Omlet bloggen

Hvor meget sover katte?

Katte er eksperter, når det handler om søvn! Katte er kendt for deres kærlighed til søvn, ofte med evnen til at sove hvor som helst og i enhver stilling.

Men hvorfor sover katte så meget? Og hvor mange timers søvn har de egentlig brug for om dagen? Vi har fundet al den information, du har brug for for bedre at forstå din kats sovetrang, og hvorfor de måske bare har poten på pulsen hvad ​​søvn angår!

Brun kat sover på Maya Donut katteseng

Hvorfor sover katte så meget?

Når det handler om søvnvaner – tobenede såvel som firbenede – er der en række forskellige forklaringer på, hvorfor så meget søvn er nødvendig. For katte er den bedste måde at forstå deres søvn på at forstå deres biologi.

Katte er rovdyr af natur og er programmeret til søge efter bytte. For hurtigt at slå til og fange deres mad kræver de hurtige udbrud af energi for at reagere. Som et resultat søger deres kroppe naturligt hurtige og ofte korte søvnudbrud for at genoplade.

Mens de fleste katte tilbringer størstedelen af deres dag i en hvilende tilstand, er kun 25% af den tid faktisk dyb søvn. I de resterende 75% af tiden er de kun i en let udhvilet tilstand, eller hvad vi kalder en “kattelur”. Hvordan kan du se, hvilken søvntilstand din kat er i? Næste gang din pelsede ven tager en lur, skal du se, om der er trækninger i ørerne. Hvis du ser bevægelse, betyder det, at de sandsynligvis er i en udhvilet, men ikke dyb søvn. Selvom du har en huskat, kan du aldrig tæmme dens vilde natur helt!

Så selvom det virker som om katte sover meget, får de normalt aldrig hele deres søvn i ét stræk. I stedet vælger de naturligt korte 30-100 minutters hvilepauser, hvor de kan slappe af i sind og krop indtil næste udbrud af energi!

Hvor mange timer sover katte?

I gennemsnit vil de fleste voksne katte sove mellem 13-16 timer om dagen, hvor nogle kun sover i 10 timer og andre i 20 timer. Mens alder, sundhed og disposition er nøglefaktorer i en kats søvnvaner, vil enhver katteejer fortælle, at de fleste katte sover hele dagen. Og ofte også hele natten!

Killingesøvn

Når de er små pelsbolde får killinger i gennemsnit mere søvn end den gennemsnitlige voksne kat. Hvorfor så meget søvn? Som babyer, vokser og lærer killinger eksponentielt i deres tidlige stadier af livet. Med et så hurtigt indtag af information er søvn en væsentlig del af deres udvikling til at behandle og vokse. I gennemsnit kan de fleste killinger sove 16-20 timer om dagen, og det er helt normalt! Ved blot, at enhver kattelur, efterfølges af en vild pelsboldeleg!

Voksne kattes søvn

Når din killing er blevet moden, hvilket normalt er omkring 18 måneder, vil den have etableret et mere regelmæssigt soveskema. De fleste voksne katte kan sove mellem 12-20 timer om dagen med korte og forkortede hvil hele dagen lang. I naturen har katte en tendens til at sove hele dagen og jage hele natten. Men efterhånden som mennesket har tæmmet vores pelsede kattedyr, har de tilpasset sig og lært at indføre nye søvnmønstre. Så selvom du måske stadig har en kat, der kan lide at lege om natten, vil de fleste voksne katte dele deres søvn ligeligt mellem dag og nat.

Seniorkatte

Når katte bliver ældre, har deres søvn ligesom hus mennesker en tendens til at vare længere. Deres kropsevne og stofskifte sænkes, hvilket kræver mindre udbrud af energi. Afhængigt af race betragtes ældre katte som “seniorer”, når de er omkring 12-14 år. På dette tidspunkt i deres liv kan de sove op til 20 timer i en 24-timers periode. Dette er helt normalt! Hvis du imidlertid bemærker, at din ældre kats søvnadfærd – som ubehag eller usædvanlig bevægelse, mens den sover – ændrer sig, skal du kontakte din dyrlæge for at sikre, at der ikke er noget galt.

Hvilke katteracer kan bedst lide at sove?

Hvis du leder efter en doven kat til at se Netflix med dig hele dagen, har du heldet med dig! Mens alle katte kan lide at sove, er der nogle, der nyder søvnens sødme mere end andre. Lad os se på, hvilke katteracer der bedst kan lide at sove:

Ragdoll: Hvis den fik chancen for at lege med katteurt eller tage en lang kattelur, ville Ragdoll-katteracen vælge sidstnævnte hver gang! Denne afslappede professionelle sovepind er også enormt kærlig og kan falde i søvn i enhver position! Faktisk har denne race været kendt for at ‘blive slappe’ i dine arme, når du tager dem op, deraf deres navn.

Maine Coon: Maine Coon-katte, der er kendt som den “blide kæmpe”, er de ultimative nussende kattekammerater! På trods af at den er stor og lang, elsker denne race en hyggesession mere end de fleste og er glad for at holde dig varm på din sofa både dag og nat!

Persian:Hvad har langt hår og kan sove hele dagen lang? Perserkatte! Hvis søvn var en olympisk sport, ville perseren vinde guld! Denne race er kendt som afslapningseksperten, så hvis du søger en sovende ledsager, skal du ikke lede længere end perseren.

Bare husk det med disse katteracer, fordi de foretrækker søvn mere end de fleste, at det er vigtigt for dem at have masser af legetid og legetøj! Ja, søvn er gavnligt for deres helbred, men det kan også blive for ensformigt, så sørg for at holde dem aktive, når de er vågne!

Indvirkning på en kats søvn, og hvordan man tilskynder til bedre vaner

De fleste husdyr vil begynde at adoptere deres ejeres søvnmønstre over tid. Katte er ingen undtagelse! Mens de sover mere end mennesker på en given dag, kan de være lige så påvirket af ydre påvirkninger som vi er. Vi har samlet en liste over nogle faktorer, der kan påvirke din kats søvn, og foreslår nogle måder at tilskynde til et bedre sovemiljø.

Den rigtige katteseng

Når det handler om at finde en seng til din kat, kan det være svært at finde en, den hellere vil hvile på end din din egen seng. En ubehagelig seng uden støtte vil være lig en urolig nat for både dig og din kat, der i stedet beslutter at krølle sig sammen på dine dyner. Det er her, Omlets produktdesignere træder til. Her er Maya Donut kattesengen – en katteseng så luksuriøs, at den føles som et varmt kram ved hver lur. Med en støttende form og dyb fyldning er sengen en premium komfort til katte med en særlig beroligende effekt for ængstelige katte. Den er lavet af et materiale i imiteret pels, og sengens superbløde følelse er uimodståelig for enhver firbenet ven. Derudover sover du også roligt, velvidende at din kat ligger i sin drømmeseng.

Lys

Uanset om det er kunstigt eller naturligt, kan for meget lys være en dårlig ting for en kat. I naturen vil katte opsøge overdækkede hulelignende områder for at tage sig et hvil. Det medfødte træk forbliver hos dem, selv som husdyr. Så at have et mørkere sovemiljø er afgørende for din kats søvn.

Ligesom vi mennesker ikke kan sove med alt lyset tændt, eller når solen står højt ved middagstid, kan vores kattevenner heller ikke. Så prøv at skabe et rum eller en pladsh i dit hus, hvor din kat kan trække sig tilbage for at få sin elskede søvn. Omlets Omlet Maya indendørs kattehus er den perfekte løsning, da det giver din kat det afsondrede fristed, de ønsker!

Aktive ejere

Du kender nok begrebet, at abe efter! Eller i din kats tilfælde, at katte efter! Selvom katte er enlige dyr, der sagtens kan nyde et sololiv, kan de normalt ikke undgå at blive påvirket af deres respektive ejeres livsstil. Især i de seneste år, da mange mennesker har ændret deres arbejdsvaner til at bruge mere tid derhjemme, mærkes denne indvirkning fuldt ud af dine kattevenner.

De fleste katte kan sove hvor som helst og når som helst. Men hvis du, ejeren, konstant bevæger dig rundt i huset og laver forstyrrende lyde, vil din kats søvn blive påvirket. Så selvom du måske ikke er i stand til at ændre dine vaner, kan du hjælpe med at justere din kats ved at give den flere steder og steder at søge ensomhed. Overvej at anskaffe et Freestyle indendørs kattetræ hvor du kan tilpasse den ultimative “sovekrog” til din kat!

Ændring af diæt

Har du nogensinde spist et stort fedtet måltid til middag og blive straffet med en rastløs nattesøvn senere? Katte kan have det på samme måde, når deres mad ændres eller justeres. Når vi begynder at føle os dovne eller når vi måske tager lidt ekstra på, har vi en tendens til at reducere mængden af mad, vi spiser. Og alt for ofte vil kæledyrsforældre begå den samme fejl med deres katte. De tror, at fordi deres kat sover hele dagen, kan den bestemt ikke brænde al den mad af, den spiste. Så måske er en reduktion i deres mængde mad den rigtige idé? Forkert!

En hurtig reduktion i din kats foderindtag vil hurtigt resultere i en negativ indvirkning på kattens søvn. Før du foretager ændringer i din kats foder, skal du altid først rådføre dig med din dyrlæge. Og lige meget hvor meget foder du giver din kat, skal du sørge for at din kat har rene og robuste katteskåle til at spise og drikke fra.

Katte er gode påmindelser om, hvad der er vigtigt i livet! De går typisk rundt uden store bekymringer og omfavner de små glædelige øjeblikke. Så næste gang din kat ligger spredt ud i sofaen i endnu en siesta, så prøv at sætte pris på dens lethed. Tag et tæppe, krøl dig sammen ved siden af den og nyd en lille kattelur!

Kat, der ligger på Omlet Maya Donut katteseng fra den fortryllende kollektion

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *