Omlet bloggen

Forstå hakkeordenen hos høns

Forskellige typer høns i Eglu Cube hønsehus og løbegård

En flok høns kan sagtens give indtryk af fred og lighed, men sådan begynder de ikke. Der er en “hakkeorden” blandt høns, der etableres tidligt og kan udfordres og endda ændres fra tid til anden. Hver flok høns, uanset om den består af to fugle eller 200, har en hakkeorden Dette naturlige hierarki bestemmer de øverste og nederste høns. At forstå hakkeordenen hos høns vil hjælpe dig med at træffe beslutninger om bolig, hvordan du opstiller løbegården, og at holde øje med potentielle problemer.

Hvad er en hakkeorden hos høns?

Overholdelse af en hakkeorden er en naturlig adfærd hos høns og det kræver normalt ikke menneskelig indblanding. Den bliver etableret ved at de mere dominerende fugle hævder sig selv – og de mere underdanige fugle vil finde deres plads. Dominerende høner vil normalt være først til foderautomaten og til at vælge siddeplads, men vil også sikre, at der bliver taget hånd om de lavere rangerende medlemmer af flokken. Ligesom et monarki vil de fleste højtstående høns også se til, at deres undersåtter bliver passet godt på.

Høner, der er opdrættet sammen fra de var kyllinger, vil allerede have styr på deres hakkeorden. Men hvis du tilføjer flere høns til en eksisterende flok, så vær forberedt på at se hakkeordenen ordne sig selv igen. Hver gang nye medlemmer tilføjes til flokken, vil hakkeordenen blive udfordret.

Interessant nok er der indicier for, at hønekamme kan spille en rolle i striden mod hudlapper. Høns med store, oprejste kamme har en tendens til at være højere i hakkeordenen end fugle med mindre imponerende kamme. Men hver flok er forskellig, og hakkeordenen kan udfordres og kan ændres til enhver tid.

Ændringer i hakkeordenen

Af og til kan en anden høne udfordre den øverste høne til den øverste plads i hakkeordenen. Dette er almindeligt, når nye høns føjes til en flok, eller i etablerede flokke, når dominerende høns bliver skruk, bliver ældre eller bliver syge. Eller nogle gange vil lavere rangerende høns simpelthen teste deres plads i flokken.

Generelt vil de mest aggressive eller selvhævdende høns være i toppen af ​​flokkens hakkeorden. Men når situationen kræver det, bliver dominerende høns nødt til at forsvare deres plads i toppen. Almindelig adfærd blandt høns, der udøver hakkeordenen, omfatter:

  • Går til hinanden – nogle gange med deres fjeragtige børster hævet langs halsen
  • Små skænderier med hak eller fjerudtrækning
  • Et højlydt rabalder af hvin eller kluk, der varer et minut eller to

Nogle gange ser det ud til, at en høne stiger til tops med meget få hak involveret. Hvis der ikke længere er en dominerende høne, spiller hakkeordenen ind i en kaotisk tilstand, og der kan være nye udbrud af fjerklædte knytnæver, før den nye orden etablerer sig.

Nogle gange vil høns være alt for aggressive eller vil slå sig sammen mod et nyligt tilføjet flokmedlem, eller et der er særligt bange. Hold øje med farlig adfærd som:

  • Overdreven hakken, så hønen får det til at bløde eller giver en anden høne skaldede pletter
  • Høner, der holder lavere rangerende høns væk fra mad eller vand
  • Høner, der skubber lavere rangerende høns ud af huset om aftenen

Hvis du bemærker, at en høne bliver mobbet, bliver du nødt til at isolere den, indtil den genvinder dens styrke. Alt for aggressive høns bør holdes sammen med andre viljestærke høns, og de bør ikke komme ind i en flok meget bange høns. Det er ikke ofte, at en høne vil drage fordel af en højere rang, men dem, der gør, er meget svære at overbevise om andet.

En sund hakkeorden

At være i toppen af hakkeordenen betyder ikke, at en høne gennemtvinger et terrorregime. En tophøne beskytter flokken ved at holde øje med fare, føre flokken til nye fødekilder og signalere, hvornår det er tid til at gå i seng. I sunde hakkeordener sørger dominerende høns for, at alle er i hønsehuset om natten og har et sted at sidde. Sørg for, at dit hønsehus har masser af plads til, at alle kan have en behagelig natteplads – en plejende dominerende høne vil blive stresset, hvis resten af ​​flokken er urolige.

Hvis du har en hane i din flok, vil den næsten altid være i toppen af hakkeordenen. En hanes naturlige beskyttende instinkt er netop det, der kan gøre den aggressiv (selv over for dens menneskelige plejere), men er også det, der holder den i en forhøjet position i flokken. Nogle gange kan en selvhævdende høne rangere over en mere underdanig hane, men det er meget ualmindeligt. At holde sig til tommelfingerreglen om ikke mindre end 10 høns for hver hane i din flok vil holde hakkeordenen og det generelle velbefindende for dine høns i balance.

Sørg også for at give din flok masser af plads uden for hønsehuset. En walk-in løbegård kan udvides til at rumme voksende flokke og kan udnytte lodret plads til høns til at finde ud af deres forskelle. Høns vil opretholde en sund hakkeorden på egen hånd, men ved at holde deres stressniveau lavt og give dem masser af plads til at sprede sig ud, hjælper du dem med at bevare freden.

Din flok og Omlet

Bare fordi høns selv etablerer deres hakkeorden, betyder det ikke, at lidt menneskelig hjælp ikke kan være gavnligt. Ved at give dem et sikkert og rummeligt hjem som Omlets Eglu Cube hønsehus og et rummeligt udendørsområde med en walk-in løbegård, vil din flok være komfortabel og sikker mod eksterne stressfaktorer, der kan forstyrre deres naturlige orden. Med vores opfindsomt designede hønseprodukter vil dine høns kunne leve deres bedste liv så tæt på deres medfødte adfærd som muligt.

Hønsepasser ser på sine høns i deres Omlet walk-in løbegård

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *