Omlet bloggen

Vælg den rigtige seng til din hund

Senior Labrador Retriever slapper af på Omlet hundeseng med støttekant

Dogtor™ Adem, hundeadfærdsekspert og -træner, gennemgår alt hvad du behøver at vide om hundesenge, hvilke typer der passer til hvilken race og alder af hund, samt hvorfor vi kan opleve at vores firbenede bedste ven udviser en bestemt adfærd i og omkring deres seng. Læs videre her for at lære mere!


Omlets hundesenge med støttekant, der har en højkvalitets-memoryskummadras og giver støtte ved forsigtigt at forme sig omkring din hund. En hvalp kan derimod drage fordel af en seng, der kan absorbere vand, hvis den f.eks. kommer til at vælte en skål vand ved uheld, eller hvis den kommer til at tisse på sin sengeplads, mens den stadig er ved at blive renlighedstrænet. For hvalpe kan du også overveje en type materiale, der er behageligt for dem, men som ikke er for kostbart eller dyrt på grund af den øgede risiko for, at dette materiale vil blive tygget i eller beskadiget, når hvalpen leger og udforsker. For mig er det også vigtigt at vælge en seng, der er robust og let kan vaskes. Igen er Omlet hundesengen et godt valg i forhold til denne funktion! Dette hjælper ikke kun miljøet ved at begrænse behovet for konstant udskiftning af en ildelugtende eller meget slidt hundeseng, men det sikrer samtidig også, at uheld eller snavs der bringes ind i hundesengen let kan rengøres, hvilket holder hundens soveplads hygiejnisk og indbydende. Du kan også overveje at dække din hunds seng med et aftageligt og vaskbart betræk, særligt i vintermånederne.

Hvilken type seng kunne passe godt til min hunds race?

Visse racer kan have brug for mere aflastning end andre for at forblive behageligt tilpas og begrænse deres risiko for at udvikle sår eller ømme mærker. Dette gælder blandt andet greyhounds, som er tyndere end mange andre racer. Nogle racer kan godt lide at krølle sig sammen, f.eks. en husky eller nogle af de mindre racer, mens andre foretrækker at ligge på deres side og strække sig ud, f.eks. hunde som hjortehunde og greyhounds. En hundeejer bør overveje, hvordan netop deres hund bedst kan lide at ligge og slappe af og så vælge en passende seng med dette i tankerne.

Årstiden kan også have en indflydelse på, hvor din hund vælger at sove. For at sikre, at din hund forbliver behageligt tilpas, kan du tilpasse dens seng efter årstiden ved at tilføje ekstra tæpper eller endda kølemåtter. Hvis du leder efter et hyggeligt tæppe, er Omlets superbløde hundetæpper bestemt en vinder til de køligere måneder, hvor nogle hunde måske gerne vil putte sig lidt ekstra. I de varmere måneder af året kan du prøve en kølemåtte i stedet for deres sædvanlige seng, hvis denne er særligt varm! Omlets kølemåtter til hunde er et perfekt valg, der findes i en række størrelser og passer til mange racer.

Jeg har set min hund ‘grave’ i sin seng, hvorfor gør den det?

Dette er et naturligt instinkt, der stammer fra behovet for at ‘rydde jorden’ eller et område med insekter og eventuelt små gnavere og krybdyr. Vores hundes forfædre kan have været nødt til at gøre dette for at gøre det område, hvor de valgte at opholde sig, sikkert at ligge på. Nogle hunde, såsom dem i tropiske klimaer, der overvejende lever udenfor eller lever som ‘gadehunde’, bruger stadig denne instinktive adfærd til at forhindre, at de bliver bidt og stukket. Denne handling med at ‘rydde jorden’ kan endda have yderligere fordele i at forhindre parasitangreb. Da jeg var i Mauritius sidste år, var jeg vidne til en ung gadehund, der ryddede et område, og mens jeg så på, bemærkede jeg, at hun pludselig stoppede og blev meget opmærksom, da hun havde forstyrret en lille skorpion i nogle blade. Uden denne handling med at grave og rydde ville den hund utvivlsomt være blevet stukket af skorpionen.

Hunde kan også finde på at grave, fordi de sveder gennem deres poter, hvilket gør det at grave og ‘cirkulere’ på et område til endnu en måde at sprede og efterlade deres duft på. Dette er en adfærd, vi almindeligvis kender som ‘territorial afmærkning’ og som regel forbinder med billedet af hunde, der urinerer på lygtepæle!

Endelig kan hunde også grave naturligt på varme dage og i varme klimaer i et forsøg på at fjerne varme overflader (f.eks. bagt jord). Dette hjælper dem med at finde en køligere overflade frem at opholde sig på. Derudover graver vilde hunde som polarræve og ulve for at undgå ekstremt vejr som kraftig vind, kulde (f.eks. sne) og storme. Igen hjælper denne handling med at holde dem sikre samt hjælper dem med at regulere deres kropstemperatur. Selvom det sjældent er nødvendigt i kæledyrshundens verden i dag, findes denne instinktive adfærd stadig delvist hos vores tamme hunde.

Hvordan kan jeg træne min hund til at sove i sin seng?

En god træningsinstruktør eller adfærdsekspert vil have dette med i deres træningsplan og hjælpe hundeejere med at lære kommandoen ‘gå i seng’. Hvis du er interesseret i dette, men ikke har mulighed for at deltage i et træningskursus, forklarer jeg også trin for trin, hvordan du kan lære din hund denne kommando i dette blogindlæg.

Hvis din hund imidlertid ikke er meget for at sove i sin egen seng, bør du undersøge hvorfor. Overvej først om sengen er placeret på det mest attraktive soveområde for din hund? Positiv forstærkning såsom at tilbyde godbidder på dette område kan hjælpe med at gøre sengearealet til et mere positivt og indbydende sted at være, ligesom det kan hjælpe at sikre sig, at sengen er behagelig for din hunds racetype og alder (som beskrevet ovenfor!) Derudover kan du eventuelt evaluere, om din hund potentielt har et adfærdsmæssigt problem såsom separationsangst, der forhindrer den i at have lyst til at sove i sin egen seng. Hvis du mener, at dette kan være tilfældet, bør du søge hjælp fra en certificeret adfærdsbehandler til at løse dette problem og hjælpe med at opbygge din hunds selvtillid til at være fysisk adskilt fra dig.

Hvordan kan jeg afholde min hund fra at ødelægge sin seng?

Tænk på din hunds livsfase. En ung hvalp kan finde på at tygge i en seng, når den udforsker med munden og nyder følelsen på sit tandkød. I så fald vil det være tilrådeligt at købe en seng, der ikke indeholder mange små dele eller fyld, der kan indtages af hvalpen. På samme måde kan du vælge en seng lavet af et materiale, der ikke let kan nedbrydes ved tygning. Du kan altid købe en ‘pænere’ seng, som din hund kan bruge under direkte opsyn, indtil den har passeret dette livsstadie og har tabt sine mælketænder og fået alle sine voksentænder.

Hvis din hund er ældre og ødelægger sin seng, f.eks. når den er alene hjemme, kan dette potentielt signalere, at din hund føler sig stresset og lider af separationsangst. I så fald bør du søge adfærdsmæssig rådgivning for at gøre det muligt for din hund at komme sig over dette problem.

På samme måde kan tyggen og ødelæggelse af senge undertiden også indikere, at din hund keder sig. For at bekæmpe dette kan du prøve at trætte din hund mere effektivt, inden du lader den være alene, hvilket vil tilskynde den til at hvile sig mere i dit fravær. Du skal også sørge for, at din hund ikke efterlades alene i lange perioder ad gangen. Ligesom os er hunde sociale dyr og har brug for selskab. Ud over at sikre, at din hund motioneres korrekt og ikke efterlades for længe, kan du også tilbyde din hund noget at lave i noget af den tid, du er væk fra den. For eksempel kan du give den noget andet at tygge på, der er sikkert og skabt til dette formål. Overvej at efterlade hunden med en form for mad, som er hård at tygge i, eller et stykke legetøj eller en foderdispenser fyldt med lækre godbidder, som den kan forsøge at få fat i!

Jeg håber, at du har fundet disse oplysninger nyttige. Jeg ønsker alle jeres smukke vovser den mest afslappende, dejlige søvn!

Gravhund ser på kameraet, liggende på Omlet memoryskum hundeseng med støttekant

Dogtor™ Adem
Hundeadfærdsekspert og træner
www.dog-ease.co.uk
@dogtoradem

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *