Omlet bloggen

Hvorfor er C-vitamin så vigtigt for marsvin?

Marsvin spiser bladbede i lilla Omlet Zippi Shelter på Zippi Platforme til marsvin i Omlet Zippi løbegård til marsvin

Hvad er c-vitamin, og hvorfor er det så vigtigt?

C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er et vigtigt næringsstof, der anvendes til at reparere væv, danne kollagen og sørge for at immunsystemet fungerer som det skal. Noget, som vi mennesker og marsvin har til fælles, hvilket er ret unikt i dyreverdenen, er vores manglende evne til at syntetisere og opbevare C-vitamin. Det betyder, at marsvin, ligesom mennesker, skal have C-vitamin fra mad for at forblive glade og sunde.

Heldigvis er masser af almindelig mad til marsvin der har et højt indhold af c-vitamin, men det er vigtigt, at du som ejer sørger for at holde styr på din marsvins kost, så de helt sikkert får nok.

Er c-vitamin godt for marsvin?

Ikke kun er det godt, men det er vigtigt for marsvin. Hvis dit kæledyr ikke får nok c-vitamin, kan de blive rigtig syge og udvikle den ekstremt alvorlige tilstand skørbug.

Tegn på, at dit kæledyr ikke får nok c-vitamin i deres mad inkluderer:

 • Smertefulde led, hvilket resulterer i en ændring i bevægelse eller en uvillighed til at bevæge sig
 • Generel sløvhed og tab af appetit
 • Problemer med tænder og pels
 • Blødning, der viser sig som blå mærker på kroppen

Hvis du tror, at dit marsvin er syg, det være sig på grund af mangel på c-vitamin eller andre problemer, er det vigtigt at tale med din dyrlæge, så snart du bemærker ændringer. 

Hvor meget c-vitamin skal jeg give mit marsvin?

Det anbefales generelt at give dit marsvin mellem 10 og 30 mg hver dag, men hvor meget c-vitamin marsvin har brug for varierer noget afhængigt af alder, vægt og andre omstændigheder. Unge marsvin, der stadig vokser, har brug for mere end gennemsnitlige voksne marsvin, og gravide eller ammende marsvin, eller dem med en underliggende helbredstilstand, bør få omkring 30 mg eller i nogle tilfælde mere.

De fleste marsvin får det, de har brug for fra en sund og afbalanceret diæt, men det er godt for dig som ejer at vide, hvilke fødevarer der bestemt skal medtages for at nå de rigtige niveauer.

marsvin kigger ud af et Omlet shelter til marsvin på toppen af en Omlet platform til marsvin

Hvad er den bedste kilde til c-vitamin til marsvin?

Marsvinpiller fra dyrehandlere af god kvalitet er normalt beriget med c-vitamin, så en stor del af dit kæledyrs c-vitamin kommer fra det.

Bortset fra marsvinekugler skal du give dine kæledyr omkring en håndfuld eller to friskt grønt hver dag. Friske grøntsager og især bladgrøntsager er en stor kilde til c-vitamin, og ved at give dem en varieret diæt kan du være sikker på, at de får nok næringsstoffer og vitaminer.

 

Mennesker vælger ofte citrus, når vi ønsker at øge vores eget c-vitaminindtag, men det er ikke et godt alternativ til marsvin, og frugt er generelt ofte for sødt til at give dagligt. Faktisk har masser af grøntsager lige så højt eller endda højere c-vitaminindhold end for eksempel appelsiner, herunder:

 • Peberfrugt
 • Tomater
 • Spinat, kål og persille
 • Broccoli og asparges

Mens foder af god kvalitet, nogle friske grøntsager og en konstant tilførsel af hø holder dine marsvin glade og sunde, er der andre måder at øge deres vitaminindtag på. Dette er især nyttigt, hvis du har et kæledyr, der er sygt og har problemer med at spise, eller hvis du af en eller anden grund ikke har adgang til friske grøntsager. Nogle af disse omfatter:

 

 • Et c-vitamin supplement
 • Flydende c-vitamin
 • Godbidder beriget med c-vitamin

Sørg for, at det, du giver dit kæledyr, er specielt designet til marsvin, og læs altid etiketten for at sikre dig, at du giver den rigtige dosis. Det kan være en god ide at spørge din dyrlæge, før du begynder at give kosttilskud regelmæssigt.

Undgå vandbaserede c-vitamin dråber. Når det blandes med drikkevandet er koncentrationen meget lav, så dit kæledyr bliver nødt til at drikke meget for at nyde fordel af det. Hvad mere er, kan det få vandet til at smage anderledes, hvilket i stedet kan få dit kæledyr til at holde sig fra deres vand, hvilket er endnu mere bekymrende.

Hvad sker der, hvis et marsvin får for meget c-vitamin?

Hvis dit kæledyr lejlighedsvis får mere c-vitamin end den anbefalede daglige dosis, er det intet at bekymre sig om, da overskydende c-vitamin, som kroppen ikke har brug for, kommer ud med urinen. Generelt er det svært for et marsvin at få for mange vitaminer, men hvis de regelmæssigt får mere end 30 mg, kan det resultere i alvorlige sundhedsmæssige problemer, for eksempel en tilstand kaldet pseudo-skørbug, en nedsat følsomhed over for vitaminet.

For meget vitamin over en lang periode kan forårsage blære-og nyresten og kan stoppe mindske en sund opvækst for unge marsvin, der stadig vokser.

Hvis du fodrer din marsvin en afbalanceret kost med marsvinekugler af god kvalitet behøver du generelt ikke at bekymre sig om dette, det er mere af et problem, hvis du giver ekstra c-vitamin i form af kosttilskud.

Anden vigtig information om c-vitamin

Du skal vide, at selvom du gør hvad du kan for at give dit marsvin alt, hvad de har brug for, kan de stadig få c-vitaminmangel. Ofte har dette at gøre med forældet eller dårligt opbevaret mad. C-Vitamin har en salgsdato, og næringsindholdet falder, når maden bliver ældre.

Dette gælder for frisk frugt og grønt samt butikskøbte marsvinekugler og c-vitamintilskud, så sørg for altid at holde dit marsvins mad friskt og rigtigt opbevaret. Brug ikke forældede produkter, og giv aldrig dine kæledyr grøntsager der er mugne eller for gamle.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *