Omlet bloggen

Hvilke overvejelser skal man gøre sig som hønseholder?

Fjerklædte venner i haven, der regelmæssigt lægger æg til dig – det lyder godt, ikke? Men der er lige et par ting man bør overveje, inden man beslutter sig for at holde høns i baghaven. Er din have velegnet til at holde høns? Hvilke omkostninger er der egentlig i forbindelse med at holde høns? Vi giver dig svarende på disse og flere andre praktiske spørgsmål i denne vejledning!

Hvad koster det at holde høns?

De regelmæssige driftsomkostninger inkluderer foder, strøelse, sand, kalk, vand og elektricitet. Afhængigt af dine høns’ race og alder samt fodertypen og -kvaliteten, skal du forvente at bruge ca. 100 kr. om måneden for fem høns. Hvis dine høns også finder meget foder i hønsegården, så kan du holde omkostningerne ret lave, mens økologisk foder af høj kvalitet koster betydeligt mere. Du kan også budgettere ting som kål, blomkålsblade eller spinat i supplement til deres foderpiller, da høner har brug for lidt grønt i deres daglige kost. Strøelse koster omkring 130 kr.

Derudover er der udgifter til dyrlægen, som næppe kan beregnes. Vaccinationsomkostningerne er stadig ret håndterbare, selve vaccinen koster maks. 150 kr. Afhængigt af hvad du vil vaccinere dine høns mod, og om du også giver ormekur regelmæssigt, stiger omkostningerne naturligvis. Med andre helbreds- og kosttilskud kan vi beregne 500 kr. om året.

Det enkle svar er, at de maksimale omkostninger ved hønsehold i baghaven vil være 450 kr. pr. måned for en flok på 5 høns. Grundlæggende kan det siges, at høns er billigere at holde end andre kæledyr som hunde eller katte, og så modtager vi endda nogle lækre æg fra dem.

Vær opmærksom på, at alle priser, der er anført her, er meget generelle skøn og kan variere meget mellem forskellige landsdele og byer.

Udover disse driftsomkostninger bør du helt sikkert købe et smart og praktisk hønsehus for at holde dine damer sikre. Du kan købe et færdigt hønsehus, eller du kan bygge dit eget.

 

 

Omlet siddepinden

Noget, der absolut skal være på listen, er en foder- og vanddispenser, en siddepind og i bedste fald nogle hakkelegesager samt en godbidholder, så du kan fodre din flok godbidder på den reneste og sundeste måde.

Og glem ikke udgiften ved hønsene selv. Denne afhænger af racen og fuglenes alder. En god begynderflok består normalt af 4 til 5 høner i alderen 16 til 24 uger. Hvis du er på udkig efter en særlig race eller stamtavlehøns, så kan priserne være dyrere. Prisen på høns kan variere mellem 15 og 100 kr. pr. høne.

Se afsnittet ‘hvor meget koster det at holde høns?‘ i vores guide for at finde specifik information

Omlet Peck Toy hakkelegetøj

Hvad er arbejdsbyrden, og har jeg tid nok til at holde høns?

Den daglige arbejdsbyrde afhænger af størrelsen og alderen på din flok, og hvor godt du har planlagt. Det er en selvfølge, at nyudklækkede eller helt unge kyllinger nok har brug for meget mere af din tid end voksne høns. For at finde ud af, hvilken kyllingealder der er mest passende for dig, henviser vi til vores tidligere blog: ‘Hønsehold for nybegyndere: voksne høns eller kyllinger?‘.

Generelt kan man sige, jo flere høns du har, jo mere arbejde er der – men også jo flere æg, der vil gøre dig og din familie lykkelige hver morgen! At holde høns i en lille flok på omkring 6 fugle er dog meget lettere end at holde en hund. Du bliver nødt til at fodre din flok og skifte vand hver dag og give dem alle et hurtigt dagligt helbredstjek. Desuden skal du lukke dine høns ud af deres hønsehus mindst en gang om dagen, enten på fritgående basis eller i en større indhegning, som vil sikre, at de beskyttes mod rovdyr.

En anden vigtig faktor, du skal huske på, er din arbejdstid. Hvis dit arbejde starter tidligt om morgenen eller sent på aftenen, er det svært at klare at lukke høns ud af hønsehuset og tilbage indenfor igen. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at du slet ikke kan holde høns. I denne situation er det et godt alternativ at købe en automatisk hønselem, der kan åbnes og lukkes automatisk, selv når du ikke er der!

Med en indsats på ca. 10-15 minutters arbejde om dagen vil du være i stand til at tage de væsentlige handlinger, der skal til for at holde glade og sunde høns (plus enhver ekstra leg- og kæletid, du selv vælger at bruge!).

Er mit miljø egnet til at holde høns?

For at holde sunde og glade høns er det nødvendigt at have et sikkert udendørs område med masser af plads, hvor de kan motionere, nyde solskinnet og den friske luft. Dine høns skal være i stand til at udtrykke normal adfærd, såsom at skrabe, lede efter mad og støvbade.

Valget af hønserace samt hvor mange høns du vil holde er nøgleindikatorerne for det nødvendige pladsbehov, du vil få. Du bør bestemt give dine høns masser af plads på et grønt område, hvor de kan nyde deres frihed. Det er dog vigtigt også at have et hønsehus og en udendørs indhegning, der kan beskytte dine høns mod rovdyr, når du ikke er i nærheden.

Hvem skal tage sig af min flok, hvis jeg er væk hjemmefra?

Uanset om du planlægger en kort tur væk fra din flok eller en længere rejse – så er der, med passende planlægning, bestemt måder at klare det på, så du kan efterlade dine høns uden dårlig samvittighed.

Den mest praktiske og nemme måde ville være at bede en ven, et familiemedlem eller din nabo om at holde øje med din flok, mens du er væk. Hvis du er uheldig og ikke kan finde nogen omkring dig, skal du ikke bekymre dig. Har du nogensinde hørt om en hønseepasser? Ja, de findes. Undersøg i dit lokale område, om der er en hønsepasser eller pasningsservice. Det samme gælder for høns, som med hunde eller katte: den ideelle hønsepasser er en, der kender godt til fjerkræ.

Et alternativ er at investere i en automatisk foderautomat. Det giver din flok adgang til mad hele dagen efter ønske og holder rotter eller andre ubudne gæster væk. En anden god gadget at have ville være den automatiske dør til hønsehuset, hvor du kan indstille tiden via kontrolpanelet, så døren åbner og lukker hønsehuset på et bestemt tidspunkt eller baseret på den stigende og nedgående sol, så hønsene stadig kan nyde deres frihed, mens du ikke er hjemme.

Kan jeg blande forskellige racer af høns?

Ja, i de fleste tilfælde kan du blande hønseraser. Det er dog bedre at lade haner være alene.

Når det kommer til alder, kan ældre høns undertiden mobbe unge høns simpelthen på grund af et spørgsmål om hakkeorden. Pludselig er der nye høns i gården, og de ældre høner vil forsøge at etablere sig øverst i hakkeordenen, men dette er en naturlig bevidst adfærd og har intet med selve racen at gøre. Reelle problemer kan forekomme ved at “blande” racer, når du f.eks. har fem høns, der ser meget ens ud (som Rhode Island Reds og New Hampshire Reds), men kun en høne med et meget andet udseende. Høns, der ser helt anderledes ud end resten af deres flok, kan blive mobbet.

Nogle toppede racer f.eks. de toppede hollændere ser ikke særlig godt, fordi deres hovedfjer er i vejen, hvilket kan være en ulempe og kan føre til at de bliver hakket og mobbet.

Det vigtigste at huske på, når du integrerer nye fugle i en eksisterende flok, er at isolere eller sætte alle nye fugle i karantæne i mindst 30 dage. Dette giver dig tid til at observere alle nye fugle for symptomer på sygdom og/eller tegn på eksterne parasitter og behandle dem om nødvendigt. Når 30-dages isolationsperioden er afsluttet, skal du introducere nye høns eller kyllinger til flokken og altid overvåge interaktionerne mellem gamle og nye fugle fra tæt hold, indtil du er sikker på, at alt er i orden. Når de føler sig godt tilpas og kommer ud af det med hinanden, vil en simpel daglig kontrol være fin. Lad dine høns gå frit og blande sig på et større område, så de kan lære hinanden at kende.

Husk altid, at dine fjerklædte venner er levende dyr, og du forpligter dig til at passe dem ordentligt. Sørg for, at du har tilstrækkelig med tid og plads til, at de kan leve lykkeligt og sundt.

Hvis du holder dine høns under de ovennævnte vilkår, vil de være taknemmelige og takke dig med kram og lækre æg. Jo bedre planlægning, jo mere afslappet bliver du, og jo mere tilfredse bliver dine høns.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *