Omlet bloggen

Alt du behøver at vide om hønsevinger

høns der sidder på omlets poletree hønsetræ med siddepinde

Vi ser på alt, hvad du behøver at vide om hønsevinger og besvarer nogle af de mest spurgte spørgsmål.

Kan høns flyve?

Ja og nej. Høns skal teknisk set kunne flyve, de har stærke vinger, store fjer og hule knogler, der gør kroppen lettere. Nutidens høns’ forfædre, de røde junglehøns, undslap fra landbaserede rovdyr ved at flyve op i træerne. Når det er sagt, var de ikke i stand til at flyve længere distancer, da de ikke havde udholdenheden.

Da høns blev tæmmet og senere selektivt opdrættet for at producere flere æg og mere kød, voksede deres muskler, og de fleste havehøns har i dag for stor en krop til, at vingerne kan holde dem. Så selvom du måske ser lettere hønseracer, der slår med vingerne for at komme op på deres hønsetræ, havestole og lavthængende grene, kan de ikke flyve særlig langt.

Vil høns flyve?

Generelt, hvis dine høns har tilstrækkelig berigelse og føler sig tilfredse med deres hønsehus og hønsegård, vil de have meget lidt interesse i at flyve. Sørg for, at de har mulighed for at udleve deres naturlige adfærd, som at sidde og hakke, og at de har rigelig plads til at bevæge sig rundt.

Giv dine høns trygge rammer, for eksempel med et stort Eglu Cube hønsehus og walk-in hønsegård, så vil de ikke lede efter grønnere græs. Hvis du har nogle problemer med eventyrlystne høns, der forsøger at flygte, så læs vores tidligere indlæg Hjælp, mine høns bliver ved med at flyve væk! for at få flere tips.

Hvordan bruger høns deres vinger?

Mens høns er mere eller mindre flyveløse fugle, bruger de stadig deres vinger til andre formål. Som vi nævnte, hjælper vingerne høns med at hoppe, nogle gange imponerende højt, og de er også nyttige til skabe balance, når de hopper ned oppefra.

Høns bruger også deres vinger til parring, til at regulere kropstemperaturen og til at skræmme rovdyr væk. Hønsemødre skjuler også deres unger under deres vinger for at holde dem varme og skjule dem mod ydre trusler.

Skal jeg klippe mine høns’ vinger?

Dette er et almindeligt diskuteret emne blandt hønseholdere. Selvom det ikke forårsager nogen smerte at klippe en hønes vinger (så længe du gør det rigtigt), mener nogle mennesker stadig, at høns skal have mulighed for at flyve, uanset hvor begrænset de er. Dette er fordi det giver dem mulighed for at undslippe potentiel fare.

Andre hønseholdere hævder, at det faktisk er mest sikkert at klippe vingerne så du kan forhindre en særlig flyvsk høne i at undslippe indhegningen og løbe ind i naboernes have eller ud på vejen.

Om du vil klippe dine høns’ vinger er op til dig og afhænger lidt af dine omstændigheder, men hvis du beslutter dig for det, skal du sørge for at gøre det rigtigt.

Hvordan klipper jeg mine høns’ vinger?

Alt du behøver er en skarp saks og ideelt set et ekstra sæt hænder til at holde hønen.

  • Stræk vingen fuldt ud
  • Identificer, hvor de primære flyvefjer møder de skjulte fjer. Dette burde være en ret indlysende linje.
  • Klip kun de primære fjer, og vær meget forsigtig, du ikke skærer selve vingen. Dette er normalt omkring 10 fjer.

Klip aldrig voksende fjer med mørke fjer, disse er voksende fjer, der vil bløde, hvis de skæres. Du behøver kun at klippe en vinge, da det vil gøre hønen ubalanceret og ude af stand til at lette højt i luften.

Se denne video for at lære præcis, hvordan du klipper dine høns’ vinger korrekt!

Vokser vingerne tilbage?

Ja, når hønsene fælder, mister de gradvist deres fjer, og får nye. Disse vil vokse til fuld længde, selvom du klippede de gamle fjer. Havehøns (og haner) fælder en eller måske to gange om året, så du skal klippe fjerene ligeså ofte, hvis du vil forhindre dine fugle i at flagre over hegnet.

Hvad er vingeklør?

Vingeklør er små buede kløer, der stikker ud fra vingens sidste led. Dette er en egenskab, der stammer fra, da fuglene skulle klatre op i træer og derefter glide ned af stænglerne, og det blev muligvis også brugt i slagsmål.

Da fuglene har udviklet sig til ikke længere at have brug for disse kløer, er de blevet meget mindre, og på mange høns er de ikke synlige.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *