Omlet bloggen

12 interessante fakta om hamster

Hamster dukker op fra røret på Qute-hamsterbur

Hamstere er fængslende små ledsagere. Det kan godt være de er små, men ligesom deres kinder er de fyldt med karakter og karisma. Her er 12 interessante fakta om hamstere, fra hamstere i naturen til vores elskede tamme kæledyr i lommestørrelse.

1. Fra Syrien og videre

Hamstere er gnavere fra Cricetinae-familien. De blev bragt til USA fra Syrien i 1930’erne, men der er vilde arter af hamstere i Europa og Asien. Faktisk er der mindst 26 arter af hamstere over hele verden, men kun 5 af dem er føjelige nok til at blive holdt som de husdyr, vi kender og elsker i dag.

2. Nogle er gode at håndtere, andre er bedst at observere

Selvom der kun er 5 typer hamstere, der holdes som kæledyr, har de hver især nogle meget forskellige egenskaber. Disse forskellige arter er:

  • Syrisk eller gylden
  • Kinesisk
  • Roborovski
  • Winter White eller Russian Dwarf
  • Campbell’s

Nogle hamstere, som den syriske, foretrækker at bo alene, mens andre kræver en social gruppering for at trives. Syriske hamstere og arter som Roborovski er ekstremt aktive, når solen går ned, og løber hvad der svarer til et menneskeligt maraton hver nat! På grund af deres lille statur og hurtige skridt er Roborovski-hamstere ikke ideelle at håndtere og observeres bedst i deres bur – men byg forhindringsbaner eller labyrinter til dem, og så vil du se disse små kraftværker i aktion.

3. Hamster = Hamstring

Hamster kommer fra det tyske ord hamstern, der betyder “at hamstre.” Dette skyldes poserne i hamsteres kinder, der gør det muligt for dem at bære mad og forsyninger tilbage til deres hule. Denne adfærd, som vilde hamstere udviser, overføres til tamme hamstere – selvom det ikke er nødvendigt for deres overlevelse. Du kan se din hamster inderligt fylde deres madskålindhold i munden, hvilket får deres ansigt til at vokse to til tre gange større end normalt. Faktisk kan en hamster passe op til 20 % af dens kropsvægt i dens kindposer alene!

Nogle hamstere fylder den ene eller den anden side, mens andre vil fylde begge kinder. Deres poser har ikke spytkirtler, så maden eller bundmaterialet, der bæres i deres kinder, forbliver tørt, indtil det deponeres på destinationen. Hvis du observerer din hamster regelmæssigt, vil du sandsynligvis bemærke, at den slæber dens mad eller bundmateriale rundt i deres rum på denne måde.

4. Hamsterunger er som hvalpe

Ligesom hundehvalpe fødes hamstere med lukkede øjne og foldede ører. De er også født uden pels og med tænder, der endnu ikke er brudt ud af tandkødet. Baby hamstere kaldes “hvalpe” og udvikler sig hurtigt.

I løbet af den første uge vil hamsterhvalpe begynde at gro deres pels, og deres tænder vil komme ud af tandkødskanten. Når de er 2 uger gamle, vil deres øjne åbne sig, og kort tid efter vil deres ører vågne op, omkring dag 17 eller 18. Når de er 4 uger gamle er de fleste hamsterhvalpe ’tilvænnet’ og ligner miniatureudgaver af deres forældre.

5. Kæledyr med dårligt syn

Hamstere er farveblinde og har ikke godt syn. Interessant nok, selvom de er blinde for farver, ser de ikke i sort og hvid. En hamsters øjne består af 97 % stavceller og kun 3 % kegleceller og vil sandsynligvis kun opfatte farver på det grønne spektrum.

Hamstere er også meget nærsynede, hvilket betyder, at de ikke kan se på afstand. Dette er en af ​​grundene til, at en hamster ved et uheld vil gå ud fra en afsats eller platform – de er ikke i stand til at måle afstande korrekt. De kan dog se meget bedre i mørke end mennesker, da stavceller trækker lys ind i nethinden.

6. Duftkirtler til at vise vej

Da de ikke ser særlig godt, er hamstere meget afhængige af duft for at finde vej. De har duftkirtler, som de gnider på genstande langs en sti og afsætter feromoner meget som et brødkrummespor. Disse feromonemitterende kirtler, også kaldet “talgkirtler”, er placeret lige over hofterne på hamstere. Disse pletter er mere synlige hos hanner end hos hunner.

Hamstere kan efterlade en duft af forskellige årsager. Forskellige mængder af feromoner kan “bogmærke” et sted, som en hamster ønsker at huske, tiltrække en mage eller fungere som en territorial advarsel. Denne lugt er ikke mærkbar hos mennesker, men kirtlerne kan være synlige, hvis din hamster har fladt håret omkring dem, mens de plejer sig selv, eller når aldrende hamstere har en tyndere hårpels.

7. En for kort levetid

Som andre medlemmer af gnaverfamilien vokser og modnes hamstere hurtigt og formerer sig effektivt, men har forholdsvis korte levetider. Syriske hamstere lever kun 2-3 år i fangenskab – og denne forventede levetid er endnu mindre i naturen. Andre typer af domesticerede hamstere har en forventet levetid på 2-4 år.

Når du giver din hamster en diæt af god kvalitet, og huser den i et godt designet hamsterbur hjælper du den med at leve dens liv fuldt ud. For at hjælpe den med at få tilstrækkelig motion, skal du sørge for at tage den ud af buret flere gange om ugen. Byg labyrinter af pap, byggeklodser eller andet materiale, der ikke vælter over din hamster, eller lad den tilbruge tid i en hamstersikker legegård. Nogle af de mest almindelige årsager til en for tidlig død hos hamstere er fedme, stress, våd hale (diarré) og hjertesygdomme – som alle kan afbødes gennem ordentlig kost, motion, placering af indhegninger og god hygiejne.

8. Lille, men mægtig

Hamstere varierer i størrelse fra den største race – den europæiske hamster på 20-28 cm, til den mindste – Roborovski hamsteren på omkring 5 cm. Af tamme racer er den syriske hamster den største og bliver omkring 10 cm lang – omtrent dobbelt så stor som en Roborovski-hamster.

De er måske små, hvilket giver dem titlen “lommekæledyr”, men hamstere er mægtige små dyr. De har styrke, udholdenhed og intelligens, hvilket gør dem til et af de mest underholdende små kæledyr at observere. At løbe på hjul, fuldføre labyrinter, klatre gennem rør og grave sig gennem bundmateriale er blot nogle af de fantastiske og morsomme aktiviteter, som kæledyrshamstere udfører.

9. Stadigt voksende fortænder

Medlemmer af gnaverfamilien har fortænder, som aldrig holder op med at vokse. Hos hamstere med god justering skal fortænderne slides ned mod hinanden, når en hamster spiser. Men nogle hamsteres tænder retter sig ikke ordentligt, og deres fortænder kan blive tilgroede. Hvis de bliver for lange, kan fortænder rage ud af munden, hvilket skaber sår eller manglende evne til at spise ordentligt. For at bekæmpe dette problem skal du give din hamster æblepindetyggestykker eller andet hamstersikkert tyggelegetøj for at hjælpe med at skære tænderne ned.

10. Produktive avlere

Hamsteres løbetid (frugtbarhedsvinduet hos hunner) er baseret på solen. Konstante varme temperaturer og lange dagslystimer udløser løbetid hos hun-hamstere. Typiske ynglesæsoner i naturen for hamstere finder sted om foråret og om sommeren, og de kan producere flere kuld i hver årstid. Men i fangenskab kan hamstere yngle hele året rundt, da temperaturen forbliver konstant indendørs, og indendørs belysning giver en illusion af sollys.

Drægtighedsperioden for hamstere er kun 16-22 dage afhængigt af hamsterracen. Den gennemsnitlige kuldstørrelse er 6-8 unger, selvom der er registreret kuld på op til 26 unger.

11. Gravning er grundlæggende

Hamstere elsker at grave. I naturen vil de skabe deres hjem i jorden ved at grave ind i underlaget. Jo dybere en hamster kan komme, jo mere tilfredse bliver de. Et dybt bundmateriale er afgørende for at fremme denne naturlige adfærd hos tamme hamstere.

For at hjælpe din hamster med at have de bedste grave-sessioner, skal du vælge et blødt, løst bundmateriale som genbrugspapir eller spåner (bemærk: spåner kan blive fanget i pelsen på langhårede hamstere). Gør bundmaterialet så dybt som muligt, og oplev så din hamster grave sig ned med stor tilfredshed.

12. En varieret kost

Traditionelt består en hamsters kost af frø, nødder, korn og små mængder frugt og grøntsager. I naturen kan hamstere endda spise insekter eller små firben, men disse bør aldrig gives til tamme hamstere. Tamme hamstere bør fodres med en kuglebaseret kost formuleret til dem, eller den slags, der er lavet til mus og rotter. Der findes “trail mix”-agtige kost muligheder til hamstere, der indeholder frø, nødder, revnet korn og forskellige andre godbidder, men hamstere vil uundgåeligt vælge deres yndlingsbidder og efterlade de mere nærende tilbud.

Hvis du vil supplere din hamsters kost, skal du give den godbidder i små mængder og kun lejlighedsvis. Dette vil tilskynde den til at spise dens nærende kuglefoder til størstedelen af deres kost. Nogle ideer til godbidder er:

  • Bladgrønt
  • Æblestykker
  • Agurker
  • Frø (såsom hirse eller solsikkefrø)

Oplev med din hamster og med Omlet

Vi håber, at du fandt disse hamsterfakta fascinerende, og at det skabte et dybere ønske om at forstå din lille dyrekammerat. Fordi hamstere er fantastiske dyr, har vi skabt fantastiske måder, hvorpå du kan knytte bånd til og passe dit dyr i lommestørrelse. Fra vores Qute-hamsterbur til vores hamsterguide, der er sammensat af eksperter, er vi her for at hjælpe dig med at finde måder at interagere med din hamster på, og knytte virkelig lykkelige bånd til hinanden.

Dreng leger med sin hamster i Qute-hamsterburs bundmaterialebakke

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *