Omlet bloggen

Hvor længe kan du lade hønseæg blive i hønsehuset?

Hønseejer med Omlets Eglu Go UP

Omlets Eglu Go UP hævet hønsehus vil holde dine høns trygge hele året!

En af hovedårsagerne til, at folk får høns, er selvfølgelig for de frisklagte æg! At vågne op for at finde æg om morgenen er en af de største glæder ved at holde høns, og du vil sjældent gå glip af æg på grund af hvor ofte hønsene lægger dem! Mens faktorer som alder, årstiden og sygdom kan påvirkehvor ofte dine høns lægger æg, kan du generelt forvente, at en glad og sund høne lægger et æg til dig hver dag. Hvis du bemærker, at din høne ikke lægger æg overhovedet, har du måske en hane! Læs vores tidligere blog
Hvordan kender man forskel på en hane og en høne for at finde ud af mere om dette emne. Så hvad gør du nøjagtigt, når din høne har lagt et æg, og hvor længe kan du lade æg blive i hønsegården?

Så, hvor længe kan du lade æg blive i hønsehuset?

Ideelt set skal et frisklagt æg indsamles fra din hønsegårdsboks så hurtigt som muligt, og du bør ikke efterlade æg i hønsehuset natten over, hvis du kan undgå det.Selvom det er rigtigt, at æg ikke bør efterlades i hønsehuset i længere tid, fordi det gør dem modtagelige for at blive forurenet med salmonella bakterier, er det ikke kun af denne årsag. Faktisk kan æg efterlades i hønsehuset i 4-5 uger og stadig være friske at spise. Dette skyldes, at uvaskede æg har et beskyttende ‘lag’ kaldet skalhinden, som naturligt forhindrer bakterier fra ydersiden af ægget i at komme ind indeni. Når du vasker æg, vaskes dette lag også væk. Derfor behøver du ikke vaske friske æg, medmindre det er snavset.

Hvorfor skal hønseæg ikke efterlades i hønsehuset for længe?

En af de andre hovedårsager til, at du ikke skal efterlade æg i hønsehuset for længe, er på grund af risikoen for, at dine høns spiser deres egne æg. Måske lyder det som mærkelig opførsel, men jo længere du efterlader dine æg i hønsehuset, jo mere tid har de til at ødelægge dem og få sig et festmåltid! Du kan læse mere om dette emne i en tidligere blog, hvor vi talte om hvorfor nogle høns gør dette, og hvad du kan gøre for at stoppe denne adfærd. Desuden tiltrækker lugten af knuste æg rovdyr som grævlinger og rotter, som også kunne stjæle dine hønseæg for at spise dem.

Indsamling af æg ofte vil også hjælpe dig med at forhindre dine høns i at blive skruk. En skrukhøne vil sidde på sine æg hele dagen, hver dag i op til 21 dage, hvis de ikke er knækket. Dette kan vise sig at være et problem, da du stadig har brug for at sikre, at din høne får tilstrækkelig mad og vand, hvilket naturligvis vil være vanskeligt med en høne, der ikke vil flytte på sig!

Heldigvis er Omlets Eglu Go UP hævet hønsehusdesignet til at gøre det nemt for folk der holder høns at samle æg. Omlets siddepinde og redekasser og den store, tilgængelige bagdør, gør det fornøjeligt og let at indsamle æg. Alle Omlet hønsegårde er også rovdyrsikrede, så du kan trygt regne med, at både dine høns og deres æg er i sikkerhed.

Stort hønsehus i træ med rummelige redekasser

Lenham hønsehuset i træ har rummelige redekasser, der lader dine høns lægge æg i fred og ro

Hvordan kan man se, om et æg er blevet dårligt?

Det kan være vanskeligt at holde styr på, hvor friske dine æg er, hvis du er usikker på, hvor længe de har ligget i din høns’ redekasse, eller din æggekurv, hvis du allerede har samlet dem. Heldigvis er der et par metoder, der kan hjælpe dig med at se, om dine æg stadig er gode nok til at spise.

Den visuelle test

Først og fremmest kan du foretage en visuel inspektion af dit æg. Start med at kontrollere skallen, som skal virke ubeskadiget, hvis dit æg stadig er godt at spise. Tegn, du skal passe på, inkluderer slim eller revner på skallen, samt en pulverformig fornemmelse. Hvis du bemærker nogen af disse, kan dine æg enten være mugne eller indeholde bakterier og er derfor usikre at spise. Hvis skallen på dit æg ser ud til at være normal, men du stadig er tvivlsom, skal du knække ægget. Hvis noget af indersiden af dit æg er usædvanligt misfarvet, dvs. er lyserødt eller grønt, er dit æg blevet dårligt og bør ikke spises.

Lugtetesten

Dernæst er lugtetesten. Når du åbner et frisk æg, skal det ikke lugte. Et æg, der er blevet dårligt, vil modsat have en tydelig, dårlig lugt, svarende til en “stinkbombe”. I nogle tilfælde, hvor et æg er blevetrigtigt dårligt, kan du endda være i stand til at lugte det, før du knækker skallen!

Flydetesten

En anden måde, du kan se, hvor gamle dine æg er, er ved at udføre flydetesten, som måler luftlommen i dit æg. Mængden af luft inde i et æg er en indikation på dets alder, og jo mere luft derinde, jo ældre er det. Alt hvad du skal gøre for denne test er at fylde en skål eller et glas med vand, som du derefter skal placere dit/dine mistænkte æg i. Hvis dit æg flyder, er det blevet dårligt, men hvis dit æg synker, er det stadig friskt!

For at sikre optimal friskhed og reducere spild er det en god ide at bruge et datostempel til mærkning af ægefter at have samlet dine hønseæg fra gården. Marker blot dine æg med blæk, der er godkendt til fødevarer, med datoen for lægningen – dette er en nem måde at registrere dine hønseæg på.

Hvor ofte skal du indsamle hønseæg?

Indsamling af friske æg fra hønsegården skal foretages mindst en gang om dagen og om muligt to gange. Æglægningstider kan variere fra høne til høne, men generelt vil de fleste lægge sent om morgenen, så det er bedst at lave den første samling omkring dette tidspunkt. Hvis du laver en anden samling af dagen, skal du kontrollere, om der er flere friske æg senere på aftenen. Der er dog særlige omstændigheder, der betyder som hønseholder, at du måske lejlighedsvis skal samle æg oftere.

Hvis du for eksempel oplever, at dine høns spiser deres egne æg, skal du kontrollere deres redekasse fire gange om dagen og samle nye eller tidligere savnede æg. Hvis dette hjælper med at bryde vanen, kan du genoptage dit sædvanlige indsamlingsregime efter et par dage. Ud over dette kan årstiden også påvirke, hvor ofte du skal samle æg, som vi vil diskutere nedenfor.

Høns ligger på rede i Omlets Eglu klassiske hønsehusHvor længe kan æg blive i hønsehuset om foråret og sommeren?

Svaret på, hvor længe du kan holde friske æg i hønsehuset, før du tager dem ind, afhænger af klimaet, du holder dine høns i. Det udvendige klima påvirker ligeledes temperaturen på dit hønsehus, især dem, der er lavet af træ. Jo varmere temperaturen er, jo lettere kan dine æg ødelægges. Hvis du oplever en særlig varm sommer, kan dine æg begynde at blive dårlige allerede efter 3 uger i stedet for 4.

Hvor længe kan æg blive i hønsehuset om efteråret og vinteren?

Det sene efterår og vinteren kan medføre udfordringer for folk der holder høns, hvilket betyder, at der skal foretages et par justeringer for dig og din flok.Brug disse tips til at holde dine høns sunde og i god form denne vinter, men et godt sted at starte er ved at give dine høns ekstravitaminer og mineralerfor at hjælpe deres immunforsvar. Med hensyn til æg er det i denne periode værd at bemærke som hønseholder, at de fleste hønseracer enten vil stoppe eller reducere deres æglægningsoutput, da der er mindre dagslys, selvom nogle ejere bekæmper dette ved at bruge kunstigt lys i hønsehuset, så de har en forsyning med æg hele året.

Hvis din høne stadig lægger æg på denne tid af året, kan deres æg ødelægges meget hurtigt som følge af frysning. Når et æg fryser, udvides indersiden af ægget, og skallen revner, hvilket nu gør det usikkert at spise. Ved -0.45°C vil æggehviden fryse og ved -0.58°C vil æggeblommen også fryse, så du bliver nødt til at være hurtig, når det kommer til at samle og opbevare dine høns æg i koldt vejr! Heldigvis vil velisolerede hønsehuse sammen med etbeskyttelsestæppe mod ekstreme temperaturerforhindre æggene i at fryse.

Kan typen af hønsehus påvirke, hvor længe æg kan blive liggende i hønsehuset?

Når det handler om at holde høns, er en af de største beslutninger, du skal tage, at beslutte, hvilket hønsehus du vil købe. Mens dine høns æg forhåbentlig ikke vil være i redekassen alt for længe, er det klogt at overveje, hvordan du kan maksimere at holde dine æg friske i længere tid ved at vælge et passende hønsehus. Både træ-og plastikhuse har deres fordele og ulemper, men med hensyn til anvendelighed tager hønsehuse i plastik helt sikkert føringen.

Plastik hønsehuse

Plastik hønsehse som Omlet Eglu Cube – Stort hønsehus og hønsegård, Eglu Go hønsehus, og Eglu Go UP – Hævet hønsehus har fremragende ventilationssystemer, hvilket betyder, at dine høns (og deres æg) forbliver kølige i varmt vejr og ikke fryser i koldt vejr. En anden overordnet fordel ved plastik hønsehuse er det potentielle problem med blodmider, en parasitisk mide, der kan angribe dine høns’ hjem og suge deres blod! Mens blodmider kan behandles, er forebyggelse altid bedre end en kur.
Hønsehuse i plastikgør det meget vanskeligt for blodmider at leve i, i modsætning til hønsehuse af træ, hvor mider elsker at sætte fast i.

Angreb fra blodmider kan betyde, at dine høns helt stopper med at lægge æg, og hvis de stadig producerer æg, kan det være at du bemærker røde pletter på skallen. Disse er knuste blodmider, hvilket nu betyder, at dine æg er uspiselige.

Hønsehuse i træ

Den største fordel ved hønsehuse i træ er deres traditionelle udseende. DenLenham hønsehus i træ er et eksempel på et smukt hus, som hønseholdere kan tilpasse ved at vælge at bruge en træ-finish i en farve efter eget valg. Et problem med hønsehuse i træ er, at træ ikke er en særlig god termisk isolator. Hvad det betyder er, at når vejret bliver varmere udenfor, vil temperaturen inde i dit hønsehus også hurtigt stige. Som vi gennemgik ovenfor, bliver dette et problem hen over sommeren, hvor æg selvfølgelig bliver dårlige hurtigere på grund af de høje temperaturer.

Blåt Lenham hønsehus i træ

Du kan bruge en hvilken som helst farve til dit Lenham hønsehus i træ!

Hvad kan du gøre for at gøre dine hønseæg bedre?

Dine høns’ generelle sundhed går hånd i hånd med kvaliteten og mængden af æg, de producerer. Derfor er det som hønseholder fundamentalt at forblive ansvarlig for deres velbefindende for ikke kun at forhindre sygdom, men også for at sikre, at de fortsætter med at lægge velsmagende æg! Hvis du kæmper for at se

hvilke af dine høns der lægger æg, har vi nogle tips til, hvordan du kan finde ud af det!

På vores gamle blog 8 måder at få dine høns til at lægge flere æg på, diskuterede vi vigtigheden af at fodre dine høns med foder af god kvalitet. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal være opmærksom på, bør et godt foder bestå af mellem 16-20% protein, afhængigt af alderen på dine høns. Derudover bør høns regelmæssigt fodres med masser af calcium, ofte i form af østersskaller. Du kan også bruge et naturligt tilskud chicken ”eggshell improver” hvis din hønseæggeskaller føles særligt bløde eller svage.

Holder æg længere i køleskabet?

Når vi tænker på at holde fødevarer, især animalske produkter, friske, anerkender vi alle vigtigheden af at opbevare disse produkter i et køleskab (eller fryser). Når det kommer til supermarkedsæg, er æg typisk ikke nedkølet i Storbritannien og resten af Europa, mens de er i USA! Så hvad med de nylagte æg fra vores egne høns? Nå, svaret på dette spørgsmål er stadig stort set ubesvaret af hønseholder-fællesskabet, med argumenter fra begge sider om, hvilken løsning der vil få dine æg til at holde længst. Du kan læse mere om dette på en

tidligere blog vi skrev om hvordan man opbevarer æg. Tommelfingerreglen er dog, at du skal opbevare æg under 20°C (stuetemperatur), når de er blevet indsamlet. Så uanset om dette er inde i eller uden for køleskabet, i en kurv, æske elleræggekarrusel, er dit valg!

Konklusion

Selvom det kan virke som et simpelt spørgsmål, er der virkelig ikke nogen simpel “one size fits all” svar på, hvor længe du kan beholde dine hønseæg i hønsehuset! Sammenfattende bør du samle æg mindst én gang om dagen, uanset årstiden. Bare vær opmærksom på faktorer såsom vejret, der kan få dine æg til at fordærves hurtigere, og husk at handle derefter ved at indsamle hyppigere. Og hvis du er i tvivl, så gå videre og test de forskellige metoder for at hjælpe dig med at afgøre, om dit æg er godt at spise!

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *