Omlet bloggen

Hvorfor vil mine høns ikke lægge i deres redekasse?

Det er frustrerende, når en høne beslutter sig for at ignorere de komfortable redekasser og lægge æg på gulvet i hønsehuset eller -gården i stedet. Høns elsker rutine, og når de først har for vane at lægge æg på jorden, kan det være svært at ændre deres rutine.

Den største ulempe ved at lægge et æg på jorden er, at det kan blive beskadiget. Det kan også blive hakket til, da høns har en tendens til at hakke i alt hvad de finder. Hvis høns først får smag for friske æg, har de en tendens til at hakke til alle æg, hvilket er katastrofalt.

Heldigvis er der et par måder at overbevise en høne om, at redekasser er det bedste sted at lægge æg.


1. Sørg for, at du har nok redekasser

Du skal have plads nok til at alle hønsene kan lægge æg, hvilket generelt betyder en kasse per hver fire høns. Bemærk: Hvis der er for mange redekasser, vil nogle af dem være ‘ledige’, og en af hønsene kan finde på at flytte permanent ind og bruge den som hendes sovekasse, hvormed den hurtigt vil blive fyldt med møg.

2. Sørg for at redekasserne er rene og behagelige

Redekassen skal have masser af blødt strøelse, der skal skiftes regelmæssigt for at sikre, at den forbliver ren og fri for blodmider. Du skal også indsamle æggene regelmæssigt, da en høne der står overfor en stak æg muligvis ikke vil sidde der og lægge et selv. En redekasse med kun et æg eller ingen er mere tiltrækkende for en høne.

3. Sørg for tilstrækkelig plads med siddepinde

Dette lyder måske ikke som om det har noget at gøre med redekasser og æg, men det er faktisk afgørende for processen. Høns har brug for plads til at sidde på siddepinde, når de sover. Hvis der ikke er nok bliver nogle høns tvunget til at lede efter plads andre steder, og det betyder, at de vil indtage en redekasse. Da de er nogle stædige vanedyr, vil det blive svært at smide dem ud igen, når de først er faldet til der.

4. Frist hønsene med et æg

Unge høns ved måske ikke instinktivt, hvor de skal lægge deres æg. Hvis du placerer et keramik- eller gummiæg i redekassen, vil det give dem et visuelt fingerpeg, og når de har lagt deres første æg eller to i redekassen, vil vanen være forankret.

5. Hold høns inde i hønsehuset tidligt om morgenen

 

De fleste høns lægger deres æg tidligt om morgenen, så hvis de begrænses til hønsehuset indtil solen er lidt oppe, forhindrer det dem i at bevæge sig væk og lægge æg upassende steder.

6. Gør det sværere for hønen at lægge det forkerte sted

Som nævnt flere gange allerede, er høns vanedyr, og de har derfor en tendens til at lægge det samme ‘forkerte’ sted hver gang. Hvis dette er på jorden, kan du lægge en sten på stedet eller måske nogle pinde eller plastflasker.

7. Flyt hønen før hun lægger

Du vil begynde at lægge mærke til hvornår en høne er klar til at lægge æg på jorden. Hun stopper sin sædvanlige skraben og klukken, og lægger sig i stedet ned. Flyt hende til redekassen når hun gør dette, så vil hun – i teorien – begynde at forstå beskeden om at gå til redekassen, når hun skal lægge.

8. Afhold høns fra at sove i redekasserne

En høne, der sover i en redekasse, vil svine den til henover natten og vil ikke lægge sine æg samme sted. Fordriv hønsene fra redekasserne om aftenen når de sætter sig til rette for at vænne dem af med at sove der. Hvis problemet har mere at gøre med, at det er svært at komme til på siddepindene, så skal du løse dette problem i stedet.

9. Sørg for, at hønsene føler sig trygge i kassen

Hvis redekassen er for tæt på jorden, eller hvis kraftigt lys lækker ind, eller hvis støjende kæledyr eller børn leger ved siden af den på det afgørende læggetidspunkt, vil høns miste lysten til at lægge æg der. Gør stedet så hønsevenligt som muligt. En god start er at hæve kasserne et par centimeter fra jorden (men ikke så højt op, at unge fugle ikke kan få adgang til kassen).

10. Sørg for at dine høns let kan få adgang til redekassen

Dette lyder måske indlysende, men det bliver sommetider overset. Et dårligt designet hønsehus kan gøre det svært for høns at få adgang til kasserne og lægge æg i reden, i så fald vil de tage den nemmeste udvej og lægge andre steder. Redekasserne kan være for lave eller for høje, hvilket gør det svært for mindre høns at få adgang, eller siddepindene kan blokere nem adgang til kasserne.


Du kan omgå alle disse problemer ved at flytte dine høns ind i et veldesignet hønsehus som f.eks. Eglu. Alle høns foretrækker at lægge æg et roligt, mørkt og behageligt sted, så en redekasse vil næsten altid være deres første valg. Det handler simpelthen bare om at sikre sig, at de har plads og nem adgang til et rent, tiltalende sted at lægge deres æg.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *