Omlet bloggen

Når man bringer nye høner med hjem

Høner i deres Omlet walk-in hønsegård med et PoleTree og en Caddi godbidsdispenser

At bringe nye høner med hjem er en spændende tid! Uanset om du lige har adopteret fuldvoksne høns eller udvalgte høner fra en butik eller opdrætter, har dine nye fjerbundter brug for en blid hånd. Hvis det er første gang, du ejer høner eller tilføjer høner til din eksisterende flok, vil et par præparater hjælpe meget for at sikre en varm hjemkomst for dine nye fjerede venner.

At gøre din floks hjem klar til nyankomne er næsten lige så sjovt som at se dem spankulere rundt i deres område for første gang! Men der er også ting, du skal overveje, når du beslutter, hvordan og hvornår du vil bringe dem hjem. Og hvis du har en eksisterende flok, skal du gerne beslutte, hvordan du sætter dine nye høner i karantæne, og hvordan du bedst introducerer dem, når tiden kommer.

Flytbare hønsehuse, fritstående hønsetræer, og et udvalg af hønselegetøj er alle fremragende værktøjer til at hjælpe dig med at byde dine nye høner velkommen hjem. Der skal tages andre særlige hensyn, hvis du tager høner med hjem, da de har brug for særlige boliger, indtil deres voksne fjer vokser frem. Uanset hvilken type eller hvor mange høner du tilføjer til din flok, vil følgende tip gøre denne overgang så let som muligt!

Sådan transporterer du dine høner

Du har valgt dine nye fjerede familiemedlemmer, men har du tænkt over hvordan du får du dem med hjem? Nogle ting at overveje:

 • Antallet af høner, du tager med hjem
 • Om du tager voksne høner eller små kyllinger med hjem
 • Den type køretøj, du kører i
 • Hvor lang tid køreturen tager

Voksne høner kan transporteres sikkert i trådhundekenneler, men skal have håndklæder eller tæpper placeret i bunden og halvvejs op ad siderne for at forhindre tæer i at blive fanget i hullerne. Hvis du kun tager et par høns med hjem, kan en hunde- eller kattekennel med plastikside bruges, så længe de ikke er overfyldte. Hvis dine høns skal køres hjem i et lukket køretøj, kan du også overveje at tage dem med hjem i en papkasse af passende størrelse. Kasser til små apparater eller lignende genstande er en god størrelse til et par høns. Bare sørg for at stikke nogle huller i toppen og siderne af kassen til ventilation, før du placerer hønerne i deres paptransport!

Høner transporteres let i hårdsidede hunde- eller kattekenneler eller mindre papkasser med korrekt ventilation. Fyrspåner, avis eller halm bør bruges til strøelse til hønsetransporter, da deres mindre kløer let kan blive fanget i stoffernes fibre. De fleste butikker udbyder engangstransportkenneler ved køb af dine høner.

Hvis rejsen hjem med dine nye høner er under en time, er vand ikke nødvendigt. For længere rejser med dine høns , bør du overveje et planlagt stop for at give dem noget vand. Du skal ikke bekymre dig om at give dem mad – dine nye honer vil sandsynligvis være for nervøse til at spise, og tilføjelse af mad til deres stressede kroppe kan forårsage fordøjelsesproblemer. De kan endda være for nervøse til at drikke, og det er fint! Tilbyd vand igen, når du har fået dem til at slå sig ned i deres hønsehus derhjemme.

Sådan tager du kyllinger med hjem

Hvis du tager kyllinger med hjem, er det vigtigt at vide, hvor gamle de er. Indtil de er 12 uger gamle, kræver kyllinger særlige boliger med en varmekilde. Små kyllingeredekasser kan købes eller lavet af et DIY-projekt. Uanset hvilken metode du vælger, skal du sørge for, at kyllingerne har rigelig ventilation og plads i flere uger. Når kyllinger begynder at få voksne fjer i stedet for deres bløde dun, vil de være i stand til at flappe og hoppe til imponerende højder! Sørg for, at siderne af redekassen er høje nok til at holde dem indesluttet.

En hurtig tjekliste over ting, der er nødvendige for kyllinger, for at både du og dine små bløde bundter får en god start:

 • En redekasse, vurderet til antallet af kyllinger, du planlægger at huse
 • Kyllingestartfoder
 • Fodertrug til kyllinger
 • Grit til kyllinger (kyllinger har brug for grit for at fordøje mad ordentligt)
 • En varmelampe med en klemme eller justerbar base (varmelampens højde skal justeres, når kyllingerne modnes)
 • Drikketrug til kyllinger
 • Strøelse såsom fyrspåner, strimlet avis eller et lavt lag halm
 • Hold elektrolytter og probiotika ved hånden for at tilføje til deres vand, hvis nogen kyllinger ser syge ud

Dine kyllinger skal tjekkes dagligt. De er berygtede for at spilde deres foder og svine deres vand til under leg! Kyllinger har meget energi, så sørg for, at de har rigelig plads i deres løbegård til at lege og strække deres ben og vinger. Hvis siderne er høje nok, kan du prøve at tilføje nogen kommercielt købte siddepinde eller lave nogen selv!

Kom hjem med dine nye kyllinger

Hvis du tager voksne kyllinger med hjem, er de klar til at gå ind i deres hønsehus og løbegård med det samme. Det ideelle hønsehus er let at rengøre, med rigelig ventilation og har funktioner, der vil glæde både dig og dine kyllinger! Og hvad løbegårde angår, er større er altid bedre. Med masser af plads til at sove og lege sikkert, vil dine nye kyllinger hurtigt og nemt tilpasse sig deres hjem.

Den ultimative høneopsætning er en Eglu Cube med en forbundet walk-in hønsegård. Dine nye høns vil føle sig trygge og sikre, og du vil elske hønseholdsfunktionerne som en dør til rugekassen, aftagelig møgbakke og en speciel dør, til at lukke hønsene ind for natten. Plus, med den rummelige walk-in-løbegård kan du tilbringe tid med din flok og tilpasse deres område med lethed!

Hønsetræer giver høns et forhøjet syn over deres nye omgivelser, hvilket vil hjælpe dem med at føle sig godt tilpas hurtigere i et nyt miljø. Eller for optimal siddeplads og fugleperspektiv, kan et PoleTree siddetræ tilføjes til din walk-in hønsegård. Tilføj nogle godbidsdispensere til høns, så vil dine nye høns vil føle sig hjemme på ingen tid!

Beskyt dine høns mod rovdyr og vejr

Høner er ret selvforsynende, så længe de har deres eget sikre sted. De største trusler mod høner er rovdyr og ekstremt vejr. Heldigvis kan begge disse problemer løses med en ordentlig hønseopsætning.

Rovdyr du skal sikre dine høner mod inkluderer:

 • Ræve
 • Ulve
 • Rovfugle
 • Slanger
 • Mår

Disse rovdyr findes i alle former og størrelser, så det er vigtigt at have et stærkt hønsehus og og en robust løbegård for at forpurre deres forsøg. Alle hønsegårde skal være dækket for at forhindre luftangreb fra rovfugle, og mellemrummet mellem løbegårdens stænger og maskeafstanden i nettet skal være så lille som muligt for at forhindre hoveder og poter i at nå igennem. Døre til hønsehuse skal lukkes og låses sikkert, så dine høns er sikre, mens de sover. Hvis du bor i et område med reptiler, skal du dække den nederste meter af din løbegård med hardware klude eller fuglenet for at forhindre slanger og lignende i at komme ind.

Vejret kan også skabe kaos i din flok. De største farer for høner er ekstrem varme og ekstrem kulde. Som de fleste dyr har høner en biologisk rytme for at hjælpe dem med at forberede sig på de skiftende årstider, men de vil sætte pris på hjælp fra deres mennesker!

For sommervejr skal du sørge for at:

 • Have masser af ferskvand til rådighed available
 • Tilbyd frossen korn eller andre grøntsager som godbidder på varme dage days
 • Tilsæt hønsevenlige ektrolytter til deres vand med jævne mellemrum
 • Opret skyggefulde områder med overtræk til hønsegårde
 • Overvåg for tegn på varmestress

Varme tager hårdere på høner mere end kulde, så vær opmærksom i varmere måneder for at sikre, at din flok har det så behageligt som muligt.

Høns fælder som forberedelse til vinteren, og vil gro tætte, bløde dunfjer for at hjælpe med at holde dem varme. Ting, du kan gøre for at hjælpe dine høns i kulden, omfatter:

Hold dine høner sunde om vinteren kræver ikke meget, men dine høns vil sætte pris på at du prøver! Når høner holdes i god stand i de kolde måneder, vil de være meget mere tilbøjelige til at fortsætte med at lægge æg på trods af de køligere temperaturer.

Vejrbeskyttelse hele året bør omfatte at dække dine høners løbegård for at holde nedbør ude (mudrede forhold skaber grobund for parasitter og bakterier) og give ly for blæst. Du kan også overveje en hønsetraktor til at flytte dine høns rundt i haven og ind i skyggefulde eller overdækkede områder, når det er nødvendigt. Hønsetraktorer er en god mulighed for flokke, der holdes i områder, hvor tornadoer eller orkaner er almindelige, da de hurtigt kan flyttes som forberedelse til uregerligt vejr.

Nye høner i flokken

Hvis du er en erfaren hønseholder og tilføjer nye høner til din eksisterende flok, skal du sætte dine nye høner i karantæne i cirka en måned. Denne praksis klarer to ting: overvåger nye høner for potentiel sygdom og introducerer langsomt nyankomne til deres flokkammerater.

Følgende trin skal tages ved karantæne af nye høner:

 1. Opret et hønsehus og en hønsegård til karantæne for nye høner. Denne opsætning skal ligne dit primære hønsehus så meget som muligt for at gøre overgangen så let som muligt. Sørg for, at dit karantænehus er langt væk fra din floks hus for at forhindre spredning af potentielle luftbårne sygdomme. At have en ekstra opsætning er gavnlig ikke kun for nyankomne, men også for at adskille syge eller sårede høner efter behov.
 2. Overvåg for sygdom i løbet af de første 2 uger af karantænen. Størstedelen af smitsomme hønsesygdomme vil give symptomer på dette tidspunkt. Kontakt din dyrlæge, hvis du bemærker nogen usædvanlig opførsel fra dine høner.
 3. Når bekymringen for potentiel sygdom er væk, skal du langsomt flytte dine nye høner tættere på din eksisterende flok. Hvis du har et flytbart hønsehus eller hjul til dit hønsehus vil det gøre introduktionerne lettere! Du kan også sætte et hønsehegn op, langs kanten af enten hønsehuset eller hønsegården for at lade hønerne lære hinanden at kende fra hver deres side af det sikre hegn.
 4. Når dine høner har introduceret sig gennem hegn og vænnet sig til hinandens selskab, skal du flytte dine nu-ikke-så-nye høner ind i løbegården med resten af din flok!

Selvom de er blevet introduceret over tid, vil høner stadig etablere en hakkeordre, når nye høner er føjet til flokken. Dette er en normal proces, som alle flokke gennemgår, og selvom det kan være alarmerende at være vidne til, at dine høner “hakker på” hinanden, bør de alle slå sig ned inden for få minutter. Hold øje med eventuelle skader eller overdreven uenighed mellem dine høner, men de fleste flokke bestemmer deres hierarkier hurtigt!

Overvejelser om andre kæledyr

Høner er muligvis ikke de eneste dyr, der har brug for introduktioner til nye flokmedlemmer. Især hvis du aldrig har haft høner før, skal dine andre husdyr møde deres nye fjerede venner!

Hunde og katte klarer sig ofte godt omkring høner, men nogle racer eller individuelle kæledyr kan støde på forhindringer, når de ser fugle. Hvorfor er det sådan? Katte og hunde er rovdyr af natur, og høner er byttedyr. Byttedrevet kan udløses i din hund eller kat ved synet af deres flappende, klukkende gårdkammerater. Og til gengæld kan dine høner reagere, som byttedyr har det med at gøre: de er bange!

Den bedste måde at sikre tryghed og minimere stress for både dine høner og dine andre kæledyr, sørg for, at dine høner er sikkert sikret i deres løbegård, før introduktioner foretages. Hunde bør holdes i snor under de første par introduktioner for at undgå at flygte og forstyrre dine høner. Sørg for at belønne din hunds gode opførsel med hundegodbidder!

Hvis du har et stort område til dine høner, kan du måske undre dig over, om du kan holde dine høner sammen med andre kæledyr. Hvis du tager højde for det, så ja! Andre kæledyr, der passer godt med høner, er:

 • Kaniner
 • Geder
 • Får
 • Husdyrvogthunde (hunde, der er vant til at leve med husdyr – især fugle)
 • Katte
 • Heste eller æsler
 • Andre fuglearter såsom vagtler, fasaner eller hunænder (hanænder kan være for aggressive med høner)

Høner er i bunden af dyrehierarkiet og er som sådan normalt underdanige over for andre kæledyr. Bare vær sikker på, at de ikke bliver mobbet for deres milde natur! Følg de samme karantæne- og introduktionsmetoder, som du ville gøre med nye flokmedlemmer for at give rigelig tid til, at dine forskellige arter bliver bekendt med hinanden.

Hvornår begynder nye høns at lægge æg??

Du har gjort en tapper indsats for at gøre dine nye høner komfortable i deres nye hjem, men det er gået flere uger, og de lægger stadig ikke æg. Bliv ikke modløs! Høner er meget følsomme dyr, og deres lægplaner er stærkt påvirket af stress. Og hvis du adopterede unge høner, er de muligvis ikke i æglæggende alder endnu. Du kan forvente, at høns begynder at lægge æg når de er mellem 18-22 uger gamle.

Der er også mange måder at hjælpe dine høner med at lægge flere æg , men så længe alle deres behov er opfyldt, kan du forvente, at nyligt tilføjede høns genoptager ægproduktionen, når de er bosat i deres nye hjem. Hvis dine nye høns ikke fælder, er i æglæggende alder og ikke har produceret æg efter en måned eller to i deres nye hjem, skal du kontakte din dyrlæge. Og, hvis du ikke allerede har gjort det, læs kan du læse mere om hønseracer for at få en ide om, hvor mange æg og hvilken lægningsfrekvens du kan forvente af dem.

At komme ind i rutinen

Heldigvis flokkes fugle sammen, så dine nye høner vil tage deres rutinemæssige signaler fra deres flokkammerater! Men hvis dette er din første flok, skal du hjælpe dem lidt på vej. Hjælp dem med at oprette en daglig rutine, så de hurtigere begynder at trives i deres nye miljø.

Først skal du beslutte, hvilken slags rutine der fungerer bedst for dig, hønseholderen. Vil du fodre dagligt eller lade foder være frit valg? Kan du lide at putte dine høns ind i deres hønsehus om aftenen og lukke dem ud hver morgen, eller appellerer tanken om en automatisk dør til hønsehuse til dig? Kræver din flokstørrelse, at du rengør dit hønsehus og din løbegård dagligt, eller kan du rengøre deres område efter behov?

Høner elsker forudsigeligheden og stabiliteten i en rutine, så uanset hvilken rutine du beslutter dig for, skal den forstærkes dagligt. Det tager mennesker omkring 2 uger at skabe en vane, og du bør forvente, at dine høner får gang i deres nye rutine på samme tid eller mindre! Når en rutine er etableret, vil hønseholderi være en leg!

Omlet kan hjælpe

At få nye høner er en vidunderlig oplevelse med de rigtige værktøjer og den rigtige viden. Forberedelse er afgørende for succes som hønseholder, og at komme godt i gang vil hjælpe dine høner med at tilpasse sig deres nye miljø hurtigt og sikkert. Vores produkter er designet til at hjælpe nye høner og nye hønseholdere med at starte deres rejse sammen! Vi gør det mere let og ligetil at opsætte de ideelle hønsehuse og faciliterer at både høns og mennesker føler sig beriget. Og vores dedikerede team af eksperter er altid klar til at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have!

To børn kigger på lyserødt Omlet Cube hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *