Omlet bloggen

Tips til at hjælpe din hundeven gennem dens frygtelige teenageperiode

Nikki Mather, forsker i hundeadfærd

Den engelske forsker i hundeadfærd, Nikki Mather, forklarer vores hundes ungdomsfase og giver nyttige træningstips om, hvordan man kan arbejde sig igennem denne fase med succes. Nikki, grundlægger af Positive Steps Dog Training, er en kvalificeret hundetræner (IMDT) og forsker i hundeadfærd (BCCS), der overvejende arbejder med sager som hvordan hunde reagerer, separationsangst og frygt/angst-relateret adfærd.


De fleste nye hvalpeejere forbereder sig godt på at få en ny hvalp med hjem, lige fra toilettræning, til fodring, til at sove hele natten. Og lige når du føler, at du har mestret denne fase af din hvalps liv, bliver den til en teenager!

Teenagefasen er en udfordrende periode i din hvalps liv, der bringer nye udfordringer og frustrationer til dig som hundeejer. I løbet af denne periode kan din hund virke som om den med vilje ‘ignorerer’ dine anmodninger, den kan blive lidt mere ængstelig end før, eller den kan gå helt amok – men lad os se på, hvad der virkelig foregår for vores hvalpe i løbet af denne fase, samt træningstips, der hjælper dig med at navigere denne udfordrende periode.

Hvad er en hunds ungdomsperiode?

Overgangen fra hvalpealderen til en teenagehund kan ske når som helst fra omkring 6 måneder, og varer indtil din hund er et sted mellem 18 – 24 måneder. I ungdomsperioden sker der dramatiske hormonelle ændringer i din hunds krop, hvilket resulterer i en omledning af deres hjerne (og deres opførsel).

I løbet af din hunds teenagemåneder kan du mærke en øgning i dens selvtillid, og den bliver mere og mere motiveret til at udforske og interagere i verden omkring den. Alternativt kan din engang tilsyneladende selvsikre hvalp begynde at udvise mere ængstelig, frygtindgydende adfærd. Uanset ændringen, er det vigtigt at huske, at selvom den er ældre, mangler din hvalp stadig den erfaring og de færdigheder, der skal til, for at navigere i vores verden, og er derfor nogle gange ude af stand til rationelt at styre dens følelser og reaktioner.

Adfærdsændringer, du måske vil opleve

1. Øget angst (og derfor reaktivitet)

De fleste nye hvalpeejere er udmærket klar over vigtigheden af ​​passende socialisering af din hvalp i 8-16 ugesalderen. De fleste er dog ikke klar over, at vores hunde går ind i en anden frygtperiode, generelt når de er mellem 6-14 måneder.

I løbet af denne fase kan du opleve, at din engang selvsikre hvalp er blevet lidt mere ængstelig og bange, hvilket kan resultere i en stigning af reaktiv adfærd over for eksterne triggere, som den engang har været fortrolig med, såsom andre mennesker og andre hunde.

For at kunne komme igennem din hunds anden frygtperiode med succes, er det vigtigt at fortsætte dens socialiseringstræning for at sikre, at den konstant udsættes for triggere i dens eget tempo. Dette vil hjælpe med at I kan fortsætte med at opbygge positive associationer, der vil skabe grundlaget for en veltilpasset, selvsikker voksen hund.

2. Tilbagegang i træningen

Vi har alle været der – vi tager en lille hvalp med hjem og begynder straks at arbejde på dens evner til at gå i snor og husketræning. Alt går tilsyneladende godt… vores hvalpe ønsker ikke at forlade vores side, så de går perfekt i snor, de kommer altid når du kalder, og de lytter til hvert ord, vi siger!

Så rammer teenagestadiet, og det føles som om alt du har lært din hund går tabt, og vores unge hunde ved pludselig ingenting!

Det er du ikke alene om – ’tilbagegang i træning’ er helt normalt. I løbet af teenagemånederne ændres vores hundes hormonniveauer, og de kan blive meget mere selvsikre og mere sikre på deres omgivelser. Du bemærker måske, at de lytter mindre til dig, de løber over til distraktioner udendørs, og de kommer ikke tilbage, når du kalder – super frustrerende! I denne fase er vores hunde ofte i konflikt, når de bliver bedt om at gøre noget, primært drevet af deres ukontrollerede impulser.

Når du begynder at bemærke denne tilbagegang, skal du ikke gå i panik! Du skal bare tilbage til det grundlæggende i din træning – du skal med andre ord gøre det nemmere for din hund! Dette kan betyde, at du vender tilbage til at arbejde med en lang træningshundesnor, når du lærer den at komme når du kalder, eller du kan give din hund lidt mere afstand fra distraktioner for at hjælpe den med at fokusere mere på dig. Tag dig tid til at arbejde dig igennem din hunds tilbagegang, ved at træne i et tempo, den kan klare, og så vil du komme ud på den anden side med en voksen hund, som er en absolut drøm at have med at gøre!

3. Ignorering!

I løbet af din hunds ungdomsfase kan du blive mere og mere frustreret over, hvor meget den vælger at ignorere alt, hvad du beder den om – du kan endda kalde dette stædighed! Selvom det kan virke som om din hund aktivt vælger at trodse dig, er det mere effektivt at prøve at forstå, hvordan denne ’ignorering’ er opstået.

Da de var hvalpe, var DU måske den mest spændende og givende ting for dem. Nu hvor de er lidt ældre, vil det, der motiverer dem og deres præferencer ændre sig, og du bliver nødt til at opgradere dit engagement in order for at holde deres opmærksomhed i en verden, der er fuld af andre stimuleringer.

For at gøre dette kan du prøve at bruge godbidder af høj værdi til at forstærke den adfærd, du kan lide, såsom frisk kød, pate til hunde eller ost (i moderation). Du kan også bruge legetøj de skal jage efter eller hive i, eller bolde for bedre at engagere din hund og belønne den adfærd, du kan lide. Jo mere du belønner en adfærd, jo større er sandsynligheden for, at den adfærd vil blive gentaget!

4. Øget energiniveau

Som hvalp har din hund brug for omkring 16-18 timers søvn om dagen. Nu hvor den er teenager, vil dens søvnbehov reduceres, så den kan blive mere aktiv i hjemmet i længere perioder (hvilket giver mere tid til at lave ballade!)

Nu mere end nogensinde er det vigtigt at sikre, at du opfylder alle din hunds behov, inklusive fysisk, mentalt, socialt og racespecifikt. Overvej kvaliteten af ​​din hunds gåture, hvor ofte engagerer den hjernen gennem stimulerende aktiviteter såsom snusning og problemløsning, har den rige muligheder for at lege med dig og andre hunde (når det er passende), og bliver deres race- specifikke behov for at jage/grave/søge osv. opfyldt?

Hvis din hund er rastløs og udviser uønsket adfærd, er der sandsynligvis et udækket behov, der skal løses!

5. Generende adfærd

Udviklingsstadiet i de unge år er, når de fleste unge hunde begynder at udvise besværlig adfærd, såsom overdreven gøen, hoppe op af folk, ødelæggelse eller bid/nap. Den slags adfærd er typisk et resultat af, at din hund arbejder sig igennem nogle ret store følelser, hvor frustration nogle gange står øverst på listen.

Hvis du bemærker, at din hund viser uønsket adfærd, så spørg dig selv HVORFOR? Der er altid en funktion bag vores hunds adfærd – er der noget, den ønsker, er der et behov, der ikke bliver opfyldt, keder den sig, er den træt, frustreret osv. Når du først forstår, hvorfor adfærden opstår, er du bedre rustet til at implementere effektiv løsninger gennem træning og leg!

Hurtige tips til at hjælpe med at tilfredsstille din unge hund:

  • Lad den snuse rundt på jeres gåture, da det vil udmatte den mentalt.
  • Giv indendørs mental stimulering såsom berigelsesæsker, snuffle-måtter og godbidder rullet ind i et håndklæde!
  • Afbalancer aktiviteter der kræver høj energi med hjernetræning, f.eks. 5 minutters boldkast efterfulgt af 10 minutters snusning for at hjælpe med at reducere adrenalin.
  • Sørg for, at du interagerer med din hund gennem leg, træning eller bare kram – vores hunde er sociale væsner!
  • Lær din hund, hvordan den skal tage det roligt ved hjælp af en liggemåtte, og sørg for, at den har et fredeligt, uforstyrret sted at slappe af i hjemmet.

Husk, at din hunds ungdomsperiode ikke varer evigt. Vær tålmodig og vejled dem i at træffe mere passende valg for at hjælpe dem til at leve i fred og ro sammen med dig. ‘Dårlige dage’ er uundgåelige, men en konsistent indsats vil betale sig, og det forhold, du vil opbygge med din hund undervejs, vil være det mest givende af alle.

Hvis du møder udfordringer og gerne vil have professionel hjælp, så kontakt endeligt Positive Steps Dog Training.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *