Omlet bloggen

En kølig kat – sådan klarer du varmen med din kat

Kat og ejer interagerer - kat bruger Omlet Freestyle udendørs kattetræ i Omlet kattegård

Vidste du, at katte stammer fra ørkenregionerne? Det er rigtigt-det er blevet opdaget, at vores kattes forfædre går tilbage til for over 10.000 år siden i områder omkring ørkenerne i Mellemøsten. Så det burde betyde, at de kan håndtere rigtig varme temperaturer, ikke? Forkert! Huskatte i dag er blevet tæmmet i århundreder, og på grund af det har de ikke længere evnen til at håndtere så høje temperaturer. Så hvad kan du gøre for at hjælpe din kat i løbet af sommeren? Tag noget koldt vand til dig og din kat, og fortsæt med at læse for at finde ud af hvordan du klarer varmen med din kat.

Årsager til overophedning hos katte

Den vigtigste grund til, at de fleste katte bliver overophedede, er fordi de ikke kan regulere deres indre kropstemperatur. I modsætning til mennesker, der kan svede for at frigive nogle af de høje temperaturer, har katte ikke svedkirtler. Som et resultat kan deres kroppe ikke køle ned naturligt, så de er mere modtagelige for varme.

Heldigvis, er de fleste huskatte indendørs dyr, der kun udforsker verden udenfor, når de befinder sig i sikre og trygge katteindhegninger. Men det betyder ikke, at du skal ignorere muligheden for varmeudmattelse hos din kat. Den bedste regel at følge er, at hvis det er for varmt for dig udenfor, er det for varmt for din kat.

3 tegn på, at din kat er overophedet

Hvor varmt er for varmt? Selvom der ikke er en nøjagtig temperatur, hvor katte ikke længere kan tåle varmen, er der – heldigvis – mange indledende tegn, du kan se efter, der indikerer, at din kat har det for varmt. Her er en liste over advarselsskilte, du skal være opmærksom på:

1. Sløvhed

En af de mest almindelige indikatorer for, at en kat har det for varmt, er en afmatning i deres energi og bevægelse. I et forsøg på at reducere varmen bliver katte sløve for at forsøge at forhindre yderligere stigning i kropsvarmen. Da du kender din kat bedst, skal du være opmærksom på dens energi specifikt i varmere måneder. Hvis din kat pludselig sænker dens energiniveau, er det tid til at køle din kat ned med det samme.

2. Gispen

I modsætning til hunde er det ikke normalt, at katte gisper. Den eneste måde, hvorpå en kat minimalt kan frigive varme, er gennem puderne på dens poter og overdreven gispen. Så hvis din kats poter føles svedige at røre ved, og deres tunger er ude og de gisper, så har de det for varmt.

3. Opkast

I alvorlige tilfælde af varmeudmattelse kan din kat pludselig begynde at kaste op, og dens krop vil sandsynligvis ryste. Hvis du begynder at lægge mærke til nogen af disse tegn, skal du straks søge hjælp hos din dyrlæge.

Sådan nedkøler du din kat

En kats livsstil er meget forskellig fra en hund. Mens hunde er inde og ude hele dagen for at tisse, lege og lægge sig, kan katte gøre alt dette indenfor. Men det betyder ikke, at katte er fritaget for at blive overophedede. Hvad hvis køleanlægget går ned på en varm sommerdag? Eller hvad hvis din kat kan lide at slappe af i vindueskarmen, der pludselig bliver for varm i sommersolen? Det er stadig muligt for din kat at få det for varmt, mens den er indendørs. Her er 4 tips til, hvordan du kan køle din kat ned, når den får det for varmt:

1. 1. Hold indetemperaturen behagelig

I løbet af de sidste par år har mange af os arbejdet mere hjemmefra, hvilket betyder, at indendørsarbejde sandsynligvis er behageligt for alle. Men da mange skifter tilbage til et arbejdsmiljø uden for hjemmet, er det vigtigt at huske, at dine katte stadig har brug for de behagelige klimaomgivelser – især i varmere måneder. Så bare fordi du måske ikke er hjemme hele dagen, vil din kat være det, og du skal sørge for at holde huset køligt. Sørg også for at holde gardiner og persienner lukket for at holde varmt sollys ude.

Udendørs opsætninger kan også gøres kølige og behagelige. Hvis din aircondition ikke er stærk nok, kan du opleve, at din udendørs opsætning er køligere end inde i hjem. Omlets kattegårde har en række vejrbeskyttelsesovertræk til katte, som giver skygge for at holde sollys ude og katte afkølede. Derudover er frisk luft utroligt gavnlig for vores kattevenner ved at hjælpe med at lindre stress og give dem mulighed for at undersøge omverdenen.

2. Vand, vand, vand!

Uanset om du er væk hjemmefra 8 timer om dagen eller bare 80 minutter, har din kat brug for adgang til ferskvand hele tiden. I de varmere måneder, skal du opbevare flere vandskåle rundt omkring i huset, så din kat forbliver hydreret. Og hvis du har en kat, der ikke bliver stresset af at være i vand, vil det at give dem et køligt bad, når det er varmt udenfor, også hjælpe med at holde din kat afkølet.

3. Masser af børstning

God hygiejne er altid vigtigt for vores katte, og regelmæssig børstning er en del af denne proces. I sommermånederne kan det være endnu mere gavnligt at børste din kat, da det hjælper med at fjerne ekstra hår, der kan holde din kat for varm. Så når temperaturen udenfor begynder at stige, skal du øge hyppigheden af børstesessioner.

4. Anskaf en kølemåtte

En af de bedste investeringer, du kan foretage for din kat i varme sommermåneder, er at købe en kølemåtte til den. Uanset om den er placeret på gulvet eller på din kats seng, er en kølemåtte en fantastisk måde at holde din kat kølig hele sommeren. Omlets kølemåtte er et godt valg, da den ikke kræver elektricitet eller køling for at fungere – kropsvarmen fra din kat aktiverer køleeffekterne. Du kan være sikker på, at din kat vil hvile behageligt på en af disse måtter.

Hvilke katte er mere modtagelige for varme?

For meget varme er ikke godt for nogen kat, men der er visse racer eller forhold, der er mere modtagelige for højere temperaturer. Så mens du skal være opmærksom på at din kat har det behageligt kølig om sommeren, er her et par katte, der kræver ekstra opmærksomhed.

  • Eksotisk korthåret kat : Disse afslappede og kærlige katte er vidunderlige ledsagere indendørs. De elsker at få en krammer og er nemme at behage. Men de har også meget korte næser, hvilket gør dem meget mere sårbare over for varme og høje temperaturer. Så det er bedst at holde disse katte, hvor de elsker at være på varme sommerdage – indenfor og afkølet.
  • Perserkatte: Denne katterace giver ny mening til udtrykket “chilled out”. Hvis de har valget mellem at lege eller at lægge sig ned, vil de sandsynligvis vælge sidstnævnte. Persere er meget kærlige katte, der også er meget behårede. Og det er deres lange hår kombineret med deres mangel på ønsket bevægelse, der gør dem meget mere tilbøjelige til problemer med højere temperaturer. Så hvis du har en perser, lad dem gøre, hvad de gør bedst i sommermånederne – chill out!
  • Seniorer og killinger : Disse to aldersgrupper er vigtige at hole øje med, når det bliver varmere udenfor, fordi deres kroppe reagerer stærkere på højere temperaturer. Killingers kroppe vokser stadig, så deres evne til at regulere indre deres kropstemperatur er ikke så robust som hos en voksen kat. Ligeledes kan seniorkatte ofte opleve et svagere immunsystem med alderen, hvilket også gør dem modtagelige for høj varme.
  • Din kats helbred : Hvis din katteven har nogen form for vejrtrækningsproblemer, såsom astma eller bronkitis, er de mere tilbøjelige til at have problemer med varme temperaturer. Spørg altid din dyrlæge, om din kat har en bestemt medicinsk tilstand for at få råd om, hvordan man bedst kan hjælpe den i de varmere måneder.

Sådan undgår du at en kat får det for varmt

Mange af måderne hvorpå du kan undgå at din kat får det for varmt, virker åbenlyse, men nogle gange vælges de mest åbenlyse handlinger ikke alligevel, så det er bedst at huske på – og minde sig selv om – disse få vigtige tips:

Efterlad ikke din kat i en varm bil

Dette burde være en selvfølge, men en god påmindelse om, at varme biler og katte ikke skal kombineres. Selv på dage, der kan virke mildt varme, og når din bil er parkeret i skyggen, er den stadig for varm til din kat. Så hvis du skal rejse med din pelsede ven, skal du sørge for at tage den med dig, uanset hvor du går, så den kan forblive afkølet.

Hav masser af frisk vand rundt omkring dit hus

En hydreret kat er en glad kat – især i varmt vejr. Så når det er varmt udenfor, skal du huske at placere et nogle flere skåle vand i hele huset, så din kat let kan drikke meget.

Træk gardinerne for

Katte elsker at slappe af, og ofte er det i de varme solstråler, der strømmer gennem dine vinduer. Men disse solstråler er varmere i sommermånederne, hvilket får en sol i den varme glød til at føles som en tur i saunaen. Når temperaturerne begynder at stige udenfor, skal du gøre det mere køligt indenfor ved at lukke dine persienner og gardiner. Bare rolig – din kat skal nok finde et andet passende sted at slappe af.

Selvom vores kattevenner er berømte for at søge steder at solbade, er sandheden, at for meget varme ikke er godt for dem. Selvom du ikke kan kontrollere varmen og fugtigheden udenfor, kan du helt sikkert kontrollere, hvordan det føles indenfor. Så når sommeren begynder at skrue op for varmen, skal du indstille dine indendørstemperaturer til at køle ned og sørge for, at din kat har det behageligt med Omlets katteskåle, og deres egen kølemåtte til katte.

Kat på Omlet kattehylder med et glas mælk

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *