Omlet bloggen

Hvorfor løber katte væk?

nysgerrig gingerkat er fristet til at udforske udendørslivet

Hvis din katteven har forvandlet dit liv til et vanvid og er løbet væk før, så er du ikke alene. Katte er berygtet for at være territoriale, meget organiserede og rutinebaserede og er skabninger der værdsætter komfort og sikkerhed. Dette betyder dog ikke, at de vil ikke opgive deres hjemlige bekvemmeligheder, hvis de føler behov for eventyr eller bliver ulykkelige på grund af ændringer i deres hjemmemiljø. Hvad er hovedårsagerne til, at vores katte løber væk og forvandler nysgerrighed til bekymring?

Mulige årsager til, at katte forsvinder og ikke kommer tilbage

Katte løber ikke bare hjemmefra uden en god grund. Indendørs katte kan være mindre tilbøjelige til at løbe væk, fordi det at være udendørs ikke er noget, de er vant til. Desværre, hvis noget får dem til at gå udenfor, og de bliver bange, kan de løbe væk fordi de er bange og forvirret. Udendørs katte er måske allerede bekendt med området omkring deres hjem, selvom der er mange grunde til, at de også kan løbe væk. Her undersøger vi forskellige grunde til, at dette kan ske, og hvad vi kan gøre ved det, så vores tamkatte forbliver sikre!

Din kat var bange

En kats forsvinden kan også være forbundet med frygt. Indendørs katte vil have mindre adgang til det udendørs, hovedsagelig af sikkerhedsmæssige årsager eller mangel på udendørs plads. De kan blive bange for høje lyde, en uvelkommen besøgende, for eksempel en nabos hund eller noget ukendt for dem, og det tager ikke lang tid, før din ellers glade kat bliver skræmt. De nyder bestemt et fredeligt miljø og kan ofte blive ret utilfredse, når freden forstyrres. Hvis deres hjemmeliv er blevet uroligt på grund af skilsmisse, børn, der forlader hjemmet eller flytter, kan deres impuls være at undslippe, hvad der kan virke som et farligt miljø.

De er i løbetid (eller leder efter en kat, der er!)

Dette er noget, du skal passe på, især når hunkatte er i løbetid. Når kastrerede hankatte kan lugte en fødedygtig hun er der ikke meget du kan gøre for at distrahere ham! Det er ikke ualmindeligt, at katte følger deres parringsinstinkt, og de kan forsvinde i dagevis i løbet af denne parringssæson.

Som ejer af en hunkat kan det være en god idé at holde den inde i denne periode for at undgå dette dilemma og at bekymre andre katteejere. Ellers skal du sørge for, at dine katte er neutraliserede, hvilket vil mindske dette instinkt.

De var stressede

Da vi har set på nogle af de almindelige, måske mindre truende, årsager til, at katte løber væk, er det vigtigt at tage fat på de mere alvorlige årsager, som kan skyldes ændringer i hjemmemiljøet og den stress, som dette kan forårsage for vores kæledyr generelt.
Katte er selvstændige og kan ofte være reserverede og få os til at tro, at de er ret modstandsdygtige, men det er slet ikke tilfældet. De higer efter tryghed i hjemmelivet, og selvom de ikke er så afhængige af os, som hunde er, elsker de deres menneskelige familier og er meget beskyttende over for dem.
Når vi bruger så meget tid sammen med vores kæledyr, udvikler de muligvis flere menneskelige egenskaber, end vi er klar over.
Når vores liv bliver uroligt, gør deres liv det også. Giv dig tid til at sætte dig ind ikatte og stres, hvorfor det forekommer og hvordan du kan opdage det.

Katte lider af separationsangst, hvilket kan være endnu mere tydeligt, efter vi kom ud fra de forskellige lockdowns og tog tilbage til arbejde. Hvis hjemmerutinen ændres, vil katte bemærke det og kan ofte blive meget bekymrede. Dette kan føre til mere udfordrende adfærd, og desværre kan en af følgerne af et stresset hjemmeliv også få en kat til at løbe hjemmefra.

De snyder dig

Hvis du har bemærket, at din kat har taget lidt på i vægt, er det ikke usandsynligt, at en alt for venlig nabo fodrer den. Katte elsker absolut at blive forkælet, og de kan være meget luskede og ofte få det, de vil have. Det er usandsynligt, at nogen bare vil tillade en kat at være fastboende i deres hjem uden at kontrollere, om de tilhører nogen, men det er bedst at være opmærksom på dette. Hvis du bliver opmærksom på, at dette faktisk sker, kan du have en høfligt snak med den eller de pågældende personer.

Du har ikke en udendørs kattegård

Det er virkelig vigtigt at give din kat plads til at udfordre sig selv og lege. Hos Omlet har vi udviklet vores udvalg af Omlet kattegårde, som giver katten et trygt og sikkert sted. Udfordr din kats nysgerrige personlighed. Lad den klatre, hænge, balancere og slappe af, som var den ude i naturen. På denne måde kan du underholde din kats naturlige instinkter og holde den sikker på samme tid.

to katte udforsker det justerbare freestyle udendørs kattetræ i omlets kattegård

Naturlige rovdyr

Katte er beslutsomme jægere, og når det dyriske instinkt sætter ind, kan de gå i miles omkreds og udvide deres jagtomkreds. Det er muligt, at de bliver så distraherede af at forfølge deres bytte, at de farer vild! De vil dog oftest vende tilbage, måske temmelig sultne og lidt flove over, at de formåede at fare vild!

Sygdom, skade eller død

Udendørs katte er mere tilbøjelige til sygdom og skader end indendørs katte. Det kan skyldes infektion fra flåter, slåskampe med andre katte, giftige planter eller mad. Af denne grund er dine katte mere sikre i en udendørs kattegård så du altid ved hvor din katteven er.

Hvis du er bekymret for din kat, når den er kommet tilbage fra en periode i det fri, anbefales det, at du straks tager den med til dyrlægen for at få den tjekket.

Vi kan ikke lide at tænke på det, men i nogle desperate tilfælde vil en kat vandre ud for at dø. En ældre kat, der ved, at den nærmer sig slutningen af sit liv, kan vandre væk for at være alene. Katte, der er meget utilpas, gemmer sig ofte, og nogle vender ikke tilbage. Hvis du har en ældre kat eller en, der ikke har det godt, er det vigtigt at sørge for, at den har det varm og er godt tilpas. Så hvordan sørger du bedst for, at din kat har det varmt? Vær opmærksom på dine kælne ledsagere – for det er trods alt, hvad de er, ledsagere – så vil du sikre dig, at de bliver passet på den bedst mulige måde.

Lukket inde i et køretøj

Vandrende katte kan befinde sig i en vanskelig situation, hvis de kryber ind i en åben bil eller varevogn og falder i søvn! I betragtning af deres størrelse kan de let gå ubemærket hen indtil meget senere. En mere bekymrende eller ufattelig grund ville være, at de er blevet katnappet. Desværre kan de let blive samlet op af nogen, og de ville ikke være i stand til at kæmpe særlig meget imod. Din kats sikkerhed er vigtig, og i betragtning af alle disse eksterne faktorer og frygt anbefales det, at din kat er mikrochippet, selvom du har et id-mærke på din kats halsbånd. Det er bedre end ingenting, men det er værd at bemærke, at halsbånd også kan indebære en risiko for din kats sikkerhed, når de klatrer i træer eller sidder fast i buske.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kat er væk?

Hvis din kat er væk, så prøv ikke at få panik. På trods af at man kan føle sig hjælpeløs, bange og bekymret, er det vigtigt at arbejde på sagen og handle så hurtigt som muligt. Der er flere grunde til, at katte løber væk eller vandrer væk, og oftest vil de vende tilbage, men det er altid bedst at være forberedt. Uanset om du har en indekat eller en kat der er meget ude, er det en skræmmende oplevelse at finde ud af, at de er forsvundet. Få så mange som muligt involveret i eftersøgningen og kontakt et lokalt internat eller dyrlæger, så de også kan holde øje.

Vær ikke for hård mod dig selv

Som katteelsker vil du naturligvis blive ked af det, hvis din kat løber væk. Du har sikkert gjort alt, hvad du kunne for at give det mest trygge hjem til din pelsede ven, men katte løber nogle gange væk, og det er ikke nødvendigvis din skyld. Så prøv ikke at være for hård mod dig selv! Hvis du kan identificere, hvorfor din kat kan være smuttet, kan det hjælpe med at finde ud af, hvordan du får den tilbage.

Opslag på lokale Facebook-grupper

Internettet er fyldt med dyreelskere og kan være en meget nyttig ressource i en situation som en forsvunden kat. Send et opdateret foto og beskrivelse af din katteven i nogle lokale Facebook-grupper. På denne måde øger du dine chancer for at finde ham/hende. Nogen har måske set din savnede kat, hvilket kan give dig et fingerpeg om, hvilken retning den er gået i!

indekat, der tjekker sine godbidder i sin madskål på freestyle indendørs kattetræ

Sådan finder bortløbne katte hjem igen

De fleste katte er i stand til at finde hjem til deres katteforældre. Vores dyrs evne til at spore deres skridt, selv efter et par dage efter duften af en neutraliseret han- eller hunkat eller jaget bytte, er en del af deres naturlige instinkt. Så hvis du er en katteforælder til en bortløben kat, skal du ikke frygte det værste. Der er altid en mulighed for, at de vil vende tilbage.

Hvis du for nylig er flyttet, kan en kat potentielt forsøge at finde vej tilbage til sit tidligere hjem. Der er historier om, at katte kan rejse hundredvis af kilometer i løbet af et par måneder, hvis det er nødvendigt, bare for at komme tilbage til det, de tror er hjemme. Det anbefales ikke at lukke din kat ud, når du flytter første gang, fordi den først skal vænne sig til sine omgivelser. Du kan forsøge at bruge en kattesnor, hvilket ikke altid er ligetil. Katte er i modsætning til hunde ikke særlig ivrige efter at blive “gået tur med”. Et andet forslag er at bære din kat rundt i haven eller op og ned ad indkørslen eller vejen, så den kan blive lidt mere fortrolig med området omkring sit nye hjem.

De har adgang til deres yndlingsgodbidder

Huskatte elsker at blive forkælet, og de nyder en godbid eller to! Læg nogle af deres yndlings godbidder til katte, som meget vel kan lokke dem tilbage efter deres seneste vandringer.

De savnede dig

Ikke alle katte løber væk hjemmefra med vilje. Det er sandsynligt, at noget fik dem til at løbe væk. Dit forhold til din katteven vil have stor indflydelse på, hvordan de har det med dig. Katte behandles ofte som et familiemedlem, og det erkender de, så de vil savne deres katteforældre efter et stykke tid og længes efter hjemmelivets komfort inden længe.

De besluttede sig for at komme tilbage

Efter deres mini-eventyr indser de måske, at det ikke er så godt at være væk hjemmefra og vender tilbage af sig selv! Udsigten til en dejlig varm omfavnelse eller fornøjelsen ved deres egen

Maya Donut katteseng vil slå at blive ude i kulden og skulle klare sig selv. Katte er uafhængige væsener, men de ønsker også menneskelig interaktion og komfort.

magelig lille killing putter sig på en hvid maya donut seng

Hvorfor løber mennesker væk fra deres mennesker?

På trods af din bedste indsats kan katte føle sig lidt forsømt på grund af ændringer i dit liv som et mere krævende job, en ny partner eller en baby, hvilket naturligvis ville kræve mere af din opmærksomhed. Du har muligvis mindre tid til din kat, hvilket kan få dem til at søge efter opmærksomhed andre steder. En kats personlighed kræver opmærksomhed og leg, og selvom de måske opfører sig som om de ikke har brug for deres ejer, så har de det faktisk.

Sørg for, at du dedikerer lidt tid til din kat, giv dem for eksempel et Freestyle loft-til-gulv kattetræhvilket er en fremragende kilde til underholdning og motion, især hvis du måske har lidt mere travlt end normalt. Din kat vil takke dig!

Mennesker er meget større og kan virke skræmmende

Katteejere elsker naturligvis deres kattevenner og ville gøre næsten alt for at beskytte dem, men det er værd at tage højde for, at ikke alle mennesker føler det samme, og nogle endda er bange for katte. Mange katteforældre er genkendelige for deres små katte, men kattene kan føle sig lidt skræmt af mennesker, de ikke har stødt på før. Katte kan helt sikkert mærke negativitet fra mennesker, som de måske ikke er synes er så indbydende for et lille firbenet pelset væsen.

Du har måske været for hård mod dem

Katte er ikke så hårde som de ser ud til, og husk, at de kun er små skabninger! Din styrke kan være overvældende for dem og skræmme dem. Så når du leger med dem, skal du passe på, at du ikke er for grov! Når der er små børn i nærheden, er det vigtigt at holde øje med, hvordan de opfører sig omkring katte, især hvis de ikke har en selv. Børn forstår måske ikke, hvordan de skal lege og trækker ofte i halen, hvilket bestemt ikke vil imponere vores pelsede katte.

Hvordan kan jeg stoppe min kat fra at løbe væk fra mig?

Tag højde for dit nuværende hjemmeliv og eventuelle ændringer, uanset om der er andre dyr at tage hensyn til eller nye mennesker at vænne sig til. Katte kan ikke lide at føle sig næstbedst, men der findes kattehjælpemidler, der får dem til at føle sig ekstra specielle, som
Luksus Maya Donut katteseng det vil få din kat til at føle sig som en konge eller dronning. Det er vigtigt at opbygge et godt forhold til din kat og forstå deres unikke personlighed.

Opbyg tillid

Uanset om du opdrager din katte fra en lille killing eller får en genert redningskat, skal dit forhold til dem som den primære omsorgsperson være konsistent. Tilliden mellem dette lille væsen og deres katteforælder er grundlæggende for deres lykke, og i sidste ende også din!

Positiv forstærkning

Beløn din kat, når det er aktuelt, fordi når katten ved, at den er elsket, vil det styrke dens behov for at blive hos dig og ikke forsøge at løbe væk, når den får mulighed for det.

  • Underhold din kat med sjovt og stimulerende legetøj til katte ved at udforske den sjove side og aggressiv adfærd i stedet for at forsøge at mindske den
  • Tilbyd mere tilbehør til deres justerbare Freestyle kattetræ
  • Tobenede menneskelige ledsagere reagerer godt på det lejlighedsvise løfte om chokolade eller slik, og det gør katte også! Beløn dem med nogle
    lækre godbidder til katte
  • Kærlighed, masser af kærlighed! Overøs din kat med kærlighed, hvilket i sidste ende vil være den bedste belønning nogensinde!

Skab et sikkert rum

I et potentielt uroligt miljø, hvis du er flyttet hus, inkluderer et nyt medlem i familien eller har lidt et tab i familien, vil din kat føle denne urolige følelse på samme måde. Sørg for at give en sikker og afsondret plads til din kat, som
Omlet Maya indendørs kattehule, hvilket giver din kat et super hyggeligt hus uden eventuelle forstyrrelser. Det kan tage lidt tid at introducere din kat til et nyt hus, men vi kan hjælpe digmed at vænne din kat til en kattehule og så vil de spinde af lykke på ingen tid.

magelig hvid kat inde i sin maya kattehule og grå kat sidder på toppen og bliver forkælet af katteforælder

Konklusion

Det er meget vigtigt at give dine katte et sikkert hjem og gradvist vænne dem til en ny rutine, hvis noget ændrer sig derhjemme. Katte elsker orden og forandring kan få dem til at føle sig stressede, bange eller endda uønskede. Når katte føler sig truet, reagerer de normalt på tre måder på objektet, individet eller omstændighederne: kæmp, flygt eller frys. Desværre for os er katte, der løber hjemmefra, mere almindelige, end vi gerne vil have, og mens den fortabte kat ofte vender tilbage, når den vil, er det vigtigt at være forberedt på enhver mulig situation. For ro i sindet er det meget vigtigt at sikre, at din kat er mikrochippet med ajourførte oplysninger, og for ejere af indendørs katte, der ikke strejfer frit, skal du give dem følelsen af det store udendørs og fodre deres nysgerrighed med en
odendørs kattegård, eller en katteindhegning til altan.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *