Omlet bloggen

Normal hønseadfærd (og ikke så normal)

kvinder drikker te med deres høns ved det store eglu cube hønsehus

Nogle gange opfører høns sig på en mærkelig måde, og det er ikke altid lige let at finde ud af, om det er normal hønseadfærd, eller om der er noget galt. Her viser vi nogle ting, som din flok kan finde på, så du nemt kan finde ud af, hvad de egentlig har gang i!

Min høne ruller rundt i blomsterbedet

Dette er helt normalt. Høns vasker sig ikke med vand som du og jeg, men for at slippe af med snavs og parasitter fra deres hud og fjer har de støvbade. Når de gør det, leder de efter et tørt stykke jord eller sand. De lægger sig så ned og bruger deres vinger til at blaffe det løse støv op for at lade det løbe mellem deres fjer og “vaske” snavs væk. Det kan se lidt mærkeligt ud, næsten alarmerende i nogle tilfælde, men det er noget, de elsker at gøre, og det er også meget godt for dem.

Min høne mister sine fjer

Hvorvidt du skal bekymre dig eller ej, afhænger af, hvordan din høne mister dem. Alle høns mister deres fjer en gang om året i en proces, der kaldes fældning, hvor de fælder gamle fjer og nye vokser frem, så fjerdragten holdes stærk og sund. Dette kan se ret rodet ud, og du vil måske opleve, at høns holder op med at lægge æg, mens de fælder. Det er dog helt normalt, og du behøver ikke nødvendigvis at gribe ind på nogen måde.

Hvis du bemærker, at din høne taber fjer, men ikke fælder, kan det være et tegn på, at der er noget galt, især hvis hun har skaldede pletter på halsen eller brystet. Det kan enten være, at hun selv plukker sine fjer, eller at hun bliver mobbet af andre i flokken. Begge dele kunne tyde på, at dine høns er stressede eller kede af det, ofte på grund af pladsmangel og stimulering. Inspicer flokken, mens de interagerer med hinanden, og se, om du kan bemærker, at der hakkes fjer.

Hvis du opdager, at fjertabet faktisk er selvforskyldt eller forårsaget af en anden høne, så prøv at give flokken mere plads og noget til at holde dem beskæftiget. Måske en større walk-in hønsegård med et super sjovt PoleTree hønsetræ med siddepinde

Min høne forlader ikke redekassen

Hvis du har en høne, der nægter at forlade redekassen, er det højst sandsynligt, fordi hun er skruk. Dette sker for høns fra tid til anden (for nogle racer oftere end andre), højst sandsynligt fordi et moderinstinkt er slået ind, og hun vil sidde på sine æg, indtil de klækkes. For hende gør det ikke noget, at de ikke bliver befrugtet og aldrig vil resultere i unger – hun bliver siddende uanset.

Du vil sandsynligvis kæmpe for at flytte hende fra redekassen, men tag nogle handsker på og prøv at få hende ud for at sikre, at hun kommer til at bevæge sig rundt og få noget mad og vand. En høne vil højst sandsynligt slippe ud af denne tilstand efter omkring 21 dage, men der er måder at bryde tilstanden på og forhindre, at det sker igen. Du kan læse mere om det i dette forrige blogindlæg om skrukhøner.

Mine høns ser ud til at mobbe en anden høne

Desværre kan dette også ses som normal hønseadfærd. Høns i en flok skal etablere en hakkerækkefølge for at afgøre, hvem der er tophøne, og det afgøres ofte ved en ret uvenlig hakken og slåskamp.

Hvis du lige har introduceret nogle nye høns, eller hvis flokken er ny, vil du sandsynligvis se nogle skænderier i en uge eller deromkring. Så længe ingen kommer alvorligt til skade, er det bedst at du blander dig udenom. Hvis dine høns dog har boet sammen i et stykke tid, og du stadig oplever, at de andre høns hakker på et bestemt individ, skal du muligvis blande dig, da det ellers vil være stressende for hele flokken.

Det er altid bedst at adskille hovedbøllen. Hold hende et andet sted i et par dage, og introducer hende derefter langsomt til flokken. I nogle tilfælde kan en omlægning i hakkerækkefølgen løse problemet.

Min høne spiser sine æg

Dette er ikke normal hønseadfærd. Det er ikke nødvendigvis dårligt for dine høns’ helbred, hvis de får for vane at spise deres æg, men det er ikke kun irriterende for dig at gå glip af lækre æg, det kan også være et tegn på, at der er noget galt.

Årsagen til denne adfærd kan være, at dine høns er dehydrerede eller har vitaminmangel, eller at de er stressede eller angste. Det kan også være, at de føler, at redekassen ikke er sikker eller komfortabel nok. Redekassen i det store Eglu Cube hønsehus er et godt eksempel på, hvad høns kan lide ved æglægning. Den er mørk, dyb og privat, og op til tre høns kan ligge på rede på samme tid.

Hold styr på ægsamlingen og hold øje med dine høns for at sikre, at de ellers er glade, så vil de forhåbentlig slippe ud af vanen inden alt for længe.

to høns i flytbart eglu go up hønsehus

Min høne gisper efter vejret

Høns har ingen svedkirtler, så ligesom hunde kommer de af kropsvarmen ved at gispe efter vejret. Dette er normal hønseadfærd og er bare en måde for dine høns at holde sig kølige, så medmindre deres pusten er overdreven, og du har sørget for, at de har adgang til skygge og masser af vand, er det ikke nødvendigvis noget at bekymre sig om.

Når det er sagt, så kan pusten også være et tegn på stress eller vejrtrækningsproblemer, så hvis det ikke er varmt udenfor, eller din høne puster mere, end du tror er normalt, bør du helt sikkert tjekke for andre symptomer og eventuelt tage hende til dyrlægen for et tjek.

Min høne er holdt op med at lægge æg

Igen afhænger det af et par forskellige ting, primært alderen på din høne, årstiden og dine høns’ generelle helbred. Det er normalt for de fleste høns at stoppe med at lægge æg over vinteren, da æglægning er stærkt forbundet med sollys. De vil også stoppe med at lægge, når de fælder, eller hvis noget har afbrudt deres rutine.

Igen er det nyttigt at tage et skridt tilbage og se, hvordan dine høns har det. Foretag et sundhedstjek for at sikre, at de ikke er syge eller har parasitter, kontroller, at de får foder af god kvalitet, og sørg for, at der ikke er noget i eller omkring gården, der gør dem stressede eller angste.

Det skal også siges, at høns kun har et foruddefineret antal æg i sig, så hvis din høne bliver ældre, er det helt normalt, at hendes produktion går langsommere og til sidst stopper. Dette er især almindeligt for tidligere burhøns, der intenst har lagt æg i de første 18 måneder af hendes liv. Du kan læse mere omhvorfor høns måske ikke lægger æg i dette blogindlæg.


Vi håber, det var nyttigt. Hvis du har andre spørgsmål om normal hønseadfærd, så kommenter nedenfor, så følger vi op med endnu et indlæg! Du vil også finde masser af andre Omlet blogindlæg, der går mere i detaljer om den adfærd, vi har nævnt her, så læs dem for at lære mere!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *