Omlet bloggen

Fantastiske fakta om høns’ øjne

Høns er nogle fascinerende skabninger, og deres øjne er ingen undtagelse. Her er nogle fantastiske fakta om hønsenes øjne, som du muligvis ikke har hørt før!

Høns kan se flere farver end os

Høns er tetrakromater. De kan se de farver, vi ser i (rød, gul og blå), men mens vi har tre typer receptorer i vores nethinder, har høns fire, hvilket giver dem mulighed for at se i ultraviolet lys. Dette giver høns adgang til et meget bredere udvalg af farver og nuancer end mennesker.

Høns har et tredje øjenlåg!

Tro det eller ej, høns har faktisk et tredje øjenlåg på hvert øje! Det tredje øjenlåg, også kaldet blinkhinden, trækkes vandret over øjet, hvilket hjælper med at rense, fugte og yderligere beskytte øjnene mod snavs. Blinkhinden er gennemsigtig i udseende, hvilket betyder, at høns stadig har evnen til at se, selv når det tredje øjenlåg er lukket.

De kan bruge hvert øje uafhængigt

Høns er i stand til at bruge hvert øje uafhængigt af det andet, med et 300 graders synsfelt (mennesker har kun 180!). Det betyder, at begge øjne kan fokusere på forskellige opgaver på samme tid. Dette er også kendt som monokulært syn og begynder forbløffende nok allerede før kyllingen udklækker. Når kyllingen stadig er i sit æg, drejer den mod højre for at absorbere lys, mens venstre side af skallen er dækket af dens krop. Når kyllingen derefter klækkes, udvikler den nærsynethed i sit højre øje, hvilket gør det muligt for kyllingen at søge efter mad, samtidig udvikler den langsynethed i venstre øje. Dette er for at hjælpe kyllingen med at holde øje med eventuelle rovdyr. Du vil sandsynligvis bemærke dette i og med at høns vipper hovedet, når en høg flyver henover.

En høne sad på Omlet hønsegynge

Omlets hønsegynge er det perfekte legetøj til at holde høns underholdt!

Høns har frygtelig dårligt syn i mørket

Nattesyn er bestemt ikke deres stærke side! Eftersom at de nedstammer fra dinosaurerne for millioner af år siden, i modsætning til at være bytte for dem som mange andre arter, havde høns ikke behov for at lære at løbe og gemme sig i mørket. Derfor har høns i dag behov for beskyttelse om natten, da de ligesom mennesker er vågne om dagen og sover om natten og er meget udsatte for rovdyr.

Høns har fantastisk syn fra fødslen

Når kyllinger først klækkes, har de et overraskende bemærkelsesværdigt syn, faktisk meget bedre end mennesker. Fra det øjeblik de klækkes, er kyllinger i stand til at opdage små genstande som korn og har endda rumlig bevidsthed. En menneskebaby har ikke denne evne ved fødslen og udvikler først sådanne færdigheder et par måneder senere.

Høns flytter sjældent deres øjne

Hønseøjne har et meget begrænset bevægelsesområde og mangler evnen til at forblive fokuseret på en genstand, mens resten af deres krop bevæger sig. Dette er grunden til, at du ofte ser høns gå rundt og vippe hovedet, mens de vender fremad. Det er ikke så meget fordi, høns slet ikke er i stand til at bevæge deres øjne, men snarere at deres øjne ikke bevæge sig hurtigt nok til at behandle billedet foran dem. I stedet vil høns have en tendens til at dreje hovedet for at få bedre syn på noget.

Deres øjne har dobbelt-tapceller

Øjenhinden er sammensat af stavceller og tapceller, hvor stavcellerne registrerer lysfølsom bevægelse, og tapcellerne ser farve. Som vi fandt ud af tidligere, har høns flere typer tapceller end os, hvorfor de er i stand til at opleve en fjerde dimension af farve, som vi mennesker ikke kan. En dobbelt-tapcelle struktur betyder, at en hønes øjne er mere følsomme over for bevægelse. Dette er fordelagtigt for høns, da det giver dem en bedre evne til at bemærke bevægelse, hvilket er nyttigt i forhold til at spotte en opfattet trussel.

Høns’ øjne udgør 10% af deres hovedmasse

Det er ret meget, taget i betragtning af at vores øjne kun udgør ca. 1% af vores hovedmasse! Selvom det kan se humoristisk ud, er der faktisk en god grund bag det. De store øjne hjælper høns med at se større og mere klare billeder, når de produceres.

Høns kan fornemme lys gennem deres koglekirtel

Lys når høns gennem deres øjne, kranier eller hud, hvilket aktiverer koglekirtlen i hjernen. Koglekirtlen, sommetider omtalt som ‘det tredje øje’, er endnu en ting, der gør hønsesyn åh så interessant. En Koglekirtel hjælper høns med at mærke dagslys eller manglen på samme, selvom de ikke kan se med øjnene. Det betyder, at selv en blind høne vil være i stand til at registrere ændringer i belysning eller årstid!

De har evnen til at genkende op til hundrede forskellige ansigter

Det siges, at elefanter aldrig glemmer, men det gør høns tilsyneladende heller ikke! Høns er i stand til at genkende op til hundrede ansigter, hvad enten det er andre høns, mennesker eller endda andre arter. De kan også utroligt nok skelne mellem deres positive og negative møder.

Efter disse interessante fakta er vi sikre på, at du nu ved meget mere om det fantastiske emne, hønseøjne. Det vil nok få dig til at tænke over, hvad der egentlig foregår i dine høns’ øjne!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *