Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvilke frugter og grøntsager kan jeg fodre min kanin?

I stedet for at sprede al mad ud på jorden er det bedst at fodre din kanin ved at servere de friske grøntsager og grønne blade i en foderdispenser. Det giver kaninerne noget mere interessant at beskæftige sig med. Dette er en sund måde at levere frisk mad på, da det undgår kontakt med skidt på jorden og forhindrer rådnende blade eller grøntsager i at blive trampet ned i jorden. Det reducerer også madspild og holder skadedyr væk.

Kaniner spiser

En dispenser, der fastgøres pænt til kaninens løbegård, såsom Omlets Caddi godbidsdispenser, er perfekt og fungerer også som en høhæk. At skulle finde mad i en foderdispenser engagerer også kaninens hjerne, da de aktivt søger og roder rundt efter mad i stedet for bare at suge alt i sig, de finder på jorden.

Hvad kan jeg fodre min kanin?

Listen over frugt og grønt i en kanins kost er lang og inkluderer mange af de standardvarer, der findes hos grønthandlere og i supermarkeder. Al frugt og grønt skal vaskes inden servering, og hvis du kan få økologisk mad, er det bedre. Giv din kanin frugt som en godbid snarere end hverdagskost, fokus skal altid være på grøntsagerne.

Problemet med frugt er, at det har et højt sukkerindhold, og sukker er ikke en stor del af en vild kanins kost, med undtagelse af et par bær og nedfalden frugt, der nippes til i slutningen af sommeren og ikke bør være en del af deres daglige kost. Din kanin er muligvis tam, men den er stadig en vild kanin når det kommer til sundhed og kostbehov.

Æbler, brombær, druer, pærer, blommer, hindbær og jordbær er sikre for kaniner, men skal kun gives i små mængder – for eksempel kun en ottendedel af et æble eller en pære pr. kanin og kun to bløde frugter. Disse bør ikke tilbydes mere end to gange om ugen.

Hvilke grøntsager kan jeg fodre min kanin?

Foto: Iñigo De la Maza / Unsplash

Listen over gode grøntsager, som kaniner spiser, inkluderer:

 • Agurk
 • Asparges
 • Basilikum
 • Bladselleri
 • Blomkålsblade og stilke
 • Broccoli
 • Brøndkarse (kun en gang om ugen)
 • Cikorie
 • Gulerod og gulerodstoppe (dog kun som en godbid en gang imellem)
 • Kål – rød-, savoy- og grønkål
 • Majroer
 • Pastinak
 • Peberfrugter (grøn og gul er bedst, da de røde er ret sukkerholdige; og giv aldrig kaniner chili!)
 • Persille (kun en gang om ugen)
 • Radiser
 • Rosenkål
 • Rucola
 • Salatblade (hold dig til Romaine-sorter, da andre typer kan være vandige og kan forårsage diarré)
 • Spinat (kun en gang om ugen)
 • Squash
 • Tomat (kun som en sjælden godbid da de har et højt sukkerindhold)

Grøntsager, der er giftige for kaniner

For meget oxalsyre, der forekommer naturligt i bladgrøntsager, kan forgifte en kanin og forårsage nyreskade. Imidlertid er de mængder, der findes i noget kaninmad, herunder persille, brøndkarse og spinat, ikke høje nok til at forårsage skade, og kaniner kan spise dem, så længe disse fødevarer er begrænset til en gang om ugen.

Stivelse og sukker er de vigtigste ting at undgå. Disse forårsager fordøjelsesproblemer ved at ændre pH-balancen i kaninens fordøjelsessystem, og i ekstreme tilfælde kan de føre til mave-tarm-sygdom. Fødevarer, der forårsager problemer, når de fodres for meget, er korn (f.eks. hvede, byg og havre), bælgfrugter (bønner og ærter) og alle frugter (de har alle et højt indhold af sukker).

Kaniner bør helt undgå følgende:

 • Aubergine
 • Avocado
 • Hvidløg
 • Kartofler og kartoffeltoppe
 • Løg
 • Purløg
 • Rarbarber (frugt og blade)
 • Tomatblade

Ingen gulerødder?!

Kaniner er så tæt associeret med gulerødder, at det er svært at acceptere, at rodfrugten måske ikke er så god for dem. Fiktive kaniner lige fra Peter kanin til Snurresnup elsker gulerødder, og ægte kaniner elsker dem også. Gulerødder indeholder dog meget sukker og mange kalorier, men mangler de gode fibre, der findes i mere kaninvenlige friske fødevarer. En gulerodstung kost kan forårsage forstoppelse hos kaniner og få sukkerniveauet til at stige farligt.

gulerødder

Foto: Oriol Portell / Unsplash

Gulerødder skal derfor behandles som en frugt – fint som en lejlighedsvis godbid, men bør kun gives med mådehold.

Sikre urter og planter, der er velegnede til kaniner

Vilde kaniner spiser en lang række planter og endda træ og bark. Medmindre du er sikker på, hvilke vilde planter der er sikre for kaniner at spise, er det bedst at holde sig til disse almindelige arter for at undgå fordøjelsesproblemer eller alvorlig sygdom:

 • Almindelig fuglegræs
 • Almindelig røllike
 • Brombær-, hindbær- og jordbærblade (disse er gode til sløje fordøjelsessystemer)
 • Burresnerre
 • Geranium (vilde sorter)
 • Græs (saftige stilke hellere end direkte fra græsslåmaskinen: haveaffald kan indeholde giftige planter)
 • Gyldenris
 • Hassel
 • Hyrdetaske
 • Kløver
 • Knopurt
 • Mælkebøtte (men ikke for mange da det er et naturligt afføringsmiddel)
 • Pileblade og træ i friskskåret kvistform
 • Rose – blade, kronblade og træ
 • Skvalderkål
 • Snerle
 • Svinemælk
 • Vejbred

Kaninen Plet

Det er meget vigtigt, at de vilde planter, du fodrer dine kaniner med, ikke er sprøjtet med pesticider, ukrudtsmidler eller gødning. Disse er giftige, og nogle kan være dødelige for kaniner og andre kæledyr.

Hvilke vitaminer og mineraler har kaniner brug for?

Kaniner har brug for en sund blanding af vitaminer og mineraler, og disse leveres generelt af et sundt foderpiller og en god forsyning af hø. Kaniner har brug for masser af A-vitamin, men de får alt, hvad de har brug for fra høet. Høet giver dem også alt det D-vitamin og kalcium, de har brug for.

I modsætning til mange andre dyr er kaniner i stand til at fremstille deres eget C-vitamin, så det er ikke et kostproblem.

Kaniner spiser en lang række fødevarer – det er en af de mange gode ting ved dem, så det er let at variere deres kostvaner. Du kan ‘rotere’, hvilke grøntsager du fodrer dem, og du kan holde igen med ting som gulerod eller æble til godbidbaseret træning. Så længe deres kost er baseret på gode foderpiller og masser af hø – og så længe du undgår de giftige fødevarer, der er nævnt ovenfor, så vil du have sunde og glade kaniner.

 

 

This entry was posted in Kaniner


One reply on “Hvilke frugter og grøntsager kan jeg fodre min kanin?”

Kamilla says:

Hej kan jeg fodre min datters kaniner med agurk
De elsker det overalt på jorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *