Omlet bloggen

En dag i en hønseholders liv

Miriam Drennan voksede op på en økologisk gård med høns, marsvin, vagtler, køer, ponyer, hunde og et vilkårligt antal katte. Hun bor nu i et bykvarter i Nashville, Tennessee, og arbejder som freelanceskribent. Hun har haft sin nuværende flok høns i omkring to år. Selv i bymiljøer bevarer hun den praksis, som hendes far lærte hende om, hvordan man plejer jorden, planter og dyr ansvarligt. Det er værd at nævne, at hendes to redningshunde, Anchor og Chance, ikke er megen hjælp i husholdningen. De svæver bare gennem livet på deres udseende og charme. Miriam er også en entusiastisk Omlet-ambassadør, så hvis du skulle komme forbi Tennessee og er interesseret i nogle af de produkter, hun har – så tag kontakt!


“Hvordan er det at opdrætte byhøns?”

Jeg bliver ofte spurgt om dette, når folk finder ud af, at jeg har høns i min baghave, bare tre kilometer fra centrum af Nashville, Tennessee. Takket være Omlet-systemet er det faktisk ret nemt.

Min opsætning er enkel og stilfuld – Omlets Eglu Go Up hønsehus og dets tilstødende walk-in hønsegård er omgivet af Omlets hønsehegn. Der er ingen rindende vand eller elektricitet, men jeg har fundet et par hacks, når vejret bliver ekstremt.

Så – hvordan er det at opdrætte byhøns? Tidslinjen vil kaste lidt lys over, hvordan en gennemsnitlig dag kan se ud for mig.

7:15 om morgenen. Solen er lige begyndt at røre på sig, men er ikke helt oppe, hvilket er et godt tidspunkt at genopfylde foderautomaten med frisk mad og erstatte vandet i drikkebeholderen. Det er nemmere at gøre dette, før du lukker dem ud; Jeg kan lade lågen stå åben og vandre frit ind og ud, hvilket er praktisk, når man slæber tunge containere og tasker. Mine høns spiser økologisk mad, drysset med nogle urtetilskud for at holde deres æggeblommer klart gule og deres immunsystem sundt.

7:30 om morgenen. Det bliver en stor morgen for dem, fordi de får deres fritstående hønsetræ! Men hvor skal det placeres? Endelig finder jeg et sted og indsætter stængerne – regnen, vi havde for nylig, hjælper stængerne med at gå let ind, og så tilføjer jeg nogle tørrede melorme til godbidderbakken.

høns leger med siddetræ og godbidsdispenser

7:45 om morgenen. Det er stadig lidt køligt her til morgen, så jeg tilføjer endnu et lag halm på gulvet i deres have. De har kradset det tomt, som høns gør, og halmen forhindrer, at de bliver for kalder om fødderne. Om sommeren skifter jeg til strimlet fyrrebarkflis.

7:55 om morgenen. Dernæst drysser jeg deres gård med gryn og østersskaller for henholdsvis krås og calciumindtag. Høns nyder at skrabe efter skatte, så det er lige meget, om jeg efterlader dem i små skåle eller drysser dem i deres have.

Efterhånden rører hønsene på sig – de ved, jeg er der, og de er klar til at komme ud og lege. Tid til at dreje håndsvinget… og ud kommer de, som store fjerbeklædte kanonkugler skudt ud af en kanon (hvem har brug for tage skridt, når man har fjer?). Lad mig præsentere dem, mens de flagrer rundt:

  • Zuzu: En hvid leghorn, der ser brun ud, fordi hun kan lide at drikke af mudderpytter. Selvom Zuzu er den mindste, er hun flokkens dronning.
  • Daisy: En venlig høne, der lægger påskeæg. Hun er den største i flokken.
  • Dixie: En genert høne, der lægger olivenæg; Dixie er en smuk blågrå høne, og hendes fjer er markeret i mørkere grå.
  • Beaker: En spættet Sussex og lidt af en rebel. Beaker har endelig fået små områder af strålende grønne, lilla og blå fjer efter denne sidste smeltning.

8:10 om morgenen Som forventet er Zuzu den første, der nærmer sig hønsetræet, mens hun sænker hovedet lidt. Hun indser, at denne nye “ting” i hendes gård har godbidder, så det er hun glad for. Beaker er den næste, efterfulgt af Daisy. Dixie er genert; hun holder sig tilbage og snupper til sidst en melorm og løber tilbage i sikkerhed.

Jeg efterlader dem så de kan stifte bekendtskab med deres nye legetøj.

8:30–9:45 om morgenen De synger deres æggesange så hele nabolaget kan høre dem (heldigvis synes mine naboer, det er sjovt).

10:00 om morgenen Plænemanden er ankommet for at klippe og trimme, og hønsene syne, han er deres værste fjende. De kan ikke lide hans larmende maskiner, og de kan ikke lide ham i deres gårdhave, selvom de er fuldstændig indelukkede og sikre i deres walk-in gård. Efter at have løbet rundt og prøvet at finde ud af, hvordan de kan undslippe plænemandens motoriserede udyr, slapper de af under deres hønsegård. Jeg har for nylig aflukket dette område med et par af

Omlets tunge pressenninger som et andet sted, de kan bruge til at finde fred og ro. De elsker det. Det er en fantastisk lille plads til at støvbade, og gemme sig fra den skræmmende onde sne, der falder, eller bare for at samle sig og klukke lidt. Kun Zuzu vover at gå ud og udfordre plænemanden, der bare tipper sin hat til hende og klipper videre.

12:00 Mellem arbejdsopkaldene har jeg tid til at tjekke æg. Glade høns er produktive høns, og mine lægger nogenlunde konsekvent hele året rundt. Jeg krediterer Eglu Go Up for meget af dette, fordi dens isolering og design hjælper med at opretholde en nogenlunde ensartet temperatur inde i huset. Om vinteren pakker jeg hønsehuset ind i
Omlets vejrbeskyttelse til ekstreme vejrforhold, og hvis temperaturen falder under frysepunktet, kan jeg stikke en varmedunk inde til dem – måske er det lidt overdrevet, fordi Eglu’ens isolering og hønsens egen kropstemperatur holder tingene ret varme indeni. Hver af mine høner lægger et æg af forskellig farve, hvilket hjælper mig med at følge med i, hvem der producerer og hvor ofte.

Når jeg tager et kig, kan jeg se, at de har haft en travl morgen – alle fire har produceret!

14:30 Det varmer op til en dejlig forårsdag, så det er tid til at gøre rent i gården. Normalt kan det tage mig 15-20 minutter i alt at vaske, men i dag skal jeg give den en virkelig grundig skrubben, så det kan tage omkring 30 minutter i alt. Jeg dumper afføringen i min kompost og går mod udendørstappen. En dråbe af det originale Dawn opvaskemiddel gør dette nemt – selve skrubningen tager mindre end 15 minutter. Jeg lader bakken og siddepinden ligge i solen for at tørre, mens jeg tørrer husets indre, hvilket er nemt. Zuzu vandrer nedenunder for at overvåge og fortæller mig, om jeg er gået glip af et sted.

Jeg tørrer bakkerne i hånden og tilsætter bløde fyrretræspåner til en rede. Jeg åbner døren igen, så hver enkelt høne kan hoppe op ad stigen og vurdere min rengøring. Zuzu river reden op inden for få minutter. Er det en kompliment, eller vil hun have jeg skal gøre det om igen?

16:30 Min nabo Lisa skriver, at hun har spinat til hønsene. Vi sætter spinaten i deres Caddi godbidsdispenser. Deres reaktion er uvurderlig. For dem, er Lisa lig med spinat, så de er altid glade for at se hende. Vi snakker og kigger på dem mens de lærer deres nye siddetræ at kende.

æg i karton og høns i omlet hønsetræ

19:30 Solen er ved at gå ned, de fleste høns er gået op i seng. Alle, på nær Beaker. Det er altid Beaker. Hvorfor går hun rundt og tøver?

19:32 Beaker, er du ikke træt?

19:35 Beaker, hvorfor gør du det mod mig?

19:42 Hun er på vej, af sted. – Nej, falsk alarm! Hun er tilbage i gården. Og nu har hun taget Dixie med sig.

19:50 Dixie hopper tilbage ind i huset. Beaker, hvorfor vil du ikke gøre det samme?

20:08 Endelig kommer Beaker ind. Jeg går tilbage til hønsegården, fordi jeg ved den mindste lyd vil bringe hende ud igen. Jeg kobler hegnet af og lukker hønsehusets dør.

Godnat, de damer, hvisker jeg.

Jeg hører en blid klukken, da jeg går, der siger godnat.

Først nu hører jeg, den stille latter, en nabos guitar, og en sirene langt væk, der minder mig om, at mine høns er bypiger, og takket være Omlet-systemet og dets tilbehør, er de sikre, glade og sunde.

Sådan er det at holde byhøns.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *