Omlet bloggen

7 ting du ikke vidste om kattepoter

Nærbillede af hvide kattepoter på Omlet Stak kradsetræ

Har du nogensinde kigget grundigt på din kats poter? De er så bløde og yndige, er de ikke? Vi ved, at katte bruger deres poter til at gå rundt på og jage med. Men har du nogensinde spekuleret på, om der er mere din kattevens pelsede fødder kan?

Fra kommunikation, til pleje, til temperaturregulatorer, har kattepoter faktisk mange interessante og vigtige anvendelser. Lad os dykke ned i kattepoternes fascinerende verden, og du vil snart se, at din kats fødder ikke kun er yndige, men de er også ret fantastiske!

1. Kattepoter er supergode støddæmpere

Vi har alle hørt ordsproget, at katte altid lander på deres fødder. Og mens de er yndefulde hoppere, gør poterne, de lander på, mere end blot at stabilisere deres krop. Puderne på en kats poter er faktisk mini støddæmpere. En blød dæmpning af huden omgiver bunden af din kats fødder, så den kan lande blødere og lydløst. Dette er en af grundene til, at katte er så gode jægere – deres bytte hører dem aldrig komme.

At give din kat muligheden for at bruge disse små støddæmpere hjælper med deres udvikling og naturlige evne til at klatre, hoppe, klø og lege. Pmlets Freestyle indendørs kattetræ er et fantastisk katteklatretårn, hvor din kat kan træne dens naturlige evner og virkelig bruge dens bløde, lydløse poter.

2. Kattepoter har mere foran, mindre bagpå

Hemmingway-katte er kendt for at have en tå mere end andre katteracer. Men vidste du, at ALLE katte har flere tæer på deres forpoter end på deres bagpoter? Med undtagelse af den unikke amerikanske polydactyl-race (alias Hemmingway-katte), har alle katte 5 tæer på forfødderne og kun 4 på bagpå.

De ekstra tæer på hver forpote kaldes faktisk “dugkløer”, som er lidt ligesom tommelfingre for kattepoter. Disse ekstra tæer kan hjælpe på en kats naturlige jagtevne, men fordi de er placeret højere oppe på poten, slides de ikke så hurtigt som de andre. Så sørg for, at din kat har et robust og holdbart kradsetræ til at hjælpe med at slibe alle dens kløer.

3. Kattepoter er sensorkommunikatører

Hvad hvis din kat vidste, at du kom ind i rummet, før den så dig? Det kan den faktisk! Kattepoter er dækket af bittesmå nervereceptorer, der fungerer som en kommunikationshub af sanser for din kat. Disse små sensoriske receptorer kan mærke de mindste vibrationer eller tryk, der kommer fra gulvet eller jorden og advare din kat om potentielle farer. I naturen er denne 6. sans meget gavnlig til at hjælpe katte med at undslippe rovdyr eller undgå fare. Men for vores tamme kattevenner er det virkelig bare et godt signal om, at det er tid til at putte sig i et behageligt kattetæppe og med dig, deres yndlingsmenneske.

4. Kattepoter er temperaturregulatorer

Som mennesker regulerer vi vores kropstemperaturer gennem de talrige svedkirtler over hele vores krop. Men har du nogensinde tænkt over, hvordan en kat kan køle ned? Vores kattevenner er dækket af pels, så hvor er deres svedkirtler? Du gættede det – på deres poter. Katte har små svedkirtler på puderne på deres poter, der hjælper med at køle dem naturligt ned på varme og fugtige dage.

Selvom disse kirtler er gode til at hjælpe med at køle af, er det stadig vigtigt at sikre, at din kat altid har nok vand og skygge på varme dage for at hjælpe med temperaturkontrol. Og hvis din kat er en indekat, der tilbringer noget tid udenfor, så sørg for at have en sikker udendørs katteindhegning som de kan nyde deres udendørs legetid i. Du kan endda tilføje Omlet overtræk til kattegårde på toppen for at give skygge og beskyttelse mod dårligt vejr.

5. Kattepoter har farve

Du vidste det måske ikke, men katte er de originale ægte fashionistaer. Det er de virkelig! Farven på en kats potepude matcher faktisk farven på dens pels eller næse. For eksempel har ingefærfarvede katte pinkfarvede potepuder, sorte katte har sortfarvede potepuder og smokingkatte har en blanding af hvide og sorte farvede potepuder. Interessant nok har flerfarvede katte som Calico normalt også flerfarvede potepuder. Har du tjekket farven på din kats poter endnu?

6. Kattepoter er indbyggede plejeredskaber

En ting, katte er meget gode til, er personlig hygiejne. Hvis du nogensinde har set en kat soignere sig selv, har du set dem bruge deres poter som små skrubbere til at rense rundt om deres ansigt og ører. De fleste katte vil først slikke deres poter for at aktivere de ru puder med fugt, og derefter vil de forsigtigt gnide deres poter over deres øjne, næse eller ører i en cirkulær bevægelse for at gøre alt rent. Omlets tilbehør til Freestyle kattetræet og det bløde trin til kattetræ eller en hængekøje til kattetræet er alle gode plejesteder, hvor din kat kan rense sig selv i ro og mag.

Mens katte selv kan tage sig af deres personlige hygiejne, kan de have brug for hjælp med deres kløer, hvis de er indendørs det meste af tiden. Vidste du, at kattens kløer fortsætter med at vokse gennem deres liv ligesom menneskers negle? For katte, der tilbringer deres liv overvejende udenfor, kan disse kløer holdes korte af naturlig adfærd, såsom kradsetræer og ru overflader. Så vær sikker på, at din indendørskat har et robust og holdbart indendørs kradsetræ eller endnu bedre, en udendørs katteindhegning, så den kan udfolde sine medfødte instinkter sikkert. 

7. Katte har en dominerende pote

Er du en højre- eller ventrehåndet? Selvom dette er et almindeligt spørgsmål at stille til mennesker, kan det faktisk også være et godt spørgsmål at stille din kat. Det kan komme som en overraskelse, men katte har en dominerende pote, ligesom vi mennesker har en dominerende hånd. Der er blevet udført masser af forskning for at prøve at se, om der er en grund til, hvorfor visse katte foretrækker den ene pote frem for den anden, men svaret er stadig uvist.

Så hvordan ved du, hvilken pote der er din kats dominerende pote? Prøv denne test. Tag et af deres yndlingslegetøj og læg det et svært tilgængeligt sted for din kat. Hver gang din kat forsøger at slå, kradse eller gribe legetøjet, skal du være meget opmærksom på, hvilken pote den bruger først. Det er sandsynligvis din kats dominerende pote.

Pas og plej din kat med Omlet

Hos Omlet lader vi kattens nysgerrighed og naturlige instinkter guide os i vores skabelse af nye katteprodukter. Vi stiller konstant spørgsmålstegn ved, hvad katte vil have, og besvarer disse spørgsmål med noget, som din kat vil elske. Når det handler om kattepoter, tilbyder vi en bred vifte af produkter, der appellerer til din kattevens specifikke adfærd og behov. Du er velkommen til at udforske vores kattetræer, kattegårde, kattesenge og mere, så du bedre kan se din kat udforske dens omgivelser fuld af sjov, eventyr og komfort!

Nærbillede af kattepoter, der kradser på Omlet Stak kradsetræ

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *