Omlet bloggen

Har mine marsvin brug for vitaminer?

Marsvin er små dyr, der i stigende grad finder deres plads i de danske hjem. De er kærlige dyr, der vil gøre børn glade. Men for at give dem den bedste chance for at blomstre, er det nødvendigt at tage sig af kæledyrene ved at imødekomme alle deres behov. Dit kæledyrs sundhed afhænger af vitaminer og en bestemt kost.

Marsvin der spiser
Følg vores råd for at sikre dig, at dit marsvin får tilstrækkeligt med vitaminer dagligt og forbliver sund.

Hvorfor bør jeg give mit marsvin C-vitamin?

Ligesom mennesker danner marsvin ikke selv C-vitamin (også kaldet askorbinsyre). På grund af en gammel genetisk mutation kan vores små yndlingskæledyr ikke længere fremstille C-vitamin fra glukose. Indtagelsen af C-vitamin i deres kost bliver en nødvendighed.

Marsvin spiser salat

C-vitamin er et molekyle, der gør aldring af celler langsommere, hjælper med at forhindre risikoen for infektioner og fremskynder heling, derfor bør C-vitaminindtag ikke tages let, da mangler kan forårsage alvorlige helbredsproblemer hos dit kæledyr.

Der er rigeligt med tegn på C-vitaminmangel, og her er de ting, du bør være på udkig efter:

 1. Dit marsvin taber sig, vil ikke spise eller spiser anderledes
 2. For unge marsvin kan væksthæmning være synligt
 3. Dit marsvins immunforsvar sænkes, hvilket kan forårsage mange infektioner. Der er også problemer med leddene og vanskeligheder med at bevæge sig. Det er vigtigt, at du er opmærksom på eventuelle læsioner eller sår, der har svært ved at hele igen. Det er ikke et godt tegn, hvis dit marsvin skriger, når du samler den op.

Skal jeg give min marsvin unge C-vitamin?

Svaret er ja. Det anbefales, at du giver dit marsvin vitaminet fra en tidlig alder, så det ikke lider af mangel.

Ud over C-vitamin, som vi vil fokusere på i resten af denne artikel, har dit marsvin også brug for sin E-vitamin. Dette vitamin nævnes meget sjældnere end C-vitamin, men E-vitamin er også nødvendigt for at opretholde dit kæledyrs gode helbred. Hvis dit marsvin mangler E-vitamin, kan det lide af muskelproblemer, og dette kan også være årsagen til høj dødelighed hos hun marsvin. Dette vitamin tager del i produktionen af celler, og det har derfor en vigtig rolle.

Et lille tip til E-vitamin: 100g mad bør indeholde mellem 3 og 5g E-vitamin.

Mad med et højt indhold af E-vitamin: fennikel, broccoli, tomater, spinat, peberfrugter og havregryn.

Hvilke fødevarer indeholder naturligt C-vitamin?

Mange frugter og grøntsager indeholder C-vitamin. Disse fødevarer findes let i supermarkedet. Det er endnu bedre, hvis de kommer fra din lille køkkenhave! Vask altid grøntsager og frugt, før du fodrer dem til dine marsvin. Det er vigtigt at præsentere dem for dit kæledyr som en godbid, den vil værdsætte det mere. Tøv ikke med at variere dens kost ved at tilbyde forskellige grøntsager alt efter årstiden.

Nøgletal: den daglige indtagelse af C-vitamin hos marsvin skal være 20 mg/kg kropsvægt for et voksent marsvin. Denne dosis kan stige til 60 mg/kg kropsvægt for et marsvin i voksealderen, et gravidt eller et sygt marsvin. Hvis du ønsker personlig rådgivning til dine marsvin, så tøv ikke med at spørge din dyrlæge.

Mad med et højt indhold af C-vitamin, der egner sig til marsvin i portioner på 150g (vær opmærksom på, det er ikke et spørgsmål om at give 150g af den samme grøntsag, men om at variere hvad der er på tallerkenen):

 • Peberrod: indeholder 141mg.
 • Persille: indeholder 140mg.
 • Grønkål: indeholder 120mg. Vær forsigtig, denne mad skal spises i små mængder, da den kan forårsage oppustethed hos dit dyr, ligesom andre typer kål (rosenkål, blomkål, hvidkål, rødkål osv.)
 • Fennikel: indeholder 120mg.
 • Rød peber: indeholder 126mg. Rød peber indeholder mere C-vitamin end grøn peber.
 • Broccoli: indeholder 93mg.
 • Mælkebøtte: indeholder 58mg.
 • Julesalat: indeholder 24mg.
 • Radiser: indeholder 23mg.
 • Tomater: indeholder 19mg. Ud over at give C-vitamin indeholder de også meget vand.
 • Courgette: indeholder 10mg.
 • Bladselleri: indeholder 7mg.
 • Agurker: indeholder 5mg.

Denne liste er ikke udtømmende, men giver dig et overblik over fødevarer, der har en høj mængde C-vitamin, som du måske allerede har derhjemme! Vi råder dig til at variere indtaget og bede din dyrlæge om mere information.

En lille påmindelse mht. kost: Giv ikke marsvin rabarber, løg, porrer, purløg, hvidløg, avocado og salat (rig på nitrat) og undgå gulerødder, da de ofte er for søde.

Vi glemmer det ofte, men græs er også en kilde til mad til marsvin, da det er et komplet foder. Du kan også supplere kosten med blade af jordbær, hindbær (pas på torne), morbær, pil…

Frugter skal også integreres i deres kost, men pas på, da de indeholder en høj koncentration af sukker og bør gives med mådehold.

Nogle gange er det ikke nok med grøntsager og andre planter på trods af en varieret og velafbalanceret kost. Marsvinsejere rådes derfor til at give dem et C-vitamin tilskud.

Hvordan giver jeg vitaminer til mit marsvin? I hvilken form foretrækkes de?

C-vitamin fås i en række forskellige former, så du burde kunne finde noget, der passer til dit marsvin. Ligesom mennesker foretrækker nogle kapsler, mens andre foretrækker en flydende form.

Flydende form: Spørg din dyrlæge til råds om hvilket mærke, du skal vælge. Vitaminet sprøjtes ind. Denne metode er kompleks, fordi du skal have succes med at få dit marsvin til at indtage den ønskede dosis ved at placere sprøjten i siden af munden. Undgå at placere det foran ansigtet eller skubbe det ind i munden, da marsvinet kan kvæles. Anbring ikke C-vitamin i flydende form i vand. C-vitamin er følsom over for lys og luft og kan nedbrydes meget hurtigt. Beskyt flasken mod lys, og sæt låget på igen hurtigt efter brug.

Kapsler/tabletter: Dette er en effektiv måde at sikre, at dit marsvin får sin daglige mængde C-vitamin. Der findes mærker på markedet, der giver dig mulighed for at få den optimale dosis. Hvis dit marsvin har svært ved at sluge tabletten, kan du skjule den i en banan for eksempel eller i andre frugter, som din marsvin nyder.

Pulveriseret: Denne form for C-vitamin bør tages med forsigtighed. Når den er åbnet, skal den pulveriserede pose hurtigt indtages af marsvinet, ellers kan fordelene gå tabt. Pulver mister simpelthen sin effektivitet, når det kommer i kontakt med luft. Pulveret har dog en fordel; du kan lægge det på et stykke agurk eller en anden godbid, som dit kæledyr elsker, vitaminet indtages dermed let.

Vitaminerne C og E skal leveres gennem hele dit marsvins livstid. Undgå dog overdosering. Faktisk kan for meget C-vitamin også være farligt for dit dyr og forårsage urinsten. Spørg din dyrlæge til råds om den nøjagtige dosis C-vitamin, du bør give dit marsvin, for at hjælpe den med at holde sig i god form og leve et sundt og lykkeligt liv.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *