Omlet bloggen

Hanmarsvin versus hunmarsvin

To marsvin interagerer i Omlet Eglu Go marsvinehus

Ved du ikke om du vil have et hanmarsvin eller et hunmarsvin? Det er velkendt, at marsvin har det bedst i par eller små “flokke”, men når det handler om at vælge en han eller en hun, kan det være lidt mere usikkert. Er der tydelige forskelle i de to køns opførsel? Kan modsatte køn bo sammen? Og hvad kalder man egentlig hanmarsvin og hunmarsvin?

Hanmarsvin kaldes “orner”, og hunmarsvin kaldes “søer”, ligesom deres ikke-relaterede navnefæller. Orner og søer har små forskelle i både udseende og personlighed. Vi vil hjælpe dig med at finde ud af, hvilken du skal vælge.

Fysiske forskelle

Marsvin ligner på mange måder nogle yndige kartofler. Disse fyldige, kortbenede energibundter har været kendt for at fremskynde det humoristiske spørgsmål: Hvilken ende er halen? De fysiske forskelle på deres kartoffelagtige kroppe er subtile, men generelt vil hannerne være større end hunnerne.

Vægt

Orner har en tendens til at veje lidt mere end søer – omkring 200 gram tungere. Ligesom andre handyr kan hanmarsvin virke større end hunner, selvom de ikke vejer meget mere.

Længde

Hanmarsvin kan være lidt længere end hunnerne, men det er ikke altid tilfældet. Mens en orne kan virke større end en so, er det normalt efter tyngde snarere end længde.

Adfærdsforskelle

De mest bemærkelsesværdige forskelle mellem hanmarsvin og hunmarsvin ses gennem deres adfærd og personligheder. Her vil vi skitsere nogle af de mest almindelige adfærdsmæssige forskelle mellem orner og søer.

Aggression

Hanner har testosteron, og orner, der ikke er kastreret, har en overflod af det! Dette kan nogle gange føre til territorial aggression hos hanmarsvin. Et stort marsvinehus og en løbegård er en nødvendighed, når man holder hanmarsvin sammen. Små indhegninger kan skabe strid mellem orner, så det er bedst at give dem så meget plads som muligt. Sekundære løbegårde, som en Zippi løbegård til marsvin kan forbindes til hovedindhegningen med et Zippi tunnelsystem til marsvin for at give dem masser af plads til at sprede sig ud.

Hunmarsvin er normalt ikke aggressive over for hinanden, men alle marsvin er forskellige. Generelt lever søer venskabeligt sammen, men kan lejlighedsvis udvise territorial aggression, hvis de holdes i indhegninger, der er for små for dem. Ligesom med hanner er det altid den sikreste løsning at give hunmarsvin så meget plads som muligt.

Træningsmuligheder

Hvert enkelt marsvin vil have sin egen personlighed, men orner har tendens til at være mere udadvendte og nysgerrige ovefor deres ejere. Søer er generelt mere generte og har mere tendens til at gemme sig. Træning af marsvin er muligt uanset hvilken personlighedstype dit marsvin har, men som hovedregel kan det være lettere med hanner.

Appetit

Da orner er større end søer, skal de spise mere. Og af grunde, der er uklare for mennesker, har hanmarsvin en tendens til at rode rundt med deres måltider. Det er ikke ualmindeligt, at orner kaster deres madkugler rundt eller spreder deres hø i deres hus og løbegård. En Caddi godbidsdispenser er en fantastisk løsning til at servere frisk frugt og grøntsager eller hø til orner for at reducere spild. Søer behøver måske ikke at spise så ofte, men skal stadig have kvalitetskugler og hø til rådighed til enhver tid.

Lyde

Marsvin har deres eget sprog som de forsøger at give videre til deres mennesker. Ethvert marsvin kan blive højlydt (især ved spisetid), men hanner kan lave særligt mange lyde. Dette er dels på grund af deres mere udadvendte personligheder, og dels fordi de er mere robuste af natur. Alligevel vil søer lave masser af lyde, som kun marsvin kan gøre det!

Levetid

I gennemsnit har hanmarsvin en levetid på 1-2 år længere end hunner. Imidlertid er levetiden for alle marsvin i høj grad afhængig af deres kost, pleje og miljø. Marsvin lider ofte af overvægt, hvilket lægger ekstra pres på deres lille krop, så det er nødvendigt at holde dem aktive for en så lang levetid som muligt. Tilbehør til marsvin er en glimrende måde at tilføje fysisk og mental berigelse til ethvert marsvin liv.

Vedligeholdelse og pleje

Orner har en svedig lugt, der er afskrækkende for mange ejere. Denne lugt er resultatet af kirtler, der bruges til at markere territorium og tiltrække hunner – men den er ikke attraktiv for menneskelige næser! Ormer er også berygtede for at spilde mad og vand og er yderst tilfredse med at tage en slapper i det rod, de lige har skabt.

Mange ejere vil gerne vide hvordan de kan mindske marsvinelugten, men et marsvinehus, der er let at rengøre er den bedste metode til at afværge uønskede lugte. Hvis du tørrer indersiden af buret og udskifter bundmaterialet dagligt vil det gøre en enorm forskel for at forhindre uønsket lugt fra dine marsvin.

Regelmæssig rengøring af marsvinehuse er normalt alt, hvad der er nødvendigt for at holde dit marsvin pænt og velduftende, men nogle marsvin med længere pels kan have brug for ekstra pleje. Det anbefales generelt ikke at bade et marsvin uanset køn eller race, men hvis du børster dit marsvin kan det knytte jer tættere sammen.

Både han- og hunmarsvin kan trives udendørs hele året rundt. Et marsvinehus i god kvalitet fremmer deres naturlige instinkter, holder dem kølige om sommeren og varme om vinteren og giver dem masser af plads til at nyde naturen. Det er almindeligt at se ejere huse deres marsvin indendørs, men marsvin trives i et udendørs miljø, så længe deres behov er opfyldt.

Marsvineracer og adfærd

Nogle gange er adfærd mere påvirket af marsvinets race end deres køn. Uanset hvilken race eller køn du vælger, er det vigtigt at møde det marsvin, du overvejer at tilføje til din familie først, for at få en fornemmelse af dens unikke personlighed. Mange ejere bliver overraskede over at få et marsvin med hjem, der hverken er det køn eller den race, de oprindeligt havde planlagt. Den bedste praksis er at tage et marsvin med hjem, hvis personlighed og opførsel matcher og supplerer din egen.

Samlevende

På grund af deres territoriale natur er det bedst at have bare et par hanner, der er knyttet til hinanden, medmindre du har masser af plads til at udvide deres territorium. Små flokke af hunner er en anden god mulighed, hvis du overvejer at adoptere mere end et par, der er knyttet til hinanden. Nogle gange kan du finde et kastreret hanmarsvin, der har brug for et hjem, eller kan overveje at få din orne kastreret. Kastrerede hanner, der bor sammen, udviser mindre aggression og kan huses med hunner uden risiko for utilsigtede kuld. Hvis du er interesseret i at få et hanmarsvin kastreret, skal du sørge for at finde en dyrlæge, der er bekendt med at kastrere marsvin – det er ikke en lige så almindelig procedure for marsvin som det er for hunde og katte.

Omlet og dine marsvin

Omlet laver produkter, der hjælper dig med at holde dine marsvin sunde og glade. Vores udvalg af marsvineprodukter gør pleje af dine marsvin sjovt og komfortabelt. Uanset om du vælger orner eller søer, skal du vælge Omlet-produkter for at hjælpe dem med at leve deres bedste liv.

Marsvin, der laver lyde i Omlet Zippi marsvinegård og legegård

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *