Omlet bloggen

10 ting i dit hjem der skal holdes væk fra dine kæledyr

Kæledyr er ligesom børn. På jagt efter eventyr og nye oplevelser har de en tendens til ikke at se faren. Ubekymrede vil de røre ved alt og er altid meget nysgerrige. De er naturligt grådige og skelner ikke mellem, hvad der er godt eller dårligt for deres helbred. Men selvom du er samvittighedsfuld og forsigtig, kan dit hjem godt gemme på diverse farer. Vi har sammensat en liste med 10 ting, der skal holdes væk fra dine dejlige dyr.

Foto: Gundula Vogel / Pixabay

 

Hvis du har læst vores artikel om “Kæledyrsdage at fejre: Toplisten i 2021” så ved du nok allerede, at marts er en måned dedikeret til forebyggelse mod kæledyrsforgiftning.

Når man ejer et dyr, er der visse forholdsregler at tage. Vær opmærksom på, at mange besøg hos dyrlægen skyldes forgiftning på grund af indtagelse af giftige produkter. Det er derfor vigtigt at opbevare visse genstande i sikre skabe og kun bruge dem, når dit kæledyr ikke er i nærheden. Indtagelse eller indånding af giftige stoffer kan være farligt for dit kæledyr og kan føre til døden. Det bør være en universel refleks at sikre, at miljøet, hvor dine kæledyr vokser op, er sikkert.

10 ting der er farlige for kæledyr

Vi fokuserer her på 10 almindelige produkter, men denne liste er ikke udtømmende, og du skal bruge dit instinkt og din sunde fornuft til at opdage enhver form for fare for din kammerat.

1. Giftige husholdningsprodukter for dit kæledyr

For det meste er disse ætsende produkter, der forårsager kemiske reaktioner når de kommer i kontakt med dit kæledyrs pels eller hud eller forårsager indre forbrændinger efter indtagelse. Opvaskemiddel, håndsæbe og vaskemiddel skal opbevares højt oppe eller gemmes væk. Hold dit kæledyr væk fra alle disse produkter samt væk fra det skum, der formes af produkterne. Risiciene: diarré, opkastning, mavesmerter, åndedrætsbesvær og endda risikoen for lungebetændelse.

Rengøringsmidler bør også opbevares utilgængeligt for dine kæledyr. De er ofte sammensat af skadelige kemikalier og kan medføre alvorlige risici for dit kæledyr. Deodoranter, afløbsrens, blegemiddel og toiletrens bør også holdes væk.

Med COVID-19 har vi en tendens til at lade vores håndsprit ligge fremme. Pas på, at dine kæledyr ikke kan komme i nærheden af dem. De kunne let finde på at lege med det.

Vær forsigtig med haveprodukter til dine planter samt andet værktøj.

For ikke at ende hos dyrlægen, råder vi dig til at opbevare dine produkter i skabe, højt oppe eller vælge ikke-giftige produkter. Faktisk findes der nogle dyrevenlige, ikke-giftige produkter i specialbutikker, og hvis du har tid og lyst, kan du endda lave dem selv.

Foto: Anna Shvets / Pexels

2. Mad til mennesker

Ikke al mad er velegnet til dyr. Chokolade er et eksempel på noget, der ikke må gives til dit kæledyr. Lad ikke dine cookies ligge på bordet (din kat kan let passere forbi) og pas på krummer efterladt på gulvet. Theobromin og koffein er utålelige stoffer for vores dyrevenner. Når det indtages, kan dit kæledyr begynde at ryste, få hjertebanken, unormalt blodtryk og maveforstyrrelser. I alvorlige tilfælde kan indtagelse af disse fødevarer også være dødeligt, derfor er det ikke noget, der bør tages let på. Husk at rydde op efter at have spist.

Avocado, druer og rosiner bør også undgås i din hunds kost, ligesom alkohol, xylitol, hvidløg og macadamianødder.

 

3. Skadedyrsfælder og insektmidler

Vil du gerne slippe af med insekter eller skadedyr? Vær opmærksom på de fælder, du sætter op. Dine kæledyr kan måske finde på at lege med dem eller blive tiltrukket af lugten. Moderne lokkemad, som vi kan finde på markedet, bruger kun få kemiske og giftige produkter. Sørg dog for at læse instruktionerne og begrænsningerne på emballagen. Blandt andet skal stoffer som methomyl og metaldehyd undgås.

Musefælder skal også undgås, fordi maden i dem kan tiltrække dit kæledyr. Rottegift består af alfachloralose og antikoagulantia, som kan forårsage nerveskader og blodproblemer.

Foto: Charles Deluvio / Unsplash

 

4. Medicin til dit kæledyr, men også din egen

Medicin til mennesker bør aldrig gives til et dyr. Tænk på dem alle som værende giftige! Acetaminophen (paracetamol) og ibuprofen er meget gode eksempler. De skal ikke gives til dit kæledyr, hvis den ikke har det godt.

Det er vigtigt altid at konsultere din dyrlæge.

Lad ikke dit kæledyrs medicin ligge og flyde. Nogle medikamenter kan være aromatiserede for at gøre dem lettere at sluge. De kan dog opfattes af dit kæledyr som en godbid, der ved en fejltagelse kan indtage en overdosis.

Husk også, at man ikke må blande kattemedicin med hundemedicin, hvis du har mere end et kæledyr. Professionel rådgivning er vigtig for at undgå fejl og fejltrin, der kan resultere i en tur til dyrehospitalet!

 

5. Planter

Maveproblemer får ofte dine kæledyr til at tygge på planter. Det er nødvendigt, at du kontrollerer planter og blomster i din have og dit hjem for at afgøre, om de kan være giftige for dit kæledyr.

Hunde tåler for eksempel ikke krysantemum, almindelig taks, amaryllis, alpeviol, rododendron, nerie og påskelilje- og hyacintløg.

For katte er der også nogle planter, der skal undgås: Figen, filodendron eller Fingerfilodendron, liljekonval, alpeviol, aloe, yucca, sansevieria…

 

6. Gødning

Gødning er potentielt farligt for dine dyr. Det findes i mange slags og former. Afhængig af gødningens art kan toksiciteten variere. Vælg dem med omhu, og prøv at vælge så naturligt som muligt. Undgå produkter sammensat af fosfor, kalium og nitrogen samt tilsætningsstoffer som herbicider og insekticider. Den potentielt toksiske dosis hos en hund estimeres til at være 5g/kg, hvis det indtages.

Organisk gødning er ikke nødvendigvis godt for dit kæledyrs helbred. Kontroller altid emballagen eller spørg specialiserede fagfolk til råds.

 

Foto:cottonbro/Pexels

7. Tungmetaller

Der skal udvises forsigtighed med bly og zink, der kan have en negativ indvirkning på dit kæledyr. Saml dine mønter op, når de falder på gulvet, og lad dem ikke ligge og flyde.

Indtagelse af tungmetaller kan forårsage mavesmerter og endda føre til anæmi.

Vær også forsigtig ved renovering af gamle bygninger og huse. Dit kæledyr kan let komme til at indtage bly.

 

8. Æteriske olier

Selvom de har mange dyder, er æteriske olier ikke harmløse. De er kraftige aktive stoffer, der skal holdes væk fra dine dyr. Æteriske olier kan forårsage fordøjelses- og nerveskader og kan forårsage forbrændinger ved berøring.

 

9. Nikotin, tobak og andre stoffer

Nikotin er lige så skadeligt for mennesker som det er for dyr. Ryg ikke foran dit kæledyr, og undgå at efterlade en pakke cigaretter på dit sofabord. Hvis der indtages eller indåndes høje doser, kan dit kæledyr få luftvejsproblemer eller endda hjerteproblemer.

 

10. Nogle kosmetiske produkter

Kosmetiske produkter til mennesker indeholder mange stoffer, der ofte er skadelige for dit kæledyr. Hold din deodorant, neglelak, opløsningsmidler og parfume væk.

Børst ikke dit kæledyrs tænder med konventionel tandpasta. Mens fluor er godt for vores tænder, er det absolut ikke godt for vores elskede kæledyr. Fluor er giftigt og kan ved et uheld blive slugt af dit kæledyr.

 

Mit kæledyr har været i kontakt med noget på denne liste, hvad skal jeg gøre?

Hvis du bemærker symptomer (rød hud, mistet appetit, feber, alvorlig savlen, opkastning, åndedrætsbesvær, ledsmerter, mavesmerter, pludselig træthed osv.), Skal du straks kontakte en dyrlæge. De vil fortælle dig, hvad du skal gøre. Alle oplysninger, der kan hjælpe med at identificere kilden til forgiftningen, skal gives til den, du kontakter.

Forsøg ikke at få dit kæledyr til at kaste op, give det vand eller medicin, da dette kun vil gøre situationen værre.

At elske sit kæledyr betyder også at beskytte det imod fare. Huset er deres vigtigste legeplads, beskyt dit kæledyr mod disse almindelige farer ved at være påpasselig med at sikre og gemme dem væk uden for rækkevidde.

 

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *