Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Kattenes syv fascinerende sanser

Vi ved alle, at katte har fremragende hørelse og fantastisk nattesyn. Men der er også mange andre sanser på arbejde hos din kære kat, blandt andet smags-, føle- og lugtesans, samt et indre ur og en utrolig balancesans.

1. Kattens synssans

For at forstå hvorfor katte har så fantastisk syn, behøver du ikke kigge længere væk end deres større og mere farlige vilde fætre og kusiner. Mange store katte vælger at jage om natten, og den gennemsnitlige huskat er parat til at forfølge bytte på ethvert tidspunkt af dagen, uanset om det er middag eller midnat. Det er endda blevet foreslået, at katte kan se i lysbølger, som vi ikke kan, hvilket giver dem en forbedret evne til at opdage selv de mindste bevægelser. Dette gør det muligt for katte altid at være et spring foran deres bytte.

Katte har også et lidt bredere synsfelt end mennesker, hvilket betyder, at de kan holde øje med mere af deres territorium fra et sted. Kattes syn er imidlertid ikke bedre end vores overordnet set, og deres perifere syn er mindre fokuseret end et menneskes. Denne katteudgave af ‘tunnelsyn’ giver dem mulighed for bedre at spore deres hurtigt bevægende bytte.

2. Kattens smagssans

Smag er en af kattens svagere sanser på grund af dens relativt lille antal smagsløg sammenlignet med andre pattedyr. Katte går også glip af hele grupper af smage og mangler de proteiner, det kræver at kunne smage søde fødevarer. Det er ikke kun vores tamkatte, der mangler en sød tand – alle katte mangler evnen til at producere disse proteiner. Det antages, at dette kan være et biprodukt af deres stort set kødædende ‘salte’ kost, da evolutionen har ført til, at katte jager efter næringsrigt kød i stedet for at søge efter søde frugter eller bær.

Det er dog ikke alt sammen dårligt nyt for kattens tallerken, da det også er blevet afsløret, at katte har smagsreceptorer, der kan opdage kemikalier og bakterier i kød. Dette kan være en form for beskyttelse mod potentiel madforgiftning fra kød, der lige er begyndt at blive lidt grønt i kanterne.

3. Kattens høresans

Vidste du, at katte ikke kun har bedre hørelse end mennesker, men også bedre end hunde? De kan høre en meget bredere vifte af frekvenser, og deres høresensitivitet er også høj, hvilket vil sige, at de kan høre fra en langt større afstand. Kattens ører er fyldte med smarte og fascinerende mekanismer, såsom evnen til at rense sig selv. Katte undgår også øregangsbetændelse i de første uger af deres liv ved at blive født med forseglede øregange.

Selvom kattes hørelse virker til at være en så vigtig del af deres liv, kan det undertiden være svært at vide, om en kat er døv. Dette skyldes, at deres andre sanser er så følsomme. En døv kat kan leve et liv, der ligner en kat med fuld hørelse, simpelthen ved at stole stærkt på dens andre sanser.

Hvis du har en kat som kæledyr, så har du set deres vidunderligt kloge evne til at rotere deres ydre ører uafhængigt af hinanden – næsten som en radar, der drejer for at finde et bedre signal!

4. Kattens balancesans

Det siges, at en kat altid lander på benene, og selvom dette teknisk set ikke er sandt, så har de altså et par tricks oppe i de pelsklædte ærmer, når det kommer til at lande yndefuldt. Katte har et indbygget instinkt kaldet retningsrefleks – de roterer deres krop i luften ved at registrere deres orientering med deres indre øre og udføre en hurtig, kompleks række bevægelser for at lande på deres fødder.

Kattens balance, hurtige reflekser og enestående fysiologi gør det muligt at udføre denne berømte og fascinerende bedrift. Der er endda historier om katte, der har brugt retningsrefleksen til at overleve fald på mere end ni etager! De udvikler denne fantastiske sans for balance ved en alder på kun fire uger – og så snart de gør det, kan de godt lide at udsøge højder for at afprøve denne evne.

5. Kattens følelsessans

Katte har flere organer til berøring, som mennesker ikke har. Knurhår er mest kendte for at give katte et royalt og sofistikeret udseende, men de er faktisk et hemmeligt våben, der giver dem en meget bedre følelsessans.

Katte har faktisk knurhår på mange dele af deres krop, blandt andet deres forben, kæbe og ører. Kattenes knurhår tillader dem at røre ved genstande og forstå tekstur uden fare for direkte at røre ved dem med deres hud. Dette er en sofistikeret måde at undgå forhindringer på et hvilket som helst tidspunkt af dagen og samtidig beskytte sig mod skarpe genstande eller andre dyr.

Katte bruger også berøring til at finde deres plads i det sociale hierarki. Katte gnider ofte forsigtigt næse med hinanden ved første møde, og det antages, at deres næse har en forbedret følelse af berøring af netop denne grund.

6. Kattens lugtesans

I en kats sociale liv er lugt måske den mest afgørende sans. Lugt tillader en kat at identificere andre lokale kattes territorier og finde ud af, om de er i brunst. Katte kan endda bruge deres lugtesans til at identificere andre dyrs følelsesmæssige tilstand, og de kan ‘lugte’ kemikalier produceret af menneskelig sved.

Katte producerer alle en unik duft ved hjælp af mindst syv forskellige duftkirtler på tværs af deres krop. De markerer deres hjem og ejere som besat med disse kirtler ved at gnide sig mod dem. Det vides ikke, om dette er en måde at få dem til at føle sig mere komfortable, eller om de hævder en eller anden form for ejerskab overfor mennesker og steder. De fleste af os ser bare på det som en sød kærlighedserklæring!

7. Kattens interne ur

Ligesom mennesker har katte et utroligt intuitivt internt ur, der garanterer, at de altid ved, om det er tid til at hvile, lege eller jage. Katte er berygtede for at vække deres ejere på samme tid hver dag, nogle gange meget tidligere, end du måske ville ønske! Dette kan skyldes deres naturlige instinkt for at have en aktiv formiddag efterfulgt af en eftermiddagslur for så at gå på jagt i skumringen.

Du kan også se din kats interne ur i aktion gennem deres uhyggelige evne til at vide, hvornår det er spisetid. De fleste katte fodres to gange om dagen, og undersøgelser har vist, at katte begynder at producere fordøjelseskemikalier kort tid før deres sædvanlige måltider.

Andre undersøgelser har vist, at en kats sans for tid i vid udstrækning styres af lys og sol, da katte, der udsættes for konstant mørke eller konstant lys, begynder at miste deres rutiner og blive mere uberegnelige.

Alt i alt er katte nogle skabninger, der er udstyret med et super udvalg af skarpe sanser. De kan se udtryksløse og afslappede ud udefra, men på indersiden modtager de alle mulige signaler fra den travle verden omkring dem.

 

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *