Omlet bloggen

Hvad er forskellen mellem kattegrus af ler og fyrretræ?

Det er en vigtig beslutning at vælge det rigtige kattegrus til din kat, men med så mange forskellige typer kattegrus på markedet kan det nogle gange være overvældende at finde ud af, hvad man skal gå efter! Katte kan være meget kræsne dyr, selv når det kommer til deres kattebakker, så når du beslutter dig for, hvilket grus du vil investere i, skal du tage både dig og din firbenede ven i betragtning. Kattegrus af ler og fyrretræ er populære valg – men hvilket er bedst for dig og din kæledyrskat?

Hvad er kattegrus af ler?

Ler var et af de tidligste materialer, der blev brugt som kattegrus. Traditionelt lergrus dannes, når ler knuses, tørres i en ovn og derefter knuses igen for at danne kattegruset, som vi kender det. For at lave et klumpende kattegrus tilsættes bentonit-ler til blandingen, som absorberer væske eller din kats urin, så snart det kommer i kontakt.

Hvad er kattegrus af fyrretræ?

Kattegrus af fyrretræ er derimod lavet af enten træmasse eller genanvendte fyrretræsspåner, der derefter formes til piller. Denne type grus har en naturlig træaroma og kan enten fås som et klumpende grus eller i en ikke-klumpende variant.

Nu hvor vi har fundet ud af, hvad den hovedsaglige forskel er mellem disse to typer kattegrus, kan vi begynde at overveje, hvilke andre faktorer der kommer i spil, når du beslutter dig for enten ler eller fyr.

Duft- og lugtkontrol

Mange typer kattegrus af ler er kunstigt duftende, så hvis du vil have en mere naturlig lugt, er fyrretræ sandsynligvis bedst for dig. Desuden kan nogle katte let blive irriterede over de kunstige dufte, som meget lerkattegrus har, der sommetider bare maskerer lugt, hvilket gør det næsten umuligt at slippe fuldstændig af med kattebakkelugt. Hvis du og din kat foretrækker en duft af nyfældet træ, så vil I elske Omlets kattegrus Nr. 3 – Pine / Fyrretræ, der på naturlig vis hjælper med at reducere kattebakkelugte såsom ammoniak takket være dets absorberende egenskaber. Hvis et ler kattegrus er mere efter din smag, men din kat er tilbøjelig til irritation, så findes der også uparfumeret lerkattegrus. Dette kan være en bedre mulighed for din kat, hvis du bemærker, at et duftende kattegrus resulterer i allergier, eller hvis din kat nægter at bruge deres kattebakke.

Struktur

Naturligvis er alle kat forskellige, men særligt kræsne katte vil sandsynligvis foretrække en finkornet struktur. Ler har denne fordel i forhold til fyrretræ, som nogle katte ikke kommer overens med, da granulatet er lidt større end den sandlignende struktur, som ler tilbyder. Udendørs vil katte gerne begrave deres afføring i sand, så jo tættere deres grus kommer på at genskabe dette, jo bedre.

Klumper

Kattegrus af ler er ofte klumpende, hvilket betyder at det danner klumper, når det kommer i kontakt med væske. Dette skyldes den type ler, der føjes til formlen (bentonit). Klumpende lerkattegrus er, i modsætning til ler der ikke klumper, det du højst sandsynligt finder på markedet, da det giver en meget lettere rengøring af kattebakken. Selvom fyrretræ er meget absorberende, klumper den simpelthen ikke så godt som ler gør.

Støv

Støv kan blive et reelt problem med nogle typer kattegrus. Når gruset håndteres eller transporteres, er det næsten uundgåeligt, at pillerne gnides sammen, hvilket derefter danner støv. Mange katteejere bemærker dette støv, når de hælder gruset i deres kattebakke. Selv om det kan virke harmløst, så kan støv fra kattegrus faktisk gå hen og blive skadeligt for både mennesker og katte, og kan forårsage åndedrætsproblemer i det lange løb. Kattegrus af fyrretræ er generelt bedre end ler, når det kommer til at producere mindst muligt støv. Det er en variant med minimalt støv og dermed også et bedre valg for katte med allergi eller følsomhed.

Miljømæssige konsekvenser

Hvis du er på udkig efter en mere miljøvenlig mulighed, vil fyrretræskattegrus være det langt bedre valg for dig. Det er et naturligt kattegrus, bestående af træ, et vedvarende og biologisk nedbrydeligt materiale. Alternativt tilbyder Omlets kattegrus Nr. 4 – Clay / Ler en løsning med minimalt spild, der er mindre belastende for planeten end traditionelt ikke-klumpende lerkattegrus, som ofte kan skaber mere affald, da katteejere ubevidst ofte ender med at bortskaffe frisk grus med det brugte. Omlets klumpede kattegrus af ler betyder mindre affald for dig, da klumper viser sig, der hvor kattebakken er blevet brugt af din kat og gør det super nemt at grave op.

Andre typer kattegrus at overveje

Fyrretræ og ler er blot to af de mange kattegrusmuligheder, der findes. Omlet lagerfører en række forskellige typer kattegrus, der muligvis passer bedre til dig og dine katte.

Hvis støv bliver et problem med dit nuværende kattegrus, hvad så med at skifte til Omlets Kattegrus Nr. 5 – Paper / Papir. Som tidligere nævnt producerer mange typer kattegrus i mindste fald en vis mængde støv. Omlets kattegrus af papir er imidlertid praktisk taget støvfrit, idet de biologisk nedbrydelige piller er fremstillet af genbrugsavispapir.

Naturlige typer kattegrus såsom græs vokser i popularitet. Kattegrus af græs er et nyere produkt på markedet og er fremstillet ved hjælp af græsfrø. Dette kattegrus er ekstremt let, tilbyder god lugtkontrol og er også duftfrit.

Omlets kattegrus Nr. 2 – Tofu er muligvis et materiale, som du endnu ikke har hørt om, men med dets fremragende absorberende egenskaber og fordi det er en meget miljøvenlig kandidat, kan det sagtens gå hen og være det helt rigtige grus for dig og din katteven. Tofu kattegrus er fremstillet af 100% knust tofu og med en sammensætning af aktivt kulstof forbliver det friskere i længere tid.

Silica gel kattegrus, også kendt som krystal kattegrus, er et kiselbaseret kattegrus. Det er lavet af silicakrystaller og har en enestående evne til at absorbere en stor mængde væske. Dette er endnu et nyere kattegrusmateriale på markedet og støv fra silica kattegrus er praktisk taget ikke-eksisterende. Se Omlets kattegrus Nr. 1 – Silica.

Efter at have læst, hvordan kattegrus af ler og fyrretræ adskiller sig fra hinanden, og lært lidt mere om hvad der ellers findes på markedet, vil du forhåbentlig nu være et skridt tættere på at tage din endelige beslutning om, hvilket kattegrus der er det perfekte match til dit kæledyr!

Kat kravler op i Omlet Maya kattebakke-møbel

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *