Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Sådan forbereder du dig til efteråret som hønseholder

Efterår hønseholder samler æg

Efteråret er en årstid fuld af forandring for høns. De vil normalt fælde på denne tid af året, hvilket vil give dem lidt ubehag, når temperaturen falder. De vil være mere sultne end nogensinde før, mens de nye fjer kommer frem, og et par ekstra godbidder i deres kost vil blive velmodtaget. Som altid er det dog en win-win situation, når du holder høns, da hønsene vil betale din venlighed tilbage med masser af møg og snavset strøelse, som er godt brændstof til din efterårskompost.

At holde høns om efteråret

Hvis du ynder at lave bål i haven om efteråret, f.eks. for at brænde årets døde vegetation eller bare for at hygge, så husk lige dine høns. Høns vil styre direkte imod nogen form for aske, der er tilbage fra et bål, for at skrabe og hakke godt i det, så sørg for at det hele er kølet helt af, inden du lader hønsene komme til det.

Inden du tænder bålet, skal du også kontrollere, at ingen af hønsene har besluttet sig for at søge i ly der i stedet for at tage hjem til hønsehuset. Mens du er i gang, kan du også sørge for at få evt. pindsvin, tudser eller andet dyreliv ud af brændestakken. Bunden af en hyggelig bunke træ er et fristende sted for et lille dyr at søge ly for stormen!

Selvfølgelig er det ikke alt haveaffaldet der bliver brændt. Blade, ukrudt og rester fra grøntsagsbedene kan tilsættes komposten. Dette er et godt tidspunkt at give din kompostbunke en god vending med forken for at blande brugt strøelse fra hønsehuset, hønsemøg og andre gode sager godt sammen, så de kan udføre deres magi næste år. Brug kun brugt strøelse, da rent savsmuld tager lang tid om at rådne, og hvis der er for meget af det, kan det ligefrem ‘dræbe’ komposten.

Koldt vejr, hønseæg og hønsefjer

For de fleste høns vil æglægning stadig være regelmæssig, efterhånden som årstiden skrider frem, men der vil være et fald i produktionen, da dagene bliver kortere og vejret bliver koldere. Hvis du har lys i dit hønsehus for at øge ægproduktionen, er dette ikke et problem.

Høns fælder ofte om efteråret, så de har brug for en god kost og en konstant tilførsel af grus for at hjælpe dem med at forblive sunde og gro nye fjer. Ekstra vitaminer og mineraler vil hjælpe, og lidt æblecidereddike i vandet hjælper med at sikre en sund, blank ny fjerdragt. Tørrede melorme tilfører hønsenes kost et lille proteinboost, hvilket kan være virkelig nyttigt under fældningen.

Hvad fodrer man høns om efteråret?

Hønsehold om efteråret fyld en godbidsdispenser

Selvom vinteren truer forude, så er denne tid på året faktisk en god tid for sultne høns. Der er masser af saftige insekter at skrabe efter i den stadig bløde jord og i efterårsbladene, og hvis du har frugttræer, er der masser af godter til fuglene i form af nedfaldsfrugt. Et Halloween græskar, inklusive frø, vil give hønsene meget at blive begejstrede for.

Disse godbidder bør dog ikke være for rigelige, da hønsene skal være sultne nok til at spise masser af deres sædvanlige æglægningspiller for at sikre det bedste helbred i de koldere måneder fremover. En mindre mættende godbid er en bunke efterårsblade – der vil være et par insekter derinde, men ikke for mange. Hønsene vil dog helt sikkert elske at skrabe og hakke sig igennem bladene!

Hønsehuse skal rengøres grundigt inden vinteren sætter ind. Alt skal skrubbes, og du kan bruge et kiselgur-produkt til at holde lus og mider i skak.

Sådan passer du hønsehuset om efteråret

Efterhånden som nætterne bliver længere, er det vigtigt at låse døren til dit hønsehus straks efter solnedgang for at sikre, at natlige rovdyr ikke forsøger at snuppe en tidlig aftensmad. Hønsehus og hønsegård skal kontrolleres for at sikre, at de fortsat er rovdyrsikre efter årets slid. Med mindre mad tilgængeligt i de kolde måneder kan dyr som rotter, ræve og væsler blive fristet til at lede efter huller i hønsenettet, eller de kan grave sig under dårligt sikrede hegn.

Rotter vil ofte forsøge at flytte ind ved at grave ind under et hønsehus om efteråret. Det er svært for hønseholdere at afskrække dem fuldstændigt, men du kan afskrække dem ved at placere katte- eller hundelort i indgangen til deres huler. Disse ildelugtende gaver generer ikke hønsene.

Hvis du har et hønsehus af træ, skal du fikse eventuelle huller i vægge og tage. Hvis du har et vejrbestandigt hønsehus som f.eks. Eglu, er dine høns klar til et rigtig hyggeligt sent efterår og en god vinter!

På et tidspunkt sent på sæsonen, når du endelig har accepteret, at sommeren ikke vender tilbage i år, og det kolde vejr venter forude, skal du give dine høns et godt helbredstjek. En sund efterårshøne er godt forberedt på vinteren og glæder sig allerede til at skrabe igennem sneen og drømme om foråret!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *