Omlet bloggen

Hvordan man finder og køber høns i øjeblikket

Høne i Omlet walk-in hønsegård med Omlet fodertrug til høns

Spekulerer du over hvordan man finder og køber høns i øjeblikket? Tidligere har det været nemmere at finde høns om foråret – men de seneste år har der været et skift i denne tendens. Find ud af, hvor du kan finde høns lige nu, og hvad du kan forvente, når tiden er kommet til at bringe dem med hjem.

Sådan finder du høns online

En hurtig Google-søgning kan give dig en liste over hønserugerier, enten i dit område eller i hele landet. Hønserugerier specialiserer sig i kyllinger, men sælger nogle gange også ældre høner eller voksne høns. Hvis du leder efter en bestemt race, vil et hønserugeri sandsynligvis være dit bedste bud. Og de fleste rugerier vil blive ved med at udklække og sælge kyllinger hele året, så du ikke behøver at time dine indkøb med årstiderne.

Du kan også finde hjemmesider om gårde, der sælger fjerkræ, og hønseavlergrupper på Facebook. Eller hvis det at adoptere høns i nød er mere i overensstemmelse med dine ønsker, kan du søge efter en online-hønseredningsgruppe, der kan hjælpe dig med at finde en organisation.

Sådan finder du høns ved at dukke op personligt

Din lokale gård eller foderbutik vil sandsynligvis have kyllinger til rådighed fra marts til september. Dette kan variere – men som en generel regel er “kyllingesæsonen” fra tidligt forår til sent efterår. Hvis du leder efter voksne høner, har du et par forskellige muligheder.

Enkeltpersoner eller hønseavlere er en god ressource til at finde høns når som helst i løbet af året. Du bliver sikkert nødt til at opsøge dem online, men hvis du finder nogen i nærheden af dig, vil du kunne hente dine høns.

Opdrættere og udstillere er i fuld gang i løbet af efteråret på lokale messer eller fjerkræklubber. Spørg f.eks hos Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl om udstillingsdatoer. Du kan næsten altid finde racerene høns af høj kvalitet til salg på disse udstillinger.

Du kan også tjekke hos dit lokale dyreinternat for at se, om de har nogen høns som du kan adoptere. Høns vil med jævne mellemrum blive overgivet eller konfiskeret fra tidligere ejere, og de bliver let stressede i et krisecenter. Dyreinternater vil normalt have lave adoptionsgebyrer for høns for hurtigt at få dem genhuset i et mindre stressende miljø.

Udklæk æg derhjemme

Du kan ruge og udklække æg når som helst på året. Inkubatorer er relativt billige og nemme at bruge, men vi foreslår, at du køber en troværdig inkubator med følgende funktioner:

  • Automatisk æggevender (ellers bliver du nødt til at rotere æggene flere gange hver dag)
  • Internt termometer og hygrometer (til måling af fugtniveauer)
  • Udklækningsniveauplade (for at give udklækninger plads nok til at stå, efter de er udklækket)

Frugtbare æg er nødvendige for at udklækkes. Hvis din flok ikke har en hane, kan rugeæg findes gennem rugerier, opdrættere eller enkeltpersoner.

Hvis du ikke ønsker at købe en rugemaskine, kan du vente på, at en høne bliver skruk – hvilket betyder, at hun beslutter sig for at sidde og udklække en klynge æg. Men skruk høns forstyrrer hele flokkens naturlige æglægningsplan, da de vil forsøge at hamstre alle æggene under sig for at udruge dem. Det er bedst ikke at tilskynde til yngel hos høns, medmindre du har en stor æglæggende flok samt en hane til at give befrugtede æg. Ellers vil du bruge meget tid på at “afvænne” en skruk høne.

At se æg blive udklækket er en sjov oplevelse – især for børn. Hønseæg udklækkes på 21 dage under de rette forhold, uanset om det er i en rugemaskine eller under en høne. Når de er udklækket, skal dine kyllinger tilbringe 12 uger i en kyllingeredekasse.

Når du bringer dine høns med hjem

Det er spændende at bringe nye høns med hjem, og du skal sikre dig, at du har den rigtige opsætning til at byde dem velkommen med. Når du vælger produkter, der passer til din flok og dig selv som hønseholder, vil pasning af dine høns ikke føles som en opgave – bare en fornøjelig oplevelse.

Omlets Eglu Cube hønsehus er den perfekte størrelse til opdræt af flokke. Det kan komfortabelt huse op til 10 høns af små racer, og den forbundne løbegård kan forlænges for at give ekstra hakkeplads. Og når den kombineres med vores walk-in hønsegård, vil dine nye tilføjelser give masser af plads til at fouragere, lege, sidde og nyde dit selskab.

Uanset om du vælger at lade dine høns løbe frit omkring, eller holde dem i løbegården — giver en automatisk hønsehusdør din flok et ekstra lag af sikkerhed mellem dem og nattens rovdyr. Installer Autodoor på vores walk-in hønsegård for at sikre, at alle er trygge om natten, eller på Eglu Cube for at putte dine høns sikkert. Eller placer en Autodoor på både walk-in hønsegården og Eglu Cube for at have en virkelig formidabel flokfæstning.

Omlet og dine høns

Vi har designet alt, hvad du behøver for at holde en flok — uanset hvilken fase af rejsen du befinder dig i. Fra unge høner til voksne høns vil din flok være beskyttede og komfortable i deres Eglu Cube, walk-in hønsegård, og Autodoor fra det tidspunkt, de første gang bakser med vingerne i deres evige hjem.

En pige, der tager et nylagt æg fra Omlet Eglu Cube

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *