Omlet bloggen

Ti ting vi mennesker gør, som katte hader

Fotos: Aiden Craver / Unsplash

Selvom alle katte er forskellige, så er der visse træk, der er fælles for de fleste katte. For eksempel er de fleste katte ens i forhold til hvilke ting, de ikke kan lide. Desværre er meget af det, katte ikke kan lide, noget som mennesker gør ved dem, ofte uvidende om hvor meget deres katte hader det.

For at hjælpe katteejere til at gøre deres adfærd mere kattevenlig, har vi her samlet de ti mest almindelige ting mennesker gør, som katte ville ønske, at vi ikke gjorde.

1. Katte hader høje lyde

En kats øre er designet til at opspore lyde, og deres hørelse er meget skarpere end et menneskes. Det betyder, at vaskemaskiner, råben, musik og telefoner – for ikke at nævne fyrværkeri og familiefester – alt sammen er noget, katte hader. At respektere en kats følsomme ører kan hjælpe med til at minimere problemet, men katte er også utroligt gode til at undslippe støj og finde et stille sted at gemme sig. Det er kun når larmen ikke kan undgås – f.eks. fyrværkeri – at katten virkelig kan blive stresset.

2. Katte kan ikke lide blive aet aggressivt

Mens nogle hunde elsker at blive kløet godt og entusiastisk på ryggen eller maven, så foretrækker de fleste katte en mildere tilgang. Kraftige klap, strøg og håndtering af poter eller hale får katte til at føle sig i fare, og de vil enten løbe væk, slå ud med kløerne eller simpelthen blive stressede. Mange katte kan ikke lide at blive krammet. Dette er især almindeligt for adopterede katte, så pas altid på, når du klapper din kat – se på dens reaktioner og tving den ikke til noget. Det samme gælder i forhold til at klæde katte ud i angiveligt sødt tøj. Sørg for, at alle i hjemmet, inklusive børnene, er opmærksomme på disse katteregler.

3. Nogle katte kan ikke lide at blive ignoreret

Selvom ikke alle katte kræver opmærksomhed, elsker mange huskatte det – på deres egne vilkår og når det passer dem. En kat der ikke ønsker at være alene og vil have dig til at stoppe alt, hvad du har gang i for at give den opmærksomhed, hopper gerne op på dit skød eller på skrivebordet og kommer generelt i vejen for dine hænder. I en tid med bærbare computere og hjemmearbejde er mange katteejere meget opmærksomme på denne katteopmærksomhed, og den krævende kæledyrskat synes undertiden at befinde sig permanent på skrivebordet, computertastaturet eller sofaen!

4. Katte kan ikke lide vand

Det faktum, at katte hader at blive våde, er sådan en velkendt kendsgerning, at det er blevet til en kliché, men derfor er det stadig sandt! Katte undgår vand, gemmer sig for regnen og hader simpelthen at blive badet. Hvad en kat angår, så er dens tunge faktisk i stand til at levere det perfekte kattebad. Du bør kun ty til kattebade eller -brusebade, hvis det er absolut nødvendigt – for eksempel for at rense noget giftigt eller fedtet ud af pelsen eller for at gøre en kat klar til en udstilling.

5. Katte hader køreture

Katte gemmer sig ofte under biler, når de er bange, men de fleste af dem kan overhovedet ikke lide køreture i bilen, og nogle katte er bange for køretøjer. Kombinationen af bevægelse, høje lyde og mærkelige lugte er stressende for en kat, og de er også tilbøjelige til at blive køresyge. Køreture bør derfor begrænses til fornødenheder – for eksempel ture til dyrlægen eller til kattepensionen, når du skal på ferie.

6. Katte kan ikke lide andre kæledyr

Selvom en kat, der er vokset op sammen med andre katte eller endda hunde, vil tolerere deres selskab, så har katte brug for deres eget territorium, og de er også naturlige enspændere. I modsætning til mennesker – og i modsætning til mange hunderacer – har katte ikke brug for en samlivspartner i deres liv. Se bare hvordan katte reagerer på andre katte i deres område – for eksempel i haven – for at forstå, hvor sandt det er.

7. Katte hader at tage medicin

Du kan narre en hund ved at pakke pillen ind i en skive hamburgerryg eller blande dens medicin i madskålen. Katte er dog mere modstandsdygtige over for vores bestræbelser på at få dem til at få det bedre. At give en kat piller involverer en belægning af smør og lidt forsigtig halsmassage.

8. Katte vil ikke bruge snavsede kattebakker

Katte er meget renlige dyr og bruger ikke en snavset kattebakke. Regelmæssig rengøring af bakken er derfor vigtig, og frisk kattegrus skal tilføjes regelmæssigt for at holde alt frisk og velduftende. Folk spørger ofte “hvilke lugte hader katte?”, Og svaret “kattetis og kattelort” står højt på listen (sammen med luftfriskere, røgelse og skrællede citrusfrugter!)

9. Katte bør aldrig straffes fysisk

Dette er noget, som en kat næppe vil tilgive et menneske for. En kat bør fravænnes uønsket opførsel ved at lave en ikke alt for høj lyd, såsom at klaske din hånd med et sammenrullet magasin eller klappe (men husk igen, at de ikke kan lide høje lyde). Enhver fysisk straf vil bryde tilliden mellem kat og ejer.

10. Katte har brug for deres eget rum

En katteseng, et yndet skjulested eller et stille hjørne af haven skal være områder, hvor mennesker aldrig trænger sig på. Børn skal mindes om dette, da deres instinkt kan være at samle katten op fra sengen for at kæle med den. Igen har katte en territorial natur og har brug for deres egne stille, rolige pletter og sikre zoner, hvor de kan slappe af.

Det er vigtigt at vide, hvad en kat kan lide, og hvad den ikke kan lide, for at undgå irritationer og holde din kat glad og rask. En af de vigtigste ting at forstå er, at katte ikke er som mennesker eller hunde. De er katte – unikke og perfekte.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *