Omlet bloggen

Hvad er de lovmæssige krav for at holde hobbyhøns?

Dreng henter æg fra Eglu redekasse

Nyd, at hente friske æg fra din Eglu hønsegård!

Et friskt æg hver dag – det er bare en af de bedste ting ved at have din egen flok høns i din have. Men det er ikke helt så enkelt. Der er nogle juridiske rammer og betingelser for private hønsehold, som du skal tage i betragtning – og disse kan variere fra land til land.

For at modtage de mest nøjagtige og rettidige oplysninger og lovgivninger og for at undgå forældede og forkerte oplysninger skal du altid kontakte den ansvarlige myndighed for en lokal lovgivning og/eller bekendtgørelse vedrørende husdyr og fjerkræ, eller en officiel dyrlæge, som det første.

Skal man registrere sine høns?

Afhængigt af hvilket land du bor i, skal du muligvis registrere dine høns. I Danmark registreres husdyr i det, der kaldes det centrale husdyrbrugsregister. Hobbyhøns skal dog ikke registreres, så længe æggene kun anvendes i egen husholdning. Hvis du er i tvivl, om dine høns skal registreres, kan du kontakte Fødevarestyrelsen.

I Tyskland skal hver eneste høne registreres direkte den første dag hos det ansvarlige veterinærkontor og skal rapporteres til dyresygdomsfonden. Dette gælder for alle typer fjerkræ. Dette er vigtigt for at reducere risikoen for spredning af en epidemi hurtigt og effektivt.

Hvor mange høns udgør en perfekt flok?

Høns hakker i deres madFor at besvare dette spørgsmål er en vigtig overvejelse, hvor meget plads du har til dine høns, og hvor mange æg du har brug for.

Da en moden høne i gennemsnit lægger omkring to æg på tre dage, vil det at holde tre til seks høns sikre, at du altid har en jævn forsyning med æg til din familie. Men hvis din familie virkelig elsker æg eller planlægger at give æg væk ind imellem, kan du overveje at udvide din flok.

Generelt er det godt at starte med mindst tre høns – hvis der er en uventet død, vil du ikke stå tilbage med en ensom høne. I en avlsflok har en hane brug for fire til seks høner.

Pladsbehov for høns varierer afhængigt af hønsenes størrelse og race, og hvor længe du lader dem gå frit i løbet af dagen. Selvom det anbefales at have en 1m2 plads pr. høne som minimum, skal du huske på, at jo større, jo bedre!

Ikke desto mindre er det vigtigt at have en udendørs indhegning, som en Walk-in hønsegård, for at holde dine høns beskyttet mod rovdyr. Et andet godt forsvar mod uønskede “nattegæster” er en god dør på hønsehuset. Hvis du kommer sent hjem om aftenen og har brug for en alternativ måde at lukke dem sikkert inde på, så anbefales en automatisk dør til hønsehuset. Med kontrolpanelet kan du indstille den automatiske dør til at åbne og lukke hønsehuset på et bestemt tidspunkt eller baseret på lyset fra solen.

Omlets Autodoor åbner vandret, hvilket betyder, at den ikke bare kan løftes op af rovdyr. På den måde kan du og dine høns sove fredeligt, vel vidende om at du har den mest sikre automatiske hønselem i verden.

Hvis du har rovdyr på jorden, kan du også beskytte din flok med et elektrisk hønsehegn.

Skal mine høns vaccineres?

Forskellige lande har forskellige krav til fjerkrævaccinationer, så tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside eller spørg en lokal dyrlæge til råds. Der er dog nogle sygdomme, som du bør være opmærksom på og kan overveje at vaccinere mod, såsom fugleinfluenza, Newcastle disease og Mareks (hønselammelse).

Fugleinfluenza kan inficere tamfjerkræ og andre fugle- og dyrearter. I det værste tilfælde, hvis f.eks. en flok rammes af fugleinfluenza, skal flokken aflives. Disse vira inficerer normalt ikke mennesker. For mere information, kan du læse vores blogindlæg om, hvad du skal vide om fugleinfluenza.

Newcastle disease kan variere fra mild til meget alvorlig, og desværre er der endnu ingen behandling for Newcastle disease – men når den gives til høns på mellem 14 og 21 dage, kan en vaccine hjælpe med at forhindre denne sygdom. Newcastle disease kan også overføres til mennesker.

Mareks, eller hønselammelse, forårsages af en hønseherpesvirus og påvirker fuglens centralnervesystem. Ligesom mange herpesvira vil et dyr, når det bliver smittet, være inficeret for livet. Dog vil ikke alle inficerede fugle blive syge. Denne sygdom er ikke smitsom for mennesker.

For dine høns’ og din floks sundhed og sikkerhed skyld, og for at forhindre risikoen for spredning, anbefales det bestemt at vaccinere dem. Især hvis du planlægger at sælge eller købe kyllinger, skal du vaccinere dine høner.

Og husk: Isoler altid nye flokmedlemmer i mindst 30 dage!

Har jeg brug for tilladelse til at holde høns?

Nogle kommuner har visse begrænsninger og regler, når det kommer til hønsehold. F.eks. antallet af høns, der må holdes, hvilken størrelse de må have, hvor hønsene skal holdes, eller en minimumsafstand til den nærmeste nabo. Nogle områder forbyder haner på grund af den ekstra støj; andre kræver, at alle høns er mærket til identifikationsformål.

Du kan dog også være underlagt vedtægter, lejebetingelser eller dit skøde, der forhindrer dig i at holde høns, og der er regler, der kan gælde for fjerkræholdere i haver, så sørg for at tjekke dine lokale begrænsninger, før du køber høns.

Derudover kan det være en god idé at overveje dine naboer, når du skal have høns. Selvom mange mennesker kan overtales med løftet om friske æg, kan det være en god ide at kontakte dine naboer først og vurdere jeres haver for at sikre, at I har gjort alt for at forhindre, at dine høner hopper over i deres køkkenhave!

Høns går rundt i Omlets Eglu Cube

Omlets Eglu Cube har plads til 6 store høns eller 10 dværghøns!

Hvilke andre overvejelser bør man gøre sig om at holde høns i haven?

Nogle lovgivninger kræver, at du overholder nogle minimumskrav. I Spanien for eksempel, siger lovgivningen, at man skal holde støjniveauet så lavt som muligt, hønsehuset skal være godt oplyst og regelmæssig veterinærpleje skal ydes.

De fleste kommuner vil begrænse antallet af fugle, man må holde, eller endda forbyde haner på boligejendomme på grund af den forstyrrelse, de kan medføre for naboer.

Australien er et interessant eksempel på, hvordan forskellige lokale begrænsninger kan være. I Victoria kan boliger med baggårde maksimalt have fem høns, mens New South Wales ikke tillader mere end 10 høns i boligområder. I det vestlige Australien kan ejere holde op til 12 fugle. Desuden er det forbudt at holde hane generelt i Queensland, New South Wales og det vestlige Australien.

Selv højden på siddepindene, hvor dine høner sidder og sover, er sat til ca. 30 cm over jorden.

Selv om der er mange forskellige regler og love, når det kommer til hønsehold, er der en uundgåelig regel, der gælder for alle lande og lokale områder: høns har brug for adgang til frisk strøelse, mad og vand til enhver tid!

Sørg altid for, at du er i overensstemmelse med lokale regler og opdateret, inden du går i gang med dit hønseeventyr, især da reglementer og love kan ændre sig. Det er vigtigt at indhente oplysninger om korrekt lokal hønehusholdning eller undersøge hvilke hønsehuse, der f.eks. passer til hvilke arter. Hvert land har sine egne krav og regler for dyrevelfærd og disse bør ikke ignoreres.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *