Omlet bloggen

Det skal du vide om fugleinfluenza i 2020

Fugleinfluenza er et problem, der påvirker alle hønseholdere. Bestræbelser på at inddæmme virussen resulterer aldrig i dens udryddelse, og selvom den ikke nødvendigvis rydder forsiderne lige for øjeblikket, betyder det ikke, at virussen er forsvundet. Mange lande oplever i år fugleinfluenzaens svar på nedlukning i visse regioner, og folk bliver bedt om at træffe passende foranstaltninger. 

Der er registreret lokale udbrud i Danmark, Tyskland, Holland og Storbritannien i anden halvdel af 2020. Den type fugleinfluenza, der er fundet i Europa dette efterår, vil ifølge statens serum institut med stor sandsynlighed holde sig til fugle, da typen aldrig er set overført fra fugleværterne til mennesker. Muligheden for en fugleinfluenza-pandemi kan dog ikke ignoreres.

Udbruddet menes at have sin oprindelse i det vestlige Rusland og Kasakhstan efter samme mønster som udbruddene af fugleinfluenza i år 2005 og 2016. I begge tidligere tilfælde spredte epidemierne sig hurtigt til Nord- og Østeuropa.

Denne artikel beskriver indvirkningen af patogen fugleinfluenza, hvordan den spredes, og hvad hønseholdere kan gøre for at beskytte sig imod den, baseret på regeringens retningslinjer og andre praktiske foranstaltninger.

Hvad er fugleinfluenza?

Som navnet antyder, er fugleinfluenza-virus en form for influenza, der er biologisk tilpasset fugleværter. Fugleinfluenza er ikke en virus, der er specifik for høns, og i teorien kan enhver fugl, vild eller tam, blive smittet. Faktisk findes reservoiret for fugleinfluenzaen i vilde flokfugle som gæs og måger.

Symptomer på fugleinfluenza hos høns

Høns med fugleinfluenza udviser forskellige symptomer. De kan være mindre aktive end normalt, miste deres appetit og vise tegn på nervøsitet. Deres ægproduktion vil falde, og til sidst vil deres kamme og hagelapper se hævede ud med blå misfarvninger. Andre symptomer på fugleinfluenza hos fjerkræ inkluderer hoste, nysen og diarré. Desværre er mange af disse fugleinfluenza symptomer også forbundet med andre lidelser, så en dyrlæge bliver nødt til at stille diagnosen for dig.

Det kan tage 14 dage for et fugleinfluenzaudbrud at sprede sig gennem en flok. Nogle smittede fugle udviser muligvis ingen tegn på sygdommen, derfor kan de dog stadig være potentielle virusbærere. Andre fugle kan lide og dø meget hurtigt.

Hvordan behandles fugleinfluenza hos høns

Du kan reducere risikoen for fugleinfluenza i din hønseflok ved at følge de seneste retningslinjer fra fødevarestyrelsen. Den eneste måde at forebygge imod fugleinfluenza på er ved at vaccinere den udsatte flok. Hvis fugleinfluenza først rammer en flok, skal hele flokken aflives. Links til oplysninger om den aktuelle situation og seneste rådgivning fra den danske regering findes nederst i denne artikel.

Sådan beskytter du dine høns

  • Placér dine fugles mad og vand på lukkede områder, der er beskyttet mod vilde fugle, og fjern eventuelt spildt foder regelmæssigt.
  • Hold dit udstyr rent og ryddeligt og desinficér regelmæssigt hårde overflader.
  • Rengør fodtøj før og efter at have besøgt dine høns.
  • Sørg for at vaske dit tøj efter at have håndteret eller været i kontakt med dine høns.
  • Brug overtræk til at dække hele hønsegården for at beskytte dine høns’ hjem imod fugleklatter fra vilde fugle.
  • Hold flytbare hønsehuse på samme sted – hvis hønsehuset flyttes til frisk jord, er der større chance for at komme i kontakt med afføring med vilde fugle.
  • Hold øje med dine høns. Hvis du ser tegn på sygdom, skal du søge råd hos en kvalificeret dyrlæge.

Områder i Danmark som er ramt af fugleinfluenza i 2020

De seneste udbrud af fugleinfluenza blandt høns og fjerkræ er fundet i Tustrup i Randers kommune i november 2020. Her er der oprettet en 3km beskyttelseszone og 10km overvågningszone. Derudover er der grundet et udbrud 6km syd for den dansk-tyske grænse også oprettet en 10km overvågningszone i det sydvestlige hjørne af Tønder kommune. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man finde et opdateret interaktivt kort over udsatte zoner i Danmark.

Hvis man har en hobbyfjerkræbesætning inden for 3km-zonen skal man lade sig registrere på landbrugindberetning.dk. Derudover er der en række foranstaltninger man skal tage sig, samt visse forbud der gælder, hvis man holder fjerkræ i enten 3km-zonen eller 10km-zonen, og som hønseholder må man sørge for at holde sig opdateret om reglerne og situationen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Råd og oplysninger fra Fødevarestyrelsen

Find information om den aktuelle situation, gældende regler samt diverse relevante links på Fødevarestyrelsens hjemmeside (inklusive det interaktive kort over beskyttelses- og overvågningszonerne nævnt ovenfor) her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fugleinfluenza_den_aktuelle_situation.aspx

Hvis du finder døde eller syge vilde fugle i naturen, kan du her læse mere om hvornår og hvordan disse bør indberettes til Fødevarestyrelsen. Der findes desuden en App, som kan anvendes til at indberette fund af døde, vilde fugle direkte via din smartphone.

*Disse oplysninger er senest opdateret d. 2. december 2020.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *