Omlet bloggen

Griner hunde?

Brun gravhund i Fido Nook bur med tungen ude

Mange hundeejere mener, at deres hunde sætter pris på et godt grin. Se bare YouTube, hvor der bestemt ikke er mangel på smilende og grinende hunde!

Men kan en hund grine på samme måde som et menneske griner? Det er meget let at antropomorfisere dyrs adfærd – dvs. bedømme alt, hvad de gør, ud fra et menneskeligt følelsesmæssigt og moralsk perspektiv – og det virkelige spørgsmål burde måske være, hvorfor skulle en hund grine? Hvad betyder det, og hvilken fordel ville det have givet hundens ulve-forfædre i naturen? Eller er det måske noget, de kun har lært at gøre, siden de blev tæmmet af mennesker?

Der er ikke noget afgørende svar på det sidste spørgsmål, men vi ved lidt om dyrelatter.

Griner andre dyr?

Fra et strengt videnskabeligt synspunkt er det kun bekræftet, at de store aber, delfiner og laboratorierotter griner. Chimpanse-latter lyder i vores ører mere som et skrig, og i naturen er det knyttet til beroligelse og frigivelse af tryk snarere end glæde. Dog griner en chimpanse bestemt hvis man kilder den, ligesom et menneskebarn gør.

Gorillaer har været kendt for at le af slapstick menneskeadfærd, så de ville måske synes godt om en Dirch Passer film. Orangutanger er lidt mere ulæselige, og deres tegn på latter kan være mere lig med simpel kopiering end ægte underholdning. De griner dog, når man kilder dem.

En undersøgelse fra 2004 af delfiner viste, at dyrene producerede en ekkolodspuls efterfulgt af en fløjte, når de legede. Forskerne konkluderede, at disse lyde betød, at delfinerne følte sig glade og afslappede i et sjovt, ikke-truende miljø, og at ‘latteren’ forhindrede den lidt vilde leg i at eskalere til vold. Dette er fascinerende, da mange psykologer mener, at menneskelatter udviklede sig af netop denne grund, og det hænger også sammen med de vilde chimpanse ’grin’.

Det faktum, at laboratorierotter griner, når de kildes, antyder, at mange andre pattedyr også ville le ved at blive kildet. De har bare ikke fået chancen i videnskabelig sammenhæng. Dog ser hunde ud til at slappe af snarere end at grine, når de kildes.

Det faktum, at du ikke kan få din hund til at grine ved at kildre den, betyder dog ikke, at den ikke kan grine.

Hvordan lyder en hunds latter?

Hundelatter – hvis det er hvad det er – er en slags hurtig pusten – en legepusten, som de bruger til at invitere mennesker og andre hunde til at lege. Det er en hhuh-lyd efterfulgt af en hhah-lyd, og mennesker kan efterligne den ved at lave nogle åndende ‘hu-haa’-lyde. Den pustende lyd kombineres ofte med hovedbuk, og hunden strækker muligvis også en af poterne frem eller laver små drillende spring i din retning. Dette er dog en invitation til at lege snarere end et udtryk for underholdning som den menneskelige latter.

Hvis du griner af din hund ved hjælp af hhuh hhah pustelyden og trækker dine læber tilbage i et stort smil under ‘aaa’ delen, kan du få din hund til at grine tilbage. Det er en fantastisk måde at knytte bånd med din firbenede ven på!

Smiler hunde?

Kollage af brun hund, der smiler

Når en hund er afslappet, trækker den ofte læberne tilbage, lader tungen hænge og indsnævrer øjnene, dette kan undertiden – afhængigt af racen – ligne et smil. Det faktum, at de laver disse ansigtsudtryk når de er glade og afslappede, gør det let at associere dem med et smil. Det faktum, at menneskesmil ser ud til at have deres oprindelse i spændingsreducerende kropssprog, antyder at det samme kan gælde hunde. Vilde ulve, nære fætre til vores tamme hunde, har faktisk et tunge-svingende ansigtsudtryk knyttet til afslapning og underdanighed.

Interessant nok virker smil til at være smitsomme blandt hunde, ligesom de er i interaktion mellem mennesker. Hvis du ikke kan få din hund til at grine, kan du helt sikkert få den til at smile! Smil til din hund, og din hund kan meget vel finde på at smile tilbage!

Mener forskere, at hunde kan grine?

Videnskaben er på den leende hunds side. En undersøgelse fra 2005 viste, at en hund sommetider puster på en måde, der lyder som en latter. Når optagelser af denne ’latter’ blev spillet for andre hunde, blev hundene legende og afstressede. Dette blev målt i stressrelateret adfærd såsom at logre med halen, hundes ‘lege-ansigtsudtryk’, lykkeligt kropssprog og slikke sig om munden.

At være glad, afslappet og legende er dog ikke nøjagtigt det samme som at grine. Der er ingen beviser for, at en hund nogensinde finder ting underholdende på samme måde som mennesker – eller gorillaer – gør. Tværtimod er slapstick-adfærd mere tilbøjeligt til at forskrække eller skræmme en hund.

Men latter handler selvfølgelig om at have det sjovt, og det kan du helt sikkert sammen med din hund. De viser let deres følelser gennem lyde og kropssprog. Tag det pustende og legende kropssprog som et tegn på dybt venskab. Og det betyder, at der er masser at grine over!

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *