placere din hånd over ryggen, begrænse vingerne og derefter bringe den tæt på din krop. Hvis fuglen er meget nervøs, må du muligvis dække hende med et håndklæde for at berolige hende.

En tam høne er den nemmeste slags at fange. Du skal blot lokke hønen hen til dig med et par godbidder, tage fat i hende, og ae hendes ryg for at berolige hende. Når rengøringen eller undersøgelsen er afsluttet, skal du sætte hønen på jorden og træde tilbage. Hun skal nok selv gøre resten og løbe tilbage i sikkerhed af flokken.

Så der er altså flere måder at fange en høne på, men du bør kun anvende dem, når du helt sikkert har brug for at fange en høne. Prøv at undgå fjerkrækrogen eller nettet, hvis du kan, og brug den metode, der passer til både hønen og omstændighederne.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *