Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Kan forskellige hønseracer komme godt ud af det med hinanden?

Alle forskellige hønseracer stammer fra den samme forfader, den røde junglehøne, så de fleste høns kommer fint ud af det med hinanden, uanset race. Der er dog visse undtagelser fra denne hønsevenskabelighed.

Enhver ny høne, der introduceres til en flok, skal adskilles fra de andre fugle i en uges tid, indtil alle fuglene vænner sig til hinanden. Derefter skal hun finde sin naturlige plads i hønsenes hakkeorden, og det kan medføre en smule mobning og skænderier de første par dage. Dette er alt sammen meget naturligt og har intet at gøre med fejder imellem specifikke racer. 

En gang imellem vil en høne blive uvenner med en anden uden nogen åbenbar grund, og den svagere høne kan risikere at blive plukket og chikaneret af den mere aggressive fugl. Hvis denne situation fortsætter i mere end tre dage efter den nye hønes introduktion, skal de to muligvis adskilles.

Hvilke hønseracer er aggressive?

Nogle hønseracer er mere selvsikre end andre, men det gør dem ikke aggressive. Aggression er normalt et resultat af miljø – dårlige levevilkår – eller visuel stimulus. Hønsemobningen fortsætter normalt kun udover de første par dage, hvis den nye høne har et usædvanligt arrangement af fjer på hovedet. Den smarte fjerkrone på racer som for eksempel Araucana, Houdan, Toppede Hollændere, Silkehøns og Sultan påvirker nogle høner som en rød klud for en tyr. 

Årsagerne til denne aggression er rent instinktiv. Høns reagerer på størrelsen af deres medfugles kamme, og det tyder på, at høns med store kamme har en tendens til at dominere hakkeordenen, og de vil udfordre enhver stor-kammet nykommer for at demonstrere og bevare deres dominans. Ingen er helt sikre på, hvordan den visuelle stimulus fungerer med fjerkronede racer. En høne med fjer på hovedet vurderes af de andre høner som værende én af to ting – enten en fugl med en meget stor kam og derfor en trussel eller en fugl uden kam overhovedet, hvilket gør det okay at udsætte den for en gang mobning. Uanset hvordan en høne ser på det, så er den fjerkronede nytilkomne en direkte udfordring for de dominerende fugle. 

Fugle med smarte hovedfjer er desuden sårbare, fordi fjerpragten falder ned foran deres øjne og svækker deres syn, så de måske ikke engang ser et angreb komme. Dette kan resultere i hak og kvæstelser.

Andre årsager til hønsemobning

Andre usædvanlige fjerdragter kan nogle gange også inspirere til mobning blandt høns, for eksempel ’fjerbukserne’ på Faverolles. Dette er dog generelt ikke et problem, og denne race skal nok klare sig fint sammen med dine andre høner.

Nogle gange kan nye høns risikere at blive plukket eller hakket til selvom de hverken har usædvanlige fjer eller ejendommelige kamme, hvis de blot er en anden race end alle de andre høner i flokken. Mobningen ser ud til at finde sted simpelthen fordi den nye høne ser anderledes ud end de andre. Dette er dog et usædvanligt problem, og det er klart, at problemet forsvinder helt, hvis dine eksisterende høner er en blandet flok.

Knytter høns sig til hinanden?

Generelt hjælper det faktisk med hakkeordenen og det generelle fællesskab at have en blanding af racer, da de forskellige racer har forskellige temperamenter. Der er større sandsynlighed for skænderier i en hønsegård, hvor alle høns er af samme race – de kan alle sammen være selvsikre og dominerende, eller de kan alle krympe sammen som violer, alt afhængigt af racen, men de har stadig brug for at etablere en hakkeorden.

En hønes kropsstørrelse har ingen betydning for, hvordan den behandles. En lille dværghøne kan sagtens gå sammen med en stor Sussex, og en hane vil respektere alle sine høner, uanset deres race, og i langt de fleste tilfælde vil fuglene alle komme godt ud af det sammen.

Der er dog andre praktiske overvejelser at gøre sig, når man holder en blandet flok. Nogle høns trives i koldt vejr, mens andre ikke er lige så hårdføre. Alder kan også være en vigtig faktor, hvis du vil minimere antallet af ændringer i din hønseflok. Hvis dine høner alle har en lignende levetid, og hvis du køber dem på samme tid, så vil du sandsynligvis kunne købe hele din næste generation af unge høner det samme år. Dette forhindrer konstant nye introduktioner og de dertilhørende udsving i hakkeordenen.

Hvilke hønseracer har det bedst sammen?

Nogle racer er naturligt venlige, og disse høns er langt mindre tilbøjelige til at begynde at hakke og mobbe hinanden. De mest afslappede racer af baghavehøns inkluderer Australorp, Kochin, Grønlæggere, Rhode Island Red, Silkehøns, Sussex og Wyandotter.

En anden vigtig ting, når det kommer til at holde alle de forskellige racer glade og ikke-aggressive, er at sikre, at de har rigeligt med plads og dermed undgår at blive klaustrofobiske. Jo mere plads du giver hønsene, jo mindre sandsynligt er det, at de mobber hinanden, og jo mere sandsynligt er det, at dine høns kommer godt ud af det med hinanden.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *