Omlet bloggen

Hønseholder på pension

Høner i haven bruger Omlet Eglu hønsehus og løbegård

Hvorfor holde høns når du er gået på pension?

At gå på pension er utvivlsomt en afslappende og velfortjent pause, men denne fase af livet kan også give en følelse af ensomhed, hvilket er grunden til, at mange, ligesom Mary, påtager sig en ny hobby eller får et kæledyr. Høner er de ultimative pensionsdyr, idet de er fremragende ledsagere, kræver lav vedligeholdelse og kommer med den ekstra bonus, at de giver en lækker morgenmad hver dag!

Vi talte for nylig med Mary, som er begyndt at holde høns efter hun blev pensioneret, efter at have besluttet at adoptere tre tidligere burhøns fra et af hendes lokaledyreinternater i september 2022. Da hun blev spurgt, om hun ville dele sin oplevelse indtil videre, kunne hun ikke vente med at fortælle os alt om sin flok og den rejse, de alle har været på.

Hvad du skal bruge for at begynde at holde høns på pension

Det er nemt at komme i gang med din hønseholdsrejse med det rigtige udstyr. Et hønsehus, som Omlets Eglu Cube, der kræver lav vedligeholdelse og er let at gøre rent, vil give dig mere tid til at nyde dine nye havekammerater. Dette hævede hønsehus er også den perfekte højde til at samle æg og trække møgbakken ud for at hælde ned i din kompostbeholder. Eglu Cube-hønsehuset er stort nok til 3-6 store høns, og hvis du vælger en god æglæggende race eller redningshøns, får du 2-4 friske æg om dagen! Forlæng den integrerede løbegård når som helst for at give hønerne mere sikker plads, eller fastgør den til en større walk-in hønsegård så du nemt kan bruge tid sammen med dine fjerklædte venner.

Tilføj en automatisk dør til hønsehuse for at gøre dit hønseholderi endnu nemmere. Omlets Autodoor lukker dine høns ud ved solopgang og lukker dem ind igen ved solnedgang, så du ikke behøver at ændre din rutine eller bekymre dig om dem, når du ikke er hjemme.

Hvordan er det at holde høns på pension?

Da vi talte med Mary, var de britiske regler for fugleinfluenza blevet håndhævet kun få dage før. For at læse mere om fugleinfluenza, kan du læse det tidligere blogindlæg, Det skal du vide om fugleinfluenza i 2020.

Se hvad de nuværende retningslinjer i Danmark er, på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Jeg har haft dem i omkring 8 uger nu. Det hele er virkelig nyt for mig! Det er første gang, jeg har haft høns, og jeg har ikke håndteret høns før. Jeg tror, det var ret nyttigt at have bogen, What The Cluck, som har været fantastisk, og den har været rar at henvise til. Det har været rigtig sjovt og en læringskurve.

Da de først ankom, lagde de alle et æg dagen efter, jeg fik dem, men efter det lagde en af dem slet ikke, og hun så bestemt ret ked ud af det i forhold til de andre – hun spiste og drak ikke så meget som de andre og hun ville bare stå stille. Jeg ringede til BHWT (British Hen Welfare Trust), som var meget hjælpsomme, og jeg tog hende til dyrlægen. Fuglespecialisten kunne faktisk ikke finde noget galt, men hun fældede meget og havde bare brug for tid og fodring. Heldigvis har hun fået det bedre siden!

Siden fugleinfluenza-restriktionerne lukkede jeg dem inde, hvilket er en skam, fordi de nød at fouragere! Det føles virkelig meget trist. Der er blade overalt i øjeblikket, og de ser så dejlige ud blandt dem!

Hvordan var det at sætte dit Omlet-hønsehus og hønsegård op?

Jeg overlod lidt opgaven til min mand, men Omlet-manualerne er meget omfattende! Jeg synes, redekassen er fremragende, og det er dejligt at have den automatiske dør til at lukke dem ud om morgenen og sørge for, at de er sikre om natten. Det er også dejligt at kunne flytte hønsehuset rundt!

”Sjovt nok er det noget af motivationen til at stå op om morgenen. De bliver en grund til at stå tidligt op.”

Har du lavet mad med æggene?

Ja – en del! Jeg har virkelig bemærket i løbet af de to måneder, jeg har haft dem, at blommen virkelig er gulnet/orangeret. Det har været meget rart at kunne give familie og venner æg, og alle siger, hvor dejligt de smager

Har der været noget uventet ved at holde høns?

En ting jeg har været bekymret over er at jeg har 2 katte – begge er jægere. Jeg var lidt bekymret for, hvordan de ville være, men de har faktisk givet lidt ligeglade. De ser simpelthen på dem og går hen i den anden ende af haven!

Synes du, at pensionsalderen er et godt tidspunkt at holde høns på?

Bestemt, fordi du er meget mere i nærheden! Jeg elsker alligevel at være udenfor og lave havearbejde, og nu er det bestemt et ekstra incitament at være derude, tage mig god tid og kigge på dem. De kommer alle sammen og ser, hvad du laver, og hvis du vender noget, er de straks derhenne og for at lede efter lækkerier.

“De er fascinerende og underholdende og forfærdelige” time wasters!”

For Mary har høns introduceret ny glæde i hendes have. De har givet hende endnu mere grund til at bruge tid udenfor og friske æg til hendes bagværk. Mens hun fortsætter sin rejse, vil vi høre mere fra hende igen om et par måneder, så følg med for at læse den næste del af Marys eventyr som pensioneret hønseholder!

Pensioneret hønseholder - collage af hønseholder og opskrifter med friske æg

Marys Omlet-setup var en gave fra Omlet.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *