Omlet bloggen

Sådan passer du dine kaniner i fældningsperioden

Kanin udenfor spiser frugt fra dens Omlet Caddi godbidsdispenser

Vidste du, at kaniner fælder to gange om året? Hvis du bemærker, at din kanin mister meget pels i løbet af foråret og efteråret, skyldes det sandsynligvis denne sæsonbestemte fældningscyklus. Men det behøver ikke at være besværligt at passe dine kaniner gennem en fældningsperiode. Vi deler vores bedste tips til at holde din kanin komfortabel, når pelsen flyver.

Hvorfor fælder kaniner?

Når du finder pels overalt i dine kaniners løbegård, eller bemærker, at de pludselig ser lurvede eller uholdte ud, er du sandsynligvis vidne til en af deres fældningscyklusser. Kaniner fælder to gange om året – en gang om foråret og en gang om efteråret. Denne naturlige proces udløses af mængden af sollys og temperaturen, hvor din kanin holdes. Din kanin vil fælde:

  • Om foråret for at smide dens tykke vinterpels som forberedelse til varmere vejr
  • Om efteråret for at gro en tykkere, tungere pels til vinteren
  • Når den er baby, for at gro sin voksenpels
  • Som følge af stress eller sygdom

Hele fældningsprocessen tager mellem 2-6 uger. Kaniner, der fuldender deres fældning på 2 uger, vil miste hår hurtigt og efterlade store mængder pels. De, der bruger de fulde 6 uger, smider deres pels langsommere, så du vil ikke bemærke ændringen ligeså tydeligt.

Du vil måske også bemærke, at dine kaniner er lidt mere irritable under fældningsprocessen. De kan også ridse, bide, slikke eller gnide på deres pels i et forsøg på at fjerne løse hår. Dine kaniner ønsker måske ikke at blive båret under deres fældningscyklus, da deres hud vil være følsom, mens de gror en ny pels.

Tips til pasning i dine kaniners fældningsperiode

Der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dine kaniner gennem deres fældningscyklus. Ved at hjælpe dem med at smide deres hår så effektivt som muligt, kan du selv hurtigt vende tilbage til dine foretrukne aktiviteter med din kanin.

Bolig og motion

Som en del af de fornødenheder, der behøves til kaninpasning, skal dine kaniners hjem være rent og imødekommende. Det hjælper at have et kaninhus, der er let at rengøre – især i fældningsperioder. Overskydende hår i dine kaniners bur eller løbegård kan tiltrække insekter og akkumulere uønsket møg, så det er vigtigt at fjerne det så ofte som muligt.

Kaninejer rengør Omlet Eglu Go kaninhus, der er let at rengøre

Pleje

Børstning af dine kaniner kan hjælpe dem med at smide pelsen hurtigere. Ophobning af pels i fældningsprocessen kan skabe smertefulde måtter eller begrænse dine kaniners naturlige isoleringsmetoder. Brug af børster designet til at løsne underulden hjælper med at forhindre filtrering og hjælper med at holde din kanin komfortabel. Når du fjerner løse hår hjælper du også med at forhindre dine kaniner i at indtage for meget pels gennem selvpleje.

Hvis din kanin ikke kan lide at blive børstet, kan du forsigtigt trække de forskudte pelstotter fra dens underuld. Forsøg kun at trække i totter, der tydeligvis er forlænget ud over længden af dens øverste pels – ellers kan du risikere at trække i hår, der stadig sidder fast.

Diæt

Dine kaniner bør altid have adgang til friskt, rent vand, timothy-hø og kugler af høj kvalitet – især i fældningssæsoner. Det kræver meget energi at gro en ny pels, så sørg for at give dine kaniner alt, hvad de har brug for for at give deres krop brændstof. Tilbyd sunde godbidder som friske bladgrøntsager i en Caddi godbidsdispenser for at give deres immunsystem et løft under deres fældning.

Unormal kaninfældning

Sunde udendørs kaniner fælder om foråret og sommeren, med minimal fældning imellem de to perioder for at opretholde en sund pels. Indendørs kaniner, der ikke udsættes for så meget naturligt lys eller svingende temperaturer, kan gradvist smide deres pels i løbet af året, hvilket giver indtryk af, at de fælder hele året.

Hvis du bemærker, at dine kaniner mister en overdreven mængde pels uden for efteråret eller foråret, eller ser betændte hudpletter under en fældning, skal du kontakte din dyrlæge. Kaniner kan miste eller trække deres pels af andre grunde, som:

  • Sygdom eller hudinfektioner
  • Stress
  • Drægtige hunner forbereder en rede til at få deres kuld
  • Slåskamp
  • Uhygiejniske levevilkår

Giv dine kaniner konsistens hele året for at holde deres stressniveau lavt. Undgå at holde intakte hanner sammen for at forhindre aggressiv adfærd, og hold intakte hanner og hunner adskilt for at forhindre uønskede kuld. Overvåg nye kaniner nøje for at se, om burkammerater bliver stressede, og prøv at undgå hyppige ændringer i deres kost. Og hold altid dine kaniner i et sikkert, behageligt hjem som et Eglu Go kaninhus for at hjælpe dem med at føle sig trygge i deres omgivelser.

Omlet og dine kaniners fældning

Hvis du overvejer at opgradere dine kaniners løbegård dette efterår for at hjælpe dem gennem deres sæsonbestemte fældning, har det aldrig været et bedre tidspunkt at overføre dem til det genialt designet Eglu Go kaninhus. Det er varmt om vinteren og køligt om sommeren, og du kan kombinere Eglu Go kaninhuset med andre fornødenheder til kaniner for at støtte fuldt op om pelsfældning hele året.

Pige kigger på kanin gennem Omlet Eglu Go kaninhus

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *