Omlet bloggen

Siddepinde til høns – Den ultimative vejledning

Høns elsker ligesom det absolutte flertal af fugle at sidde på pinde. Det er et af de stærkeste naturlige instinkter, de har, og noget der får dem til at føle sig trygge, samtidig med at det giver komfort og stimulering. Men mens vilde fugle i naturen sidder på ting som grene, telefonledninger og havestole, bør du sørge for, at din hønseflok har siddepinde, der er særligt fremstillet til hønsefødder, for at sikre at de forbliver glade og sunde både dag og nat. Læs videre for at få besvaret alle dine spørgsmål om sidepinde!

En høne sidder på et Omlet PoleTree

Hvorfor har høns brug for siddepinde?

Et af de stærke instinkter, som tamme høns stadig i høj grad har, er at sidde på pinde. Du vil uden tvivl opleve, at høns ligesom alle andre fugle opsøger steder hævet over jorden at sidde og slappe af på.

At have en siddepind betyder, at høns kan føle sig trygge, mens de sover ved siden af deres venner, og det er vigtigt at give dem denne følelse af tryghed både i og uden for deres hus. Faktisk er siddepinde et anerkendt velfærdsbehov for alle fugle, og europæisk lovgivning insisterer på siddepinde, selv for fugle i bur.

Hvilken form skal en siddepind til høns have?

Dette afhænger lidt af, hvor lang tid hønsene bruger på at sidde på pinden. I modsætning til de fleste andre fugle sover høns med fladt hvilende fødder, og en praktisk låsemekanisme krøller kun tæerne rundt om pinden, så de ikke falder af, når de falder i søvn.

Når hønsene sætter sig til rette for natten, hviler de deres brystben på siddepinden såvel som deres fødder, hvilket fordeler trykket fra deres vægt. Hvis siddepinden er skarp eller meget ujævn, kan det afsætte trykbalancen, hvilket kan føre til sår på fødderne. Det kan desuden irritere huden, hvis brystbenet gnides mod en ujævn, ru overflade. Derfor er det bedst at have en flad, glat siddepind til sovepladsen.

Siddepinde sat op i hønsegården eller andre steder i haven, der ikke specifikt bruges til at sove på, men snarere som et sted, hvor fuglen kan sidde og tage et kort hvil eller bare sidde og se, hvad der foregår omkring den, kan være rundere og mere ru. Dette skyldes simpelthen, at hønsene ikke bruger lige så lang tid på dem af gangen. Du kan sætte nogle grene op, som din flok kan hvile på, men hvis du ønsker noget specialfremstillet, så kan Omlet siddepinden fastgøres i enhver højde, til enhver flade og er den perfekte størrelse til langt de fleste høns.

Hvor meget siddeplads skal hver høne have?

Du skal beregne 20-25 cm siddeplads pr. fugl, men store fugle kræver måske lidt mere, og dværghøns mindre, så det afhænger lidt af flokken. Om natten, især om vinteren, vil du opdage, at hønsene putter sig sammen i én stor fjeragtig klump for at hjælpe hinanden med at holde sig varme, men for at forhindre aggressiv adfærd og for at holde din flok kølig i varmere vejr, er det vigtigt at give hver fugl nok med plads at sidde på.

Hvor tyk skal en siddepind til høns være?

Den ideelle størrelse på en siddepind varierer lidt afhængigt af hvilken hønserace du har, men et sted mellem 2 cm og 5 cm passer til de fleste høns. Siddepinde til sovepladser skal ikke være bredere end omkring 8 cm, da fuglene så vil have svært ved at gribe fat i pinden med deres bagerste tæer og kan have svært ved at holde balancen, mens de sover.

Eglu siddepinde til høns

Hvilket materiale skal en siddepind til høns være lavet af?

Det vigtige her er at sørge for, at siddepinden er sikker at røre ved i alle temperaturer, og at siddepinden er glat, men stadig giver et godt greb. For eksempel kan høns’ fødder bogstaveligt talt fryse fast til en metalsiddepind i vinterkulden, og nogle plastmaterialer risikerer at revne i kulden eller smelte i varmen.

Stærkt, ubehandlet træ er det mest almindelige materiale til siddepinde, f.eks. eukalyptus, det materiale der bruges til siddepindene på Omlets PoleTree hønsetræ. Plastik af god kvalitet, der ikke er for glat, har den ekstra fordel, at det er meget nemt at vaske af. Siddepindene i Eglu hønsehusene har et struktureret mønster ovenpå en flad pind med afrundede kanter, hvilket giver greb og stabilitet.

Hvor højt skal siddepindene placeres i hønsehuset?

Man hører ofte om hvor højt oppe i træerne, vilde høns sidder, og det er naturligt at tænke, at det også ville være drømmescenariet for din flok. Men nutidens domesticerede baghavehøns er langt fra de vilde junglehøns, de stammer fra, og selvom de godt kan lide at sidde hævet over jorden, behøver de fleste ikke at være særlig højt oppe, især ikke mens de sover.

Faktisk kan dét at have siddepindene for langt over jorden øge risikoen for skader, når hønsene hopper ned fra pindene, især risikabelt for ældre eller nyligt adopterede burhøns. Så, så længe de har noget at tage fat i og ikke sidder på det uhygiejniske gulv i hønsehuset, vil de fleste fugle være glade.

Skal kyllinger have siddepinde?

Ja. Kyllinger begynder at udforske deres omgivelser og hoppe op på højere flader fra de er tre dage gamle, så selvom de højst sandsynligt ikke vil sidde og sove på siddepinde, er det en god idé at give dem noget at sidde på tidligt for at vænne dem til det. Det er også godt for deres knogler og lærer dem, hvordan de sikkert holder fast i en siddepind.

Når dette er sagt, så skal du ikke forsyne dine kyllinger med høje siddepinde, da du ikke ønsker, at de hopper, før deres knogler er ordentligt dannet. Start med noget på gulvet, og hæv det gradvist efterhånden som kyllingerne vokser.

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *