Omlet bloggen

Kattes syv fascinerende sanser

Har du nogensinde spekuleret over, om din kat kan se farver? Eller om de kan balancere på en bjælke bedre end dig? Selvom vi ved, at vores katte har de traditionelle fem sanser som hørelse, smag, lugt, berøring og syn, ville vi udforske andre særlige sanseevner, de måtte have. Lad os udforske, hvad katte virkelig er i stand til med deres syv fascinerende sanser.

Nærbillede af kats ansigt, mens den sidder i hængekøje på Omlet Freestyle kattetræ

Høresansen

Det har længe været påstået, at hunde har den bedste hørelse af alle tamme kæledyr. Men er det sandt? Vi vil ikke skuffe alle jer hundeelskere, men denne påstand er faktisk falsk. I et rum fyldt med lyde, der ikke kan høres af mennesker, kan katte faktisk registrere højere frekvenser end hunde. De fleste katteracer har opretstående ører, hvilket gør det nemt for dem at opfange lyde.

En kats ekstremt brede båndbredde kombineret med dens høje følsomhed over for lyde gør, at den kan lytte fra en meget større afstand end både mennesker og hunde. Der er 27 muskler, der forbinder det ydre øre på en kat, hvilket giver mulighed for 180 graders rotation af deres ører for at scanne omgivelserne og bestemme den præcise placering af en lyd. De kan endda rotere deres ører uafhængigt af hinanden – lidt ligesom minisatellitter på hovedet.

Selvom en kats høresans er en vigtig del af dens liv, kan det som katteejer nogle gange være svært at gætte, om din kat er døv. En kat, der er delvist eller endda helt døv, kan faktisk leve et liv, der ligner en kat med fuld hørelse, blot ved at benytte sig af dens andre sanser.

Smagssansen

Mens næsten alle en kats sanser er ekstremt finjusterede, er dens smagssans faktisk den svageste i forhold til alle de andre sanser. Faktisk er en kats evne til at smage langt mindre stærk end hos både mennesker og hunde.

For eksempel har mennesker cirka 9.000 smagsløg, som de kan opleve madens velsmagende smag med. Katte har kun omkring 480 smagsløg til at skelne mellem smagsvarianter. Hver smag undtagen sød, altså! Ja, det er sandt – katte er de eneste pattedyr, der ikke har smagsreceptorer for søde sager.

Men du skal ikke have ondt af din kødædende kat – det er faktisk blevet afsløret, at katte har smag for receptorer, der kan opdage kemikalier og bakterier i kød. Det betyder, at katte har en indbygget evne til at beskytte sig mod potentiel madforgiftning. Så næste gang du fylder din kats madskål, skal du sørge for, at det ikke er noget sødt.

Lugtesansen

I en katteverden er lugten måske den mest afgørende sans. Det er gennem de næsten 200 millioner sanser i deres næsebor, at de identificerer menneskerne, omgivelserne og objekterne i deres liv. Faktisk kan katte endda bruge deres lugtesans til at identificere andre dyrs følelsesmæssige tilstand såvel som de kemikalier, der produceres af menneskeblod.

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor din kat gnider sig i ansigtet eller halen på kradsetræer eller legetøj? Det er ikke fordi de har en kløe. Katte har faktisk syv duftkirtler på tværs af deres krop, og de bruger disse unikke punkter til at markere deres områder og mennesker.

Forskere mener, at kattes lugtesans rækker op til 150 meter, hvilket betyder, at de bogstaveligt talt kan lugte deres mad på tværs af en fodboldbane! Men den fantastiske lugtesans er ikke kun brugbar til spisetid – den hjælper også med at beskytte katten. Det er vigtigt for indendørs katte, at få adgang til omverdenen, at udforske nye scenter bortset fra i hjemmet, da det udvikler deres hjerne- og kropsudvikling. Overvej at tilføje en sikker katteindhegning udenfor, f.eks. Omlets kattegård. Og hvis du bor i en lejlighed, er denne sikre katteindhegning en perfekt måde for din kat at få brugt den vitale lugtesans på.

Følesansen

En af en kats mange superkræfter er dens evne til at føle noget uden at røre ved det. Hvordan kan den gøre det? Kraften er i dens knurhår. Selvom knurhår uden tvivl er karakteristiske for enhver kat , knurhår uden tvivl er karakteristikken for enhver kat.

Placeret ikke kun på deres ansigt, men også på deres næse og ører, giver knurhår en kat mulighed for at udforske genstande og forstå tekstur uden fare for at skulle røre ved den med huden. I bund og grund kan man sige knurhår er en kats sikring mod livets forhindringer.

Ud over deres knurhår kan katte også føle og røre med puderne på deres poter. Disse puder indeholder flere receptorer, der giver dem mulighed for at føle tryk og vibrationer i deres omgivelser, hvilket forklarer, hvorfor katte er så gode jægere.

Synssansen

For virkelig at forstå en kats synssans, skal du ikke lede længere end deres vilde dyrs slægtninge, løver og tigre. Store katte i naturen foretager størstedelen af ​​deres jagt på bytte om natten under dårlige lysforhold, som i måneskin. Hvorfor? Den vigtigste årsag er simpelthen, fordi katte har et fantastisk nattesyn. Sammenlignet med mennesker kan katte se seks til otte gange bedre i mørke.

Så betyder det, at min tamme kat kun kan se godt om natten? Slet ikke! Katte har stadig et godt syn om dagen. Men deres lidt bredere synsfelt betyder, at de kan holde øje med deres territorium fra ét sted. Det er derfor, de kan se de subtile og hurtige bevægelser af et kattelegetøj og slå til så hurtigt.

Hvad angår farver, er katte ikke helt farveblinde. De har færre tappe i deres øjne, hvilket betyder, at farver som grøn og rød ser grå ud for dem. Lysere farver, såsom blå og gul, er langt mere tiltalende for katte, da de kan se disse nuancer bedre!

Den sjette sans – balance

Har du nogensinde set din kat hoppe fra en hylde ned på gulvet? De får det til at se så yndefuldt og nemt ud, gør de ikke? Der er en grund til, at katte kan falde med så meget ynde. På grund af de ekstra ryghvirvler i deres kroppe (flere end mennesker!), har katte ekstremt fleksible rygrader og en finjusteret balancesans.

Faktisk har deres evne til at vride og dreje deres kroppe i luften for at rette sig rundt, hvilket tillader en blød landing på deres fødder, et videnskabeligt navn. Det kaldes “oprettende refleks”. En kats balance, hurtige reflekser og unikke fysiologi kombineres harmonisk så tidligt som fire-ugers-alderen, hvilket giver dem evnen til at beskytte sig selv når de falder..

Men denne balancegang er ikke kun til beskyttelse. Katte elsker instinktivt at hoppe på grund af det. Så hvis du har en kat, så sørg for at du også har mange muligheder for at den kan hoppe på og fra, så de kan udøve deres indre balancesans. Omlets Freestyle kattetræ, er en perfekt mulighed for at give din kat frihed til at udforske og være glad!

Den syvende sans – tidsfornemmelse

Hvis du nogensinde er blevet vækket af en kattepote i ansigtet lige før alarmen lyder, er det ikke fordi, din kat er et geni og pludselig kan læse tiden. Ligesom mennesker har katte et meget intuitivt indre ur, der sikrer, at de ved, hvornår det er tid til at sove i en hyggelig seng, lege med legetøj eller jage deres yndlingslugte.

På samme måde som din krop giver dig signaler og spor om, at det er tid til frokost eller tæt på sengetid, sanser din kat også denne følelse. Undersøgelser har vist, at katte begynder at producere fordøjelseskemikalier kort før spisetid, hvilket signalerer til deres hjerne, at det er tid til at spise. Eller måske er de virkelig pelsede små genier, der har fundet ud af, hvordan de kan få dig til at opfylde alle deres behov!

Når det kommer til sanser, har katte dem alle og flere til. Ikke alene er de syv sanser, de besidder, fascinerende, men de er også de redskaber, hvormed katte navigerer mennesker, steder og ting omkring dem. Så næste gang du er sammen med din kat, så brug din egen synssans til at se, hvordan din kat fornemmer verden omkring dem.

Hos Omlet spørger vi altid, hvordan vi kan komme tættere på de nysgerrige katte, vi alle elsker. At forstå deres behov og sanser giver os mulighed for at skabe essentielle produkter som en kattegård, Maya Donut seng, og Freestyle kattetræ. Vores fascinerende kattevenner fortjener trods alt disse fascinerende kreationer.

This entry was posted in Fugle


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *