Omlet bloggen

Hvorfor ser hønseæg sommetider underlige ud?

Close up af æggebakke 1Høns lægger nogle gange æg, der ikke ligner et helt almindeligt æg fra supermarkedet. Nogle er enorme, nogle er bittesmå, nogle kan være kugleformede, spidse eller have bløde skaller. Der er flere forskellige grunde til at disse underlige ting forekommer.

Hver høne har sine egne ‘finurligheder’ med hensyn til ægstørrelse og farve. Selvom de fleste hønseracer lægger lysebrune æg, lægger nogle høns æg med pigmenterede skaller. En høne vil producere æg i samme farve igennem alle hendes æglægningsår. Paletten spænder fra dybe brune til lyseblå og pastelgrønne farver, hvor pletter tilføjer endnu en dimension af skønhed.

Ulige former og størrelser er dog noget helt andet. De er særheder snarere end racespecifikke træk.

Hvorfor er hønseæg nogle gange større eller mindre end normalt?

Et stort æg indeholder to æggeblommer. I disse tilfælde har hønen fordoblet sin sædvanlige daglige produktion og har været nødt til at producere et kæmpe æg for at imødekomme den ekstra masse. Disse æg har normalt mindre æggeblommer end normalt, men de ser meget iøjnefaldende ud i gryden eller på stegepanden!

Unge fugle producerer ofte små æg, men de begynder at lægge regelmæssige æg meget hurtigt. Nogle mindre dværgracer producerer selvfølgelig hele tiden små æg.

Hvorfor er hønseæg sommetider misdannede?

Et mærkeligt formet æg kan forekomme af forskellige årsager. Det tager ofte unge høns et æg eller to, før de kommer ind i deres regelmæssige rytme. Stress i hønsegården kan også føre til misdannede æg. Dette skyldes normalt, at en høne har en trang til at lægge, men at pladsen i redekassen er optaget af en anden høne.

Misformede æg kan være aflange, eller de kan have en tynd, spids ende. Nogle gange ser de ru ud med en ujævn snarere end glat overflade eller med tykkere bånd af skal, der løber henover midten. I alle disse tilfælde er ægget indeni upåvirket og er helt sikkert at spise.

Et kugleformet æg er normalt et tegn på en smule kalkmangel. Den runde form kræver mindre kalcium end et normalt ovalt æg.

Brun-sort høne udendørsEr mærkeligt formede hønseæg et tegn på sygdom?

Infektiøs bronkitis kan føre til misformede æg. En inficeret høne holder op med at producere æg i et par dage eller lægger kun med mellemrum. Æggene hun lægger vil have tynde, rynkede eller ru skaller, og æggets hvide vil være vandig. Det er også almindeligt, at de berørte æg har lysere farvede skaller end normalt. Tilstanden er sjælden, og høns kan vaccineres mod den.

Laryngotracheitis er en anden sygdom forbundet med æg abnormiteter, og dette kan også forhindres gennem vaccination. Enhver lidelse kan få en høne til at blive stresset, så i teorien kan enhver sygdom resultere i misdannede æg.

Hvorfor lægger høns fregnede æg?

Nogle racer lægger altid plettede æg. Men hvis en høne, der typisk producerer almindelige æg, pludselig lægger et plettet, er der forskellige mulige årsager. Hun kan have været chokeret eller stresset på en eller anden måde, mens ægget blev dannet, eller hun har måske udviklet en finurlighed i den pigmentproducerende del af hendes æglægningssystem.

Pletter er ofte et resultat af overskydende kalciumproduktion, undertiden forbundet med afslutningen på æglægningssæsonen i begyndelsen af vinteren. På nogle æg er der et marmoreret mønster snarere end et område med fregner.

Pletterne er normalt glatte, men det manifesterer sig undertiden som hævede pletter af overskydende kalcium. Disse kan være pletter eller ormelignende tråde, og de forekommer ofte som enkelte pletter på et ellers almindeligt æg. Dette kan være forbundet med dehydrering, så sørg for at dine høner har nok vand, og at en sky høne ikke konstant bliver holdt væk fra vandet.

Hvorfor har hønseægskaller undertiden en hvid ring?

Set fra siden har en æggeskal med denne ejendommelige mærkværdighed en tyk hvid ring, der ser uhyggeligt ud som en røntgenbillede af ægget, der ligger nedenunder. Det er normalt forårsaget af en afbrydelse i dannelsen af æggeskallen, forårsaget af stress eller af et andet æg, der kommer ind i den interne produktionslinje.

Det andet æg, der produceres i denne proces, vil normalt have en flad side, da det er stødt ind i det første æg i de tidlige faser af skaldannelsen og er blevet ‘klemt’ til en underlig, flad form.

Hvorfor er hønseæg undertiden rynkede?

En rynket æggeskal kan være et tegn på stress eller sygdom, men er normalt en arvelig tilstand. Nogle ældre høner begynder også at lægge rynkede æg. Rynkerne er ofte dybe riller, hvilket giver en meget misdannet form og gør disse æg til måske de mærkeligste af dem alle.

Rynkerne ligner nogle gange en række revner i skallen. Dette skyldes, at et æg er revnet under kalkdannelsen. Rynkerne er hønens reparationer, hvor der er lagt kalcium over revnerne. Endnu en gang er den underliggende årsag normalt stress eller sygdom, men nogle gange er det simpelthen bare resultatet af, at et andet æg er ‘kollideret’ med det første på grund af et overproduktivt system.

Hvorfor har nogle hønseæg bløde skaller?

En blød skal er et tegn på mangel på kalcium eller D-vitamin. Mangel på kalcium kan forhindres ved at sikre, at hønerne får et foder af høj kvalitet og ikke for mange køkkenrester (hvilket kan fylde dem så meget, at de ikke gider spise æglægningspillerne). Manglende D-vitamin kan forhindres af sollys – ikke altid let i de overskyede måneder af året!

Andre mulige årsager inkluderer varmestress, for meget salt eller for meget spinat. Når du fodrer hønsene med køkkenrester, skal du undgå at give dem noget, der er saltet.

Den ekstreme version af det blødskallede æg er ægget uden nogen skal overhovedet. Hvis en høne lægger et skalfrit æg, skal det renses med det samme, da det hurtigt vil rådne i et varmt hønsehus.


Underlige æg forekommer normalt alene, og de er ikke noget at bekymre sig om. Hvis en høne lægger et besynderligt æg to dage i træk, er det værd at overveje de mulige underliggende årsager. Kost og stress er de største syndere.

Med hensyn til kulinariske anvendelser, skal du ikke bekymre dig. Med undtagelse af blødskallede og skalfri æg er alle disse mærkelige æg sikre at spise.

Close up af æggebakke 2

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *