Omlet bloggen

Hvorfor skal nye høns sættes i karantæne?

To høns udenfor ved siden af Omlet Eglu Go hønsehus

Nye fugle bør sættes i karantæne, inden de introduceres i en etableret flok. Du bliver også nødt til at sætte høns i karantæne, der er blevet syge eller viser tegn på sygdom.

Årsagen til at adskille nye fugle fra den etablerede flok består af otte dele sund fornuft til to dele paranoia. Hvis du køber de nye høns fra en velrenommeret leverandør eller selv har opdrættet kyllingerne, er der ringe chance for, at fuglene bærer på sygdomme. De potentielle problemer, man forsøger at beskytte sig imod, er dog ikke lette at få øje på. Høns kan have indvolds- eller eksterne parasitter, eller de bakterier og virusser, der forårsager sygdom, kan ligge og lure ude af syne.

Karantæne mindsker risikoen for, at de nye høns spreder parasitter eller infektioner betydeligt i din etablerede flok. I en tid med Covid-19 har ideen om karantæne negative associationer med isolation og gener. Med nye høns handler det dog bare om at give dem noget plads væk fra hovedflokken. Bortset fra det er alt som det plejer i hønsenes verden!

Hvad er karantæne, og hvornår skal jeg sætte min flok i karantæne?

Karantæne betyder simpelthen at adskille en eller flere høns fra resten af flokken. Målet er at minimere faren for sygdomsspredning mellem syge og/eller nye høns og resten af flokken.

Alle nye fugle skal sættes i karantæne. Høns købt på udstilling eller messe har været i tæt nærhed med mange andre fugle. Høns fra velrenommerede leverandører er heller ikke immune over for sygdomme, og selv en nyudklækket kylling kan have sygdom, da visse bakterier kan trænge igennem æggeskaller og inficere uudklækkede fugle.

Hvorfor har høns brug for at komme i karantæne?

Fuglesygdomme og parasitter spredes hurtigt, og når du først opdager symptomerne, er det ofte for sent at forhindre, at de andre høns bliver syge. Stressede fugle er særligt udsatte for sygdom, og en ny høne vil altid være en stresset høne. Der er ikke noget, du kan gøre ved dette, da det simpelthen er et symptom på at flytte fra den verden, hun tidligere kendte, til hønseverdenen i din baghave.

En fugl, der bliver syg, skal isoleres fra resten af flokken for at minimere risikoen for, at sygdommen spredes. Hvis problemet er parasitter – lus, lopper eller orm – vil det sandsynligvis være til stede i alle fuglene, på det tidspunkt du opdager noget. I disse tilfælde er du nødt til at købe den passende parasitbehandling i stedet for at sætte enkeltfugle i karantæne.

Hvor længe skal nye høns sættes i karantæne?

Nye fugle skal sættes i karantæne i mindst fire uger. Hvis der er sygdomme, vil de vise sig i den første uge efter stressen forbundet med flytningen. Giv de nye fugle en grundig sundhedskontrol hvert par dage.

I karantænens sidste uge introducerer hønseholdere med en større eksisterende flok ofte en ældre høne – eventuelt en der er stoppet med at lægge æg – i karantænegården. Hvis den introducerede høne er sund og rask efter denne uge, så er alt fint. Hvis der er nogen sygdom, der lurer ude af syne, vil den gamle høne begynde at se skidt ud. Ikke alle vil være tilfredse med at sætte en ældre fugl i fare på denne måde. Den vigtigste pointe er dog, at du kan være 90% sikker på, at der ikke er noget problem i karantæneflokken på dette tidspunkt.

Bemærk: Fugleinfluenza har en inkubationstid på omkring 21 dage. En høne, der blev inficeret den dag, du bragte hende hjem, viser derfor ingen symptomer i tre uger. Dette er en af grundene til, at karantæneperioden er så lang.

Høns strejfer omkring udenfor med Omlet Eglu Cube hønsehus

Opsætning af karantæneområdet til nye høns

Der er en enkel tjekliste, der giver karantænen den bedste chance for succes:

1. Giv de nye fugle en fysisk kontrol, og se efter tegn på lus eller lopper. Kontroller konsistensen af deres afføring og deres generelle kropsholdning, brug vores guide til sunde og raske høns som reference.

2. Sørg for at indhegningen og hønsehuset har alt, hvad de nye fugle har brug for, inklusive en siddepind, en redekasse, frisk mad og vand og ly mod elementerne.

3. Sørg for at der ikke kommer fjer, savsmuld, skæl, mad eller vand fra de nye fugle i karantænen ind i hovedflokkens indhegning.

4. Brug ikke samme sko og tøj når du plejer de sunde og syge fugle. Infektion kan sprede sig hurtigt, især på dine hænder og skosåler.

5. De nye fugle skal holdes så langt væk fra de andre høns som muligt. Ideelt set skal de være mindst 30 meter fra hovedflokken og i vindretningen så vidt muligt. Dette vil dog ikke altid være praktisk, og bare det at holde hønsene i forskellige hønsehuse er det bedste mange ejere kan opnå. Hvis der er mulighed for at holde dem i en lukket bygning, er det perfekt. I disse tætte opsætninger er det endnu vigtigere, at vinden blæser fra den gamle flok mod de nye høns og ikke omvendt.

Hvad skal jeg gøre, hvis hønsene i karantænen bliver syge

Hvis nogen af de nye fugle bliver syge, skal du identificere sygdommen. Hvis du er usikker, skal du ringe til en ekspert, der kan hjælpe med diagnosen. Afhængigt af hvad problemet er, skal de nye høns behandles og isoleres i endnu en måned. Hvis sygdommen viser sig at være fugleinfluenza eller en anden dødelig sygdom, skal fuglene aflives. I tilfælde af fugleinfluenza kan du finde seneste rådgiving i vores artikel her.

Karantæne for nye høns handler om hellere at være på den sikre side, hvilket sikrer, at din skiftende hønseflok holdes glade og ved godt helbred. Det har også den fordel at akklimatisere de nytilkomne fugle til seværdighederne og lydene i din have, før de blander sig med den eksisterende flok.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *