Omlet bloggen

Julemad, man ikke skal give til sin kat

En sort kat, der spiser fra Hatch Wells julekalender for katte

Julen er lige rundt om hjørnet, og det er tid til hygge og glæde – både for familie og pelsvenner. Siden højtiden og maden går hånd i hånd, vil det kun være passende, at dele nogle ekstra søde madbidder med din katteven!

Men kan katte lide juleskinke eller flæskesteg? Kan du give din pelsede ven en sød smagsprøve på pebernødderne? Før du giver din kat nogen julebidder, skal du vide, hvilke fødevarer der er sikre at dele, og hvilke fødevarer der kan udgøre en stor fare for dem. Vi har lavet en liste over dem, så du kan være sikker på, at din kat ikke spiser noget, den ikke må i julen.

Hvad skal en kats diæt bestå af?

For at vide, hvad du ikke skal fodre din kat med, skal du først vide hvad din kat kan spise! Katte er altædende kødædere, hvilket betyder, at deres kost hovedsagelig består af animalsk protein lidt grønt. De er afhængige af de næringsstoffer, der er til rådighed i kød, for at få vitaminerne og de fedtstoffer, som deres organer har brug for, for at leve et langt og sundt liv.

Som katteejer ved du, hvor kræsen din kat kan være. Så sørg for, at de får meget protein og en velafvejet kost. Maden, din kat skal spise i deres katteskål skal være ca. 50% proteiner, 35% fedtstoffer og 15% kulhydrater.

Skal katte spise mere i julen?

Det siger sig selv, at julen er den tid på året, hvor der ikke er noget i vejen med at forkæle sig selv. Men er der noget i vejen med at fodre din kat med en godbid? Det korte svar er nej, men det skal være begrænset og kun med sikre fødevarer.

Når temperaturen falder udenfor, bruger katte mere energi til at forsøge at bevare kropstemperaturen. Men for indendørs katte, som har en reguleret hjemmetemperatur, behøver dette instinkt for at øge deres appetit ikke at træde i kraft, som det gør for udendørs katte! Din indendørs kat kan virke mere sulten, fordi dens krop instinktivt reagerer på forandringer i vejret. Men sandheden er, at dens kost ikke behøver at ændre sig, medmindre dens miljø gør.

Hvad betyder det for din pelsven, der sender klare signaler om at den er (lækker-)sulten? Ved at vide, hvordan årstiderne påvirker din kat og ved at være klar over deres specifikke adfærd omkring mad, kan du tilpasse dine små godter i overensstemmelse hermed i julen. Bare husk at godbidderne skal være små, enkle og sikre!

Fødevarer, der ikke er sikre for katte

Med duften af højtiden fra køkkenet, er din kat sikker på at være på jagt efter nogle ekstra stykker til at nappe i til jul. Men som vi har afdækket, er ikke alle fødevarer sikre for din kat at spise og, faktisk, kan nogle være ekstremt skadelige for dem, hvis de indtages. Så for at holde din kat sikker, er her nogle fødevarer som din kat skal undgå.

  • KRYDDERIER: Hvidløg og krydderi gør alting godt, ikke? Ikke for katte! Nogle af de mest skadelige ingredienser, som katte kan spise, er faktisk krydderier, der findes i mange juleretter. Hvidløg, løg, purløg, eller andre krydderier, der er et medlem af alliumfamilien, er meget farlige for katte at spise. Disse velsmagende tilsætningsstoffer har elementer, der kan give katte alvorlige opkastninger og diarré. Så når du giver din kat en bid julemad, sørg for, at den er ukrydret!
  • CHOKOLADE: Når højtiden er i fuld gang, er det hyggeligt med ild i pejsen og varm chokolade! Men for din kat, er chokolade alt andet end en hyggelig godbid. Chokolade er skadeligt for katte, da den indeholder koffein og teobromine, som begge er giftige for katte og kan forårsage nyresvigt.

Så for at holde din kat sikker denne jul, hold adventkalendere, slikskåle, og alle sukkergodter ude af rækkevidde og væk fra nysgerrige og klatrende katte!

  • MEJERIPRODUKTER: Mange mennesker er ikke klar over det, men de fleste katte er faktisk laktoseintolerante. Ja, det er sandt, at næsten enhver kat vil slikke mælk op, hvis den får chancen, men denne “lille godbid” kan give mavekramper for din pelsven. Så det er bedst at holde sig til vand, når du giver din kat noget at drikke – også i højtiden!

Sikker mad til katte

Selv om der er grænser for, hvad man kan give til sin kat i julen, er alt ikke tabt! At holde din kats slankekur konsistent og velafbalanceret i løbet af året er vigtigt, men hvis du vil fodre den med små festlige fødevarer i julen, er her en liste over nogle sikre muligheder!

  • KALKUN: Din kat kan bestemt få en bid fra julebordet! Bare vær sikker på, at bidderne er ukrydrede, fuldt tilberedt og ikke har nogen ben som katten kan få galt i halsen. Ingen vil skulle forbi dyrlægen i julen.
  • LAKS: Hvad passer bedre til en kat end en skive julelaks? Hvis din højtid inkluderer fisk, så inkluder endelig også din kat! Laks er et perfekt fiskevalg at dele sparsomt med din kat, da den er fuld af protein og omega-3, der er gavnligt for kattes hjerner og kroppe. Bare sørg for at servere saksen i moderation, for når en kat smager den lækre fisk, vil den måske ikke spise noget andet!
  • RÅ GRØNTSAGER: Det er sandt, at katte er kødædere, men over tid og gennem domesticering har deres kost tilpasset sig til også at omfatte små mængder grøntsager. Når du giver din kat gulerødder, rosenkål, græskar eller broccoli skal du sørge for, at de er ukogte og ukrydrede, så de ikke skader din kats fordøjelse.

En Omlet jul for katte

Hos Omlet mener vi katte er en del af familien, så kæledyr skal også nyde julen. Men for nogle katte, betyder en sikker jul at kunne trække sig tilbage til et rum helt alene, så de kan undgå skadelige fødevarer.

Det er derfor vi lavede Maya indendørs kattehus som en god mulighed til enhver kat, der søger et afsondret tilflugtssted, der er hyggeligt og behageligt. Julen handler om at give! Så giv en lille bid eller to af de sikre fødevarer til din kat denne jul og lad den derefter gøre hvad den gør bedst – slappe af med en kattelur! Kattelig jul!

Kat med nissehue, der spiser mad

This entry was posted in Jul


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *