Omlet bloggen

Sådan afgører kaniner hvem der er chefen

Som alle sociale dyr har kaniner en ‘hakkeorden’. Unge kaniner, der er vokset op sammen, afgører denne, uden at du overhovedet bemærker det. Men hvis du introducerer kaniner for hinanden for første gang, bliver de nødt til at se hinanden an og fastslå, hvem der skal være den dominerende i forholdet.

Kaninerne vil normalt ikke bestemme dette hierarki ved at kæmpe, men ved at udvise fysisk adfærd der svarer til, når to personer blærer sig overfor hinanden. De vil jagte, pleje og bukke, og den ene vil prøve at bestige den anden (et tegn på dominans hos mange pattedyr).


Hvorfor plejer kaniner hinanden?

På overfladen kan det se ud som om, at plejen er en handling i kærlighed og venskab. I virkeligheden handler det om underdanighed. Kaninen, der udfører plejen, lader den dominerende kanin vide, at de accepterer deres plads lavere nede i det sociale hierarki. Gensidig pleje vil undertiden forekomme, men hvis en kanin slikker og plejer en anden kanins ører, øjne og pande, betyder det, at de anerkender den dominerende kanins plads øverst i hakkeordenen.

Den dominerende kanin vil ofte anmode om plejen ved at nærme sig en anden kanin og sænke hovedet. Dette kan se ud som en indsendelse, men det er det modsatte. Kaninen med det sænkede hoved siger “her er mit hoved – giv mig noget pleje!”

Hvorfor bukker kaniner for hinanden?

En bukkende kanin beder om at blive plejet. Den dominerende kanin vil nærme sig sin ledsager forfra og ofte røre næser. Dens ører vil løfte sig, og den vil nogle gange skubbe den anden kanins hage for at få plejen.

Tidligt i et kaninforhold, inden hakkeordenen er rigtig fastlagt, vil kaninen, der bliver bukket for, muligvis ikke godtage antydningen og vil i stedet bukke tilbage. Der vil være flere buk fra hver kanin, før sagen er afgjort, og det kan endda ende i en kort kamp. En kanin, der ønsker at blive plejet, har en tendens til at insistere på det!

Hvorfor gør kaniner sig flade?

Denne handling er når kaninen lægger sig fladt på jorden med ørerne fladt ned. Denne sidstnævnte detalje adskiller den fra et buk, da de flade ører indikerer underdanighed. Kaniner vil undertiden udføre denne handling, hvis de føler sig truet af en anden kanin i løbegården, og det vil normalt afbøde enhver potentiel konfrontation med det samme.

En dominerende kanin vil sommetider nærme sig den ‘flade’ kanin og slikke dens pande. Dette er en anerkendelse af den underdanige gestus, og det betyder, at den anden kanin kan slappe af.

Fotos: Guillermo Casales / Unsplash

Hvorfor jagter kaniner hinanden?

Jagt har to betydninger. Det kan være seksuel adfærd, hvor en han jagter en hun, eller det kan være et andet tegn på dominans.

Jagt forekommer ganske ofte, når kaniner først introduceres for hinanden. Når hierarkiet er afgjort, bliver det langt mindre hyppigt. En hankanin, der ikke er neutraliseret, vil dog ofte jagte de andre kaniner rutinemæssigt for at lade dem vide, at han er den dominerende. Nogle kaniner, der mobber en gang i mellem, nyder også at jage. Medmindre en bestemt kanin gentagne gange bliver mål for jagten og bliver stresset, eller et individ kommer til skade som følge af en vild jagt, skal du blot acceptere den som en del af hakkeordenen.

Nogle gange vil jagten manifestere sig som en cirkelbevægelse, hvor den dominerende kanin bogstaveligt talt løber ringe omkring den underdanige. Dette kulminerer ofte i en bestigning.

Hvorfor bestiger ikke-parrende kaniner hinanden?

Dominans er ikke automatisk baseret på køn, og en hun er lige så tilbøjelig til at bestige en han som omvendt. Det er lidt som brydning, hvor den person, der har kastet modstanderen til jorden, har vundet slaget. Kaninen, der er blevet bestiget, giver ikke altid op efter en enkelt hændelse, og rollerne kan vende et par gange, før dominansen formelt etableres mellem de to kaniner.

Når kaniner har fundet deres plads sammen, holder de normalt op med at bestige, dog kan nogle overgearede hanner få det for vane. Så længe den underdanige kanin accepterer dette som en del af den sociale opsætning, vil det ikke føre til yderligere aggression. En gang imellem vil du måske bemærke, at den dominerende kanin bestiger en anden bare for at minde om, at den er chefen.

Hvis den underdanige kanin ser ud til at lide nød og forsøger at flygte, og den forfølges som et resultat deraf, kan det være nødvendigt at adskille dyrene et stykke tid. Ellers er det bedst bare at lade dem klare tingene selv og acceptere bestigningsadfærden som et faktum i kaninverdenen.

Hvordan introduceres nye kaniner?

Nye kaniner bør introduceres for hinanden på neutralt territorium, hvis det er muligt. Hvis du bare låser en nyankommen ind i den eksisterende kaningård, vil den blive mobbet af de fleste af de andre kaniner, og den dominerende kanin kan risikere at gøre skade på den nye kanin.

Hvis du kan tage din dominerende kanin med dig, når du vælger det nye kæledyr, vil det hjælpe enormt meget. Du vil være i stand til at se, hvordan den gamle kanin reagerer på den nye, og hvis alt er i orden, kan de endda rejse hjem sammen i samme rejsekasse. Dette vil også hjælpe dem med at komme tættere på hinanden, da begge kaniner vil føle sig nervøse under rejsen.

Når du kommer hjem, skal du lade kaninerne falde til ro på et neutralt område. Hvis alt går godt, kan de flyttes ind i løbegården eller buret senere på dagen med to madskåle. Dette er i bedste tilfælde, og det vil ofte være en længerevarende proces, at få to kaniner til at vænne sig til hinanden. Du skal have et ekstra bur klar til den nye kanin tæt nok på din etablerede kanin (eller kaniner) til, at de kan se og lugte hinanden.

Lad kaninerne være sammen hver dag i et par timer på neutral grund, indtil de er helt fuldkommen glade og tilfredse sammen. Dette kan involvere flere bestigninger, jagt, pleje og bukkesessioner, men hierarkiet vil i sidste ende blive etableret!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *