Omlet bloggen

Stadier af opdræt af høns

Stadier af opdræt af høns - hønemor, der giver lidt korn til en kylling

Hvis du opdrætter en flok fra de er kyllinger, vil du gerne være i stand til at genkende stadierne af opdræt af høns . Høns vil gennemgå flere stadier i løbet af deres rejse fra æg til voksen, og hver fase har forskellige plejekrav. At vide, hvordan man passer på dine høns i hver fase af deres vækst, vil hjælpe med at fremme båndet mellem dig og din flok og sikre, at de er sunde og trives.

Find ud af en hønes alder

Hvis du ikke har udruget dine høns fra æg, kan du være usikker på deres alder, når du tager dem med hjem. Der er et par måder, der hjælper dig med at bestemme, hvor gamle dine høner er :

 • Dunede fjer: Hvis dine høner stadig er uklare eller luftige i deres udseende, er de mindre end 5 uger gamle.
 • Voksne fjer: mellem 5 og 6 uger, hvor størstedelen af racerne gror fulde fjer ved 6-8 ugers alderen.
 • Æglægning: mindst 16 uger gammel

Kyllinger, der er mindst 12 uger gamle, er klar til deres permanente hjem i deres komfortable hønsehus og rummelige løbegård. Det er vigtigt ikke at introducere dem til et hævet hus, før de er mindst 12 uger gamle, da yngre kyllinger ikke har koordinationen eller størrelsen til at navigere på en stige.

Trin 1: Rugeæg

Den bedste måde at bestemme alderen på dine kyllinger er at udklække unger fra æg. Dette er faktisk en forholdsvis hurtig og nem proces, når først du har det rigtige udstyr. Det er en vidunderfyldt pædagogisk oplevelse for børn, og når tiden er rigtig, kan du endda se dine unger klække fra deres æg.

Ting du skal bruge for at udruge dine egne æg:

 • En kyllingekasser af høj kvalitet, med eller uden automatisk ægdrejer (hvis du ikke har en drejer, skal du rotere æggene 3-5 gange inden for en 24-timers periode)
 • Et termometer og hygrometer (hvis ikke inkluderet med din inkubator)
 • En kalender
 • Befrugtede hønseæg
 • Valgfrit: Et æggelys til at dokumentere embryoudvikling

Selv hvis din kyllingekasse har en auto-turner, er det en god idé at markere æg med en blyant for at sikre, at din kyllingekasse vender dine æg ordentligt. Befrugtede hønseæg kan købes på gårde eller hos opdrættere, eller hvis du har en hane, kan du samle dine egne æg til rugning. Det er vigtigt at huske på, at befrugtede hønseæg har varierende udrugningssucces. Ikke alle æg vil udvikle sig og klækkes, selvom forholdene er helt rigtige. For at sikre den højeste udrugningshastighed skal du følge instruktionerne, der følger med din inkubator, så nøje som muligt. Hvis du vil belyse æggene for at se kyllingen udvikle sig, skal du åbne og lukke kyllingekassen så hurtigt som muligt for ikke at forstyrre den indre temperatur og fugtighedsniveauet.

Efter 21 dages udrugning af hønseæg , vil dine kyllinger begynde at klække. Du skal “låse” din inkubator ved at følge dens instruktioner under de sidste par dages inkubation. Normalt tilføjer du mere vand for at øge fugtighedsniveauet, sænker temperaturen lidt, fjerner auto-turneren (hvis relevant) og placerer en skridsikker overflade under æggene, så nyudklækkede kyllinger kan få fodfæste. Hvis du vil se dine kyllinger komme ud af deres æg, skal du holde øje med, om de “pipper” i æggenes skaller. En kylling vil pippe (lave et lille hul) i skallen på sit æg inden for 24 timer efter udklækningen. Nogle kyllinger kommer hurtigt igennem rugeprocessen, mens det for andre tager hele 24 timer. Hvis du bemærker et ‘pip’ i et æg, er det bedst at holde dig i nærheden, hvis du ikke vil gå glip af at se din kylling klække!

Trin 2: Unge kyllinger

Butiks- eller opdrætter-købte kyllinger kan købes som ikke-kønnet eller som høner (bestemt til at være høns). Ikke-kønnet kyllinger kan købes allerede 1 eller 2 dage efter udklækningen, mens hønniker er lidt ældre. Kønsbestemmelse af kyllinger under 8 uger (og endnu ældre for nogle racer) er ikke 100% pålideligt, men dine odds for at få en hane, når du køber kønsbestemte kyllinger, er stærkt reduceret. Nogle opdrættere vil endda tilbyde at udskifte alle haner, der ved en fejl er blevet udpeget som hønniker.

Alle kyllinger skal have en varmelampe og en kyllingekasse indtil de er mindst 6 uger gamle. Sørg for at have en kyllingekasse gjort klar, før du bringer dine kyllinger hjem for at undgå almindelige fejl, når du opdrætter kyllinger. Ting du skal bruge til din kyllingekasse inkluderer:

 • Et robust kabinet med solide vægge og gerne en top til at holde ældre kyllinger inde og andre dyr eller genstande ude
 • En varmelampe
 • Absorberende bundmateriale, såsom fyrretræ eller spåner
 • Kyllinge-smulder for at fremme sund fordøjelse
 • Et kyllingesikkert vandtrug (et lavt vandtrug med tyngde er bedst)
 • Kyllinge-gryn for at fremme sund fordøjelse
 • Et termometer til at fastgøres på siden af ​​rugemaskinen for at overvåge temperaturen

Kyllinger, der ikke er vaccineret for coccidiose af en opdrætter, vil have gavn af at blive fodret med medicinfoder i de første 2-4 uger af livet. Derefter kan de gå over til ikke-medicineret kyllinge-smulder.

Når de er 6 uger gamle, vil de fleste kyllingeracer være fuldt fjerklædte med deres voksne fjerdragt og klar til at vove sig udendørs. Begynd med korte besøg i et område aflukket med hønseindhegning, hvor du kan overvåge dem hele tiden. Du kan også begynde at introducere dem til deres hønsehus og løbegård under deres udendørs besøg for at vænne dem til deres evige hjem.

Trin 3: Hønniker og hanekyllinger

Når kyllinger bliver 5-7 uger gamle, udviser de fleste racer forskelle i udseende mellem hønniker (unge høner) og hanekyllinger (unge haner). Nu, når de er i deres akavede teenagestadie af vækst, vil hønniker og hanekyllinger begynde at gro deres sekundære fjer og udvise tegn på deres respektive køn.

Hanekyllinger vil normalt være større i størrelse og have kamme og hudlapper, der er mere udviklede og udtalte end hønniker. Hanekyllinger vil generelt have længere svingfjer (de sekundære fjer starter midt på vingen og strækker sig til spidsen), mens hanekyllinger vil have længere halefjer. Hanekyllinger vil begynde at forsøge at gale i omkring 6-8 ugersalderen, og det er den mest definitive måde at bestemme deres køn på.

Unge høns omtales som hønniker indtil de er omkring 20 uger, mens hanekyllinger er en betegnelse for haner under 1 år. Men uanset køn har dine unge kyllinger brug for den samme pleje. Hønniker vil begynde at lægge æg så tidligt som i 18-ugersalderen, og skal fodres med smulder eller pellets på dette tidspunkt. Hanekyllinger kan spise den samme kost som dine hønniker.

Opstaldningskravene er de samme for høner og haner, da alle høns har brug for sikre pladser til at sidde, lege og fouragere. En walk-in hønsegård er den bedste mulighed for alle flokke, da den giver mulighed for masser af plads og giver ejerne mulighed for at være tæt på deres høns. Alle hønsegårde skal være rovdyr-resistente for at beskytte din flok mod rovdyr. Dit hønsehus skal være i stand til at holde høns komfortable hele året, nemme for dig at rengøre og tilbyde et sikkert sted for din flok at hvile om natten. Omlets Eglu Cube hønsehuse er perfekte til flokke på op til 10 små racehøns.

Trin 4: Høns og haner

Når dine høns er helt modne, vil de begynde at blive omtalt som høner og haner. Med nogle få undtagelser (såsom Silkie-høns , der er længere tid om at modnes), omfatter forskellene mellem haner og høns:

 • Mere udtalte kamme og hudlapper
 • Længere halefjer
 • Tilstedeværelsen af ​​”sporer” (benede, keratin-dækkede fremspring på indersiden af ​​deres ben)
 • Hanen galer

Høns og haner kan normalt godt leve sammen, men det er vigtigt ikke at have mere end én hane i din flok. Hvis mere end én hane holdes i samme hønsehus og løbegård, vil der helt sikkert opstå slagsmål. Du kan også bemærke, at dine høns mister fjer på nakken, ryggen eller under halen på grund af for meget opmærksomhed fra en hane. Hvis dette sker, skal du adskille hanen fra dine høns, indtil de kommer sig. Hvis dette sker regelmæssigt, skal du muligvis finde andre permanente arrangementer til din hane.

Tilstedeværelsen af ​​en hane er ikke nødvendig for ægproduktion. Æglæggende høns vil typisk producere et æg hver halvanden dag. Højt ægproducerende racer kan lægge over 300 æg om året. At have et trygt hønsehus vil give dine høns et behageligt sted at lægge deres æg, hvilket er afgørende for ægproduktionen. Du kan også opmuntre dine høns til at lægge flere æg ved at supplere deres kost – især om vinteren.

På nuværende tidspunkt burde hele din flok spise smulder eller pellets af høj kvalitet som 90% af deres kost. De øvrige 10% kan bestå af skrabekorn, foder, friske grøntsager og hønsegodbidder med højt proteinindhold såsom melorme.

Fase 5: Pensionering fra æglægning

Mens de fleste hønseracer har en levetid på 8-10 år, stopper deres frugtbare, ægproducerende år omkring dette tidspunkt. Når en høne er 5 eller 6 år gammel, vil ægproduktionen være drastisk bremset eller gået helt i stå. Høns, der bliver passet godt på, vil handle og se ud som i deres yngre dage, men du kan bemærke subtile forskelle som:

 • Bevæger sig mere stift eller langsomt
 • En fortykkelse i bunden af ​​fødderne
 • Lægger færre æg, men større i størrelse
 • Rykker sig ned i flokkens hakkeordre

I mangel af yderligere hunhormoner kan en aldrende høne endda erhverve egenskaber, der normalt er unikke for haner, såsom voksende sporer, større kamme eller hudlapper – eller de kan endda begynde at gale! Dette fænomen er sjældent, men er ikke tegn på helbredsproblemer hos en ældre høne.

4 tips til førstegangs-hønseholdere

Det vigtigste at overveje, når du får høns for første gang, er at vurdere, hvor meget tid og plads du skal bruge på at opdrætte dem. Hvis du har et lukket område, såsom en butik eller en stald, hvor du kan sætte en kyllingekasse op, kan det være en givende oplevelse at udruge eller købe unge kyllinger. Eller hvis du er klar til at putte hønsene i et hønsehus og løbegård og samle æg med det samme, så ville det være bedre at få voksne høns.

Uanset hvad du vælger, er her 4 tips, du skal huske, når du får høns for første gang:

 1. Undersøg forskellige muligheder i forvejen. Beslut dig for hvilken (hvilke) hønserace(r) ) du vil have, hvor mange, og om du kun vil have høns, eller også en hane.
 2. Hav alt dit udstyr sat op og klar. Lær din rugemaskine at kende (hvis relevant), og sørg for at hønsehuset og løbegården er sat ordentligt op og fungerer korrekt.
 3. Find support. Ingen hønseholder er perfekt men mange har forbedret deres oplevelse gennem forsøg og fejl, og vil have uvurderlig viden som resultat deraf.
 4. Hav det sjovt, og bevar en sans for humor! Høns er underholdende kæledyr, så sørg for at sole dig i de afslappende dage, og hold hovedet højt i de (sjældne) stressende dage.

Pas dine høns på alle stadier med Omlet

Omlet har produkter til at understøtte din rejse som hønseholder på alle stadier. At holde høns er en hobby og livsstil for mange mennesker og kan nydes af ethvert medlem af familien. Med fleksible muligheder som en hønsetraktor, vil du let være i stand til at flytte din flok rundt i din have eller ejendom. Eller, hvis det er en mere permanent opsætning, du leder efter, kan vores store hønsehuse integreres med voreswalk-in hønsegård og skabe den ultimative sikre legeplads.

Giv din flok en helt speciel opsætning med tilbehør som siddepinde, en hønsegynge, eller en startpakke med hønselegetøj. Dette tilbehør kan nydes af høns på alle stadier: fra små kyllinger til pensionerede høns. Og du vil kunne nyde at se din flok fremme deres naturlige instinkter på disse kreative måder.

To høns i Omlet walk-in hønsegård

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *