Omlet bloggen

Æggesnapslagkage

Izy Hossack er en London-baseret kok og bager, madstylist og madfotograf, samt forfatter til bøgerne “Top with Cinnamon” og “The Savvy Cook”. Izy har kreeret to lækre juleopskrifter til Omlets julekalender, du kan finde den første opskrift på en chokolade gingerbread bundtkage her.

Æggesnaps lagkage opskrift
Julebag æggesnaps kage

Denne lagkage er perfekt som julebag, hvis du gerne vil imponere. Inspireret af smagen af æggesnaps er kagen og kagecremen smagt til med vanilje, muskatnød, kanel og rom til en let sprudlende, varmt krydret dessert.

Kagecremen er interessant at prøve – hvis du normalt oplever at en smørcreme eller anden type glasur er for sød, vil du elske denne creme, der bliver brugt både i kagen og som glasur udenpå. Den er baseret på en kogt vaniljecreme, fortykket med majsstivelse og æg, indtil den er meget tyktflydende. Dette piskes derefter i blødt smør, indtil det er luftigt og cremet. Den kan virke lidt tyk, hvis smørret eller cremen er for kold, så du er muligvis nødt til at tilføje et skvæt kogende vand for at hjælpe den til at blive ordentligt luftig. Det er bestemt den ekstra indsats værd, da konsistensen er så glat og let med den perfekte mængde sødme.

For at pynte kagen kan jeg godt lide at holde det enkelt, med et tyndt lag creme rundt om ydersiden og en let bølget tekstur ovenpå. Som toppings kigger jeg efter spiselige ting der kan give kagen et julet udtryk – urter som rosmarin, timian eller salvie (som jeg har brugt her) er dejlige, ligesom hakkede/flagede nødder eller mandler. Et drys kanel og muskatnød er prikken over i’et og giver æggesnapssmagen et ekstra boost.

Ingredienser:

Kage:

300g sukker
140g usaltet smør, blødgjort
60ml vegetabilsk olie
4 mellemstore æg
150ml yoghurt naturel
150ml mælk
1 tsk. vaniljepasta eller ekstrakt
330g selvhævende mel (eller tilføj bagepulver til almindeligt hvedemel)
1 tsk. stødt kanel
¼ tsk. friskrevet muskatnød
¼ tsk. fint bordsalt
¼ tsk. natrium

Kagecreme:

150ml mælk
1 tsk. vaniljepasta eller ekstrakt
80g sukker
20g majsstivelse
1 æg
½ tsk. stødt kanel
¼ tsk. friskrevet muskatnød
1 knivspids salt
200g usaltet smør, blødgjort
2 spsk. mørk rom

For at lave kagen:

 1. Forvarm ovnen til 180°C varmluft. Smør og kom bagepapir og mel i tre 18cm kageforme.
 2. Rør sukker og smør sammen i en stor skål indtil det er lyst og luftigt. Rør olien i og derefter æggene, et ad gangen.
 3. I en kande kombineres yoghurt, mælk og vanilje.
 4. I en anden skål kombineres mel, kanel, muskatnød og natrium.
 5. Tilføj 1/3 af yoghurtblandingen til smørblandingen og rør sammen. Tilføj 1/3 af melblandingen til smørblandingen og rør sammen. Gentag skiftevis indtil du har blandet hele både yoghurt- og melblanding i smørblandingen og står med en jævn kagedej.
 6. Fordel kagedejen ligeligt imellem kageformene og bag i 25-30 minutter indtil en tandstikker i midten af kagen kommer ren ud.
 7. Kør en smørkniv rundt langs kanten af kageformene og lad dem derefter køle af i 10 minutter inden de vendes ud på en bagerist for at køle helt af.

For at lave kagecremen:

 1. Kombiner mælk og vanilje i en lille gryde og varm det op over middel-lav varme indtil det damper forsigtigt.
 2. I en mellemstor skål kombineres mel, sukker, majsstivelse, æg, kanel, muskatnød og salt til en jævn masse.
 3. Hæld lidt af den varme mælk i æggeblandingen og rør hurtigt med et piskeris indtil blandingen er jævn og glat. Hæld resten af mælken i, i en jævn stråle, mens du pisker. Hæld blandingen tilbage i gryden og sæt den over varmen igen.
 4. Kog op over middel-lav varme under omrøring med et piskeris, indtil blandingen bliver klumpet og tyk. Bliv ved med at røre indtil den ser glat og blank ud, cirka 1 minut, og tag den derefter af varmen.
 5. Spred blandingen ud i en lav skål og stil den i fryseren i 5-10 minutter indtil den er afkølet. Alternativt kan du afkøle blandingen i køleskabet i cirka 1 time.
 6. Pisk det blødgjorte smør i en stor skål med en elpisker (eller i en røremaskine), indtil det er glat, tilsæt derefter gradvist den afkølede æggeblanding. Stop af og til for at skrabe siderne på skålen ned.
 7. Tilsæt rom og fortsæt med at piske indtil cremen ser luftig og let ud. Hvis den stadig virker for tyk, så tilsæt 1-2 spsk. kogende vand for at hjælpe med at blødgøre smørret, hvilket burde hjælpe cremen med at opnå den rette konsistens.

For at samle kagen:

 1. Skær eventuelle kuplede toppe af de afkølede lag kager med en savtakket kniv og pil bagepapiret af bunden.
 2. Læg en kage på et serveringsfad og fordel et par gode spiseskefulde kagecreme udover toppen. Læg næste kage ovenpå og gentag.
 3. Når du har lagt det sidste kagelag på, så kom halvdelen af den resterende kagecreme på kagen og fordel den i et tyndt lag som glasur henover toppen og ned ad siderne af kagen. Her kan det være nyttigt at bruge en varm paletkniv (varm den op ved at lægge den i en kande kogende vand og tør den af efter behov).
 4. Stil kagen i køleskabet i 10 minutter for at hærde dette første lag glasur.
 5. Tag kagen ud af køleskabet og tilsæt den resterende kagecreme. Brug den til dekorativt at pynte toppen og siderne som du vil.
 6. Pynt kagen med de toppings du ønsker – jeg har brugt revet muskatnød, stødt kanel, salvieblade og mandler i flager her for at skabe lidt ekstra julestemning.

Juleopskrift æggesnapslagkage

This entry was posted in Jul


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *