Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Fantastiske sundhedsfordele ved æg: Derfor er æg så gode for dig

Æg kan indtages på så mange forskellige måder og er også fantastiske for vores helbred, men kan du skelne mellem fakta og fiktion, når det handler om, hvad disse sundhedsmæssige fordele er? Læs videre for at knække sagen…

Opskrift på æggevafler

Lad os først nedbryde myterne…

Æg forårsager ikke dårligt kolesterol i din krop og er ikke ansvarlige for tilstoppede arterier eller kardiovaskulære problemer.

Når det kommer til sundhed og forbruget af æg, en myte, du kan være bekendt med, er at høre, at “spise æg forårsager dårligt kolesterol og kan føre til hjerte-kar-problemer …”.

Ideen om, at æg forårsager dårligt kolesterol, stammer fra 1980’erne, før forskere demonstrerede de sundhedsmæssige fordele ved æg. Mens æggeblommer indeholder omkring 200mg kolesterol, hvilket gør det til en af de fødevarer med den højeste mængde kolesterol, once forbliver dette kolesterol ikke i kroppen. Omkring 25% af kolesterolet i den mad, vi spiser, absorberes af tarmen.

Omkring 75% af kolesterol i blodet, som vist på din blodprøve, produceres af leveren. Kolesterol er resultatet af en ubalanceret kost, der består af fødevarer rig på mættede fedtstoffer (smør, ost, pålæg osv.), som vil få din krop til at overproducere “dårligt kolesterol”. Igen er æg ikke årsagen til dette. Din krop er simpelthen ude af balance, især ved en utilstrækkelig kost, og ender med at producere mere kolesterol, end den har brug for.

Som med alt andet er det hele et spørgsmål om balance. En sund person kan spise op til 6 æg om ugen. Du bør dog undgå at spise stegte æg eller æg med toast og smør hver morgen. Hvis du kombinerer æg med fedtsyrer, så er du mere tilbøjelig til at øge dine “dårlige kolesterol” niveauer.

Æg: en fabelagtig kilde til mikro- og makronæringsstoffer

Først og fremmest er det interessant at vide, at et æg kun indeholder 90 kalorier! Og med to æg kan du lave en lækker omelet – et måltid, der vil holde dig mæt i længere tid!

Uanset om det er æggeblommen eller hviden, er æg fulde af næringsstoffer og vitaminer, der er nyttige for din krop så den kan fungere korrekt. For det første indeholder de carotenoider, en antioxidant, der hjælper med at bekæmpe aldersrelaterede sygdomme, især synet. Men det er ikke alt!

Æg er også rige på protein,(to æg svarer til 100g kød!), Som hjælper med funktion og vedligeholdelse af muskelvæv.

Desuden er æg en stor kilde til vitamin A, D, E, K, B2 og N12, samt fosfor, magnesium, kalium og mineraler, som alle holder din krop i perfekt stand.

Især kan vitamin B fra ægget hjælpe med din hukommelse og koncentration. Derudover kan æg spises af gravide kvinder, og vitamin B9 spiller en rolle i fostrets vækst og udvikling.

Æg indeholder desuden zink (for hormon regulering) og med de proteiner og vitaminer, de giver, er æg en rigtig allieret til dit hår! Du kan endda finde en overflod af opskrifter på internettet til pleje af dit hår med de æg, du har til rådighed. Top tip: et æg, et par dråber sød mandelolie (ikke mere end 4) og en skefuld honning og dit hår vil takke dig! Efterlad blandingen i håret i 10 minutter og skyl så grundigt.

Og lad os ikke glemme, hvor godt æg smager! Æg er så alsidige, at vi kan variere vores måltider, og opskrifter – både de søde og salte. Så uanset om du kan lide dine æg stegt, kogt, røræg, i quiche, i kage eller i pandekager, er der noget for enhver smag!

Du kan se vores nyeste kageopskrifter her, eller måske vil du prøve vores lækre bananbrød?

For en perfekt opskrift på pandekager, kan du klikke her.

Sådan vælger du dine æg

Når det kommer til at vælge dine æg, kan næringsindholdet variere lidt afhængigt af deres oprindelse. Omega 3-indholdet kan være lavere, hvis du køber dine æg fra en burfarm end fra en økologisk gård for eksempel.

Hvad betyder mærkningen på æggene?

0 = organisk landbrug

1 = fritgående

2 = fritgående, indendørs

3 = burlandbrug med rede og siddepinde

Har du overvejet at holde høns selv på grund af glæden ved at indsamle friske æg om morgenen? Som du har set, er æg nyttige for din krop og smager godt! Det er en sand fornøjelse at have dem ved hånden, uden at bekymre sig om at handle ind.

Omlet æggekarrusel med et æg der bliver stegt ved siden afOmlets æggekarrusel og æggerampenholder dine æg pænt arrangeret og opbevaret i rækkefølge efter lægning. Dette sikrer, at du altid bruger de ældste æg først, så du ikke spilder nogen.

Top tip: for at se, om et æg stadig er friskt, tag et glas vand og læg ægget indeni. Hvis ægget synker, er det stadig godt, hvis det flyder, er ægget ikke længere friskt og bør ikke spises.

Æg har mange dyder og fordele, og det er godt at spise dem hver uge. Reglen om balance på tallerknen er afgørende for at have en afbalanceret og sund kost, mens du nyder en lækker opskrift.

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *