Omlet bloggen

Kan forskellige hønseracer komme godt ud af det med hinanden?

To forskellige hønseracer bruger Omlet fritstående siddetræ til høns

De fleste hønseholdere vil i sidste ende opleve fænomenet “hønsematematik”. Først var det tre, så fire,og nu tænker du, at en ottende høne ikke ville skade… vel? Ideen om at have bedste venner i flokken lyder godt, men at være den samme art er ikke altid nok til, at høns lever i harmoni. Visse høns kommer bedre ud af det med hinanden end andre, men hvilke hønseracer passer bedst sammen?

Normal hønseopførsel

Alle forskellige hønseracer er udviklet fra den samme forfader, den asiatiske junglehøne, så heldigvis kommer de fleste høns godt overens, uanset arten. Der er dog nogle undtagelser.

Enhver ny høne, der introduceres til en flok, skal adskilles fra de andre fugle, men stadig være i stand til at se dem gennem et hegn i en uges tid, indtil alle fuglene vænner sig til hinanden. Når de først er introduceret, finder de deres naturlige plads i hakkeordenen, og det kan indebære lidt mobning og skænderi i de første dage. Dette er alt sammen meget naturligt og har intet at gøre med fejder mellem bestemte hønseracer.

Af og til bliver en høne uvenner med en anden uden nogen åbenbar grund, og den svagere høne bliver nogle gange hakket og chikaneret af den mere aggressive fugl. Hvis denne situation fortsætter i mere end tre dage efter introduktionen af den nye høne, kan det være nødvendigt at adskille de to kombattanter.

Hvilke hønseracer er aggressive?

Nogle hønseracer er mere selvsikre end andre, men det gør dem ikke aggressive. Aggression er normalt et resultat af miljø – dårlige levevilkår – eller visuel stimulus. Hønsemobningen fortsætter normalt kun udover de første par dage, hvis den nye høne har et usædvanligt arrangement af fjer på hovedet. Den smarte fjerkrone på racer som for eksempel Araucana, Houdan, Toppede Hollændere, Silkehøns og Sultan påvirker nogle høner som en rød klud for en tyr.

Årsagerne til denne aggression er rent instinktivt. Høns reagerer på størrelsen af deres medfugles kamme, og det tyder på, at høns med store kamme har en tendens til at dominere hakkeordenen, og de vil udfordre enhver stor-kammet nykommer for at demonstrere og bevare deres dominans. Ingen er helt sikre på, hvordan den visuelle stimulus fungerer med fjerkronede racer. En høne med fjer på hovedet vurderes af de andre høner som værende én af to ting – enten en fugl med en meget stor kam og derfor en trussel eller en fugl uden kam overhovedet, hvilket gør det okay at udsætte den for en gang mobning. Uanset hvordan en høne ser på det, så er den fjerkronede nytilkomne en direkte udfordring for de dominerende fugle.

Fugle med smarte hovedfjer er desuden sårbare, fordi fjerpragten falder ned foran deres øjne og svækker deres syn, så de måske ikke engang ser et angreb komme. Dette kan resultere i hak og kvæstelser.

Andre årsager til hønsemobning

Andre usædvanlige fjerdragter kan nogle gange også inspirere til mobning blandt høns, for eksempel ’fjerbukserne’ på Faverolles. Dette er dog generelt ikke et problem, og denne race skal nok klare sig fint sammen med dine andre høner.

Nogle gange kan nye høns risikere at blive plukket eller hakket til selvom de hverken har usædvanlige fjer eller ejendommelige kamme, hvis de blot er en anden race end alle de andre høner i flokken. Mobningen ser ud til at finde sted simpelthen fordi den nye høne ser anderledes ud end de andre. Dette er dog et usædvanligt problem, og det er klart, at problemet forsvinder helt, hvis dine eksisterende høner er en blandet flok.

Knytter høns sig til hinanden?

Generelt hjælper det faktisk med hakkeordenen og det generelle fællesskab at have en blanding af racer, da de forskellige racer har forskellige temperamenter. Der er større sandsynlighed for skænderier i en hønsegård, hvor alle høns er af samme race – de kan alle sammen være selvsikre og dominerende, eller de kan alle krympe sammen som violer, alt afhængigt af racen, men de har stadig brug for at etablere en hakkeorden.

En hønes kropsstørrelse har ingen betydning for, hvordan den behandles. En lille dværghøne kan sagtens gå sammen med en stor Sussex, og en hane vil respektere alle sine høner, uanset deres race, og i langt de fleste tilfælde vil fuglene alle komme godt ud af det sammen.

Der er dog andre praktiske overvejelser at gøre sig, når man holder en blandet flok. Nogle høns trives i koldt vejr, mens andre ikke er lige så hårdføre. Alder kan også være en vigtig faktor, hvis du vil minimere antallet af ændringer i din hønseflok. Hvis dine høner alle har en lignende levetid, og hvis du køber dem på samme tid, så vil du sandsynligvis kunne købe hele din næste generation af unge høner det samme år. Dette forhindrer konstant nye introduktioner og de dertilhørende udsving i hakkeordenen.

Hvilke hønseracer har det bedst sammen?

Nogle racer er naturligt venlige, og disse høns er langt mindre tilbøjelige til at begynde at hakke og mobbe hinanden. De mest afslappede racer af baghavehøns inkluderer Australorp, Kochin, Grønlæggere, Rhode Island Red, Silkehøns, Sussex og Wyandotter.

En anden vigtig ting, når det kommer til at holde alle de forskellige racer glade og ikke-aggressive, er at sikre, at de har rigeligt med plads og dermed undgår at blive klaustrofobiske. Jo mere plads du giver hønsene, jo mindre sandsynligt er det, at de mobber hinanden, og jo mere sandsynligt er det, at dine høns kommer godt ud af det med hinanden.

Omlet og din flok

Uanset om du har en flok på ti eller to, har Omlet produkterne til at understøtte dine høns’ behov. Hold dine høns mentalt og fysisk stimuleret for at hjælpe dem med at leve i harmoni med vores udvalg af hønselegetøj og tilbehør du kan føje til dit hønsehus og din hønsegård.

Kvinde med forskellige hønseracer med Omlet hønsehegn

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *