Omlet bloggen

Hvor mange timer om dagen sover hunde?

Sov, spis, hvil, leg, hvil, spis, sov, gentag… en hunds videunderlige liv! For mange kæledyrsejere er en hunds soveskema et misundelsesværdigt liv!

Men hvor mange timers søvn om dagen har hunde virkelig brug for? Har gravhunde brug for mere eller mindre søvn end grand danois? Er det’ normalt’, hvis din hund sover mere end halvdelen af dagen? Omlet kender til hunde, og vi er her for at støtte dig og din søvnige hund, så alle kan få en god nattesøvn!

Blød hund sover på luksus super blødt hundetæppe

Hvorfor har hunde brug for så meget søvn?strong>

Hunde er naturligt fødte sociale sovetryner. I modsætning til mennesker, der overholder døgnrytmer (eller en naturlig søvnvågningscyklus i en 24-timers periode), kan hunde døse når som helst på dagen og ofte hvor som helst! Men hvorfor så mange siestas? Søvn giver de samme fordele for hunde, som det gør for deres ejere – det er den tid hvor hjernen behandler alt, hvad den lærte den dag. Periodiske vil i løbet af dagen tillader hunde at hvile deres hjerner og behandle alle de oplysninger, de har absorberet. Ligesom mennesker har en hunds hjerne brug for tid til at filtrere livsbegivenheder, og søvn giver den perfekte mulighed for det! Derudover har hunde øget sanser af hørelse og lugte, så deres hjerner opsuger mere information hurtigere. Hvil og søvn giver en hund den genopladning, den har brug for for at holde disse sniffere aktive!

Har visse racer brug for mere søvn? Alle haler logrer “ja” til det spørgsmål! Alder, race og endda aktivitetsniveauer spiller alle en rolle i en hunds hvileskema. Søvn er afgørende for alle hunde, men der er helt sikkert nogle, der kan lide en god lur mere end andre! Og hvis du er en ny hundeejer med en hund derhjemme, skal du fortsætte med at læse…

Hvor meget søvn om dagen har hunde virkelig brug for?

I gennemsnit sover de fleste hunde 12-14 timer om dagen. Ja, det er korrekt – en halv dag tilbragt i et drømmeland! I modsætning til mennesker, der får al deres skønhedssøvn i løbet af 7-9 timer, har hunde en tendens til at sove i mere uregelmæssige mønstre. Vores pelsede venner får sjældent hele deres søvn i et stræk.

Mens hvalpe og ældre hunde sover tættere på 18-20 timer om dagen, tager de fleste hunde en lur i 45 minutters intervaller i løbet af dagen. Netop derfor er et godt hundehvil er afgørende for, at din firbenede ven virkelig kan slappe af!

Voksen hundesøvn

Hver race er forskellig, men de fleste hunde betragtes som ‘voksne’ mellem 1 og 5 år. Da hunde ældes hurtigere end mennesker, er denne fase af deres liv, når de er mest aktive, så søvn er stadig vigtig… bare ikke så meget som når de er en voksende hvalp. Voksne hunde har typisk kun brug for 8-12 timers hviletid for at genoplade fuldt ud.

Du bemærker muligvis, at din voksne hund leger vildt i haven og få øjeblikke senere går de direkte i dvale. Du skal vide at dette er deres automatiske nulstilling og helt normalt! Hunde er gode til at lytte til deres kroppe og meget gode til at reagere på, hvad de fysisk har brug for. Så når deres krop siger, at det er tid til at hvile, falder de hurtigt i søvn! Derudover behandler hunde miljøerne omkring dem gennem at lugte, høre og se. Efter at have indtaget en masse lugte og lyde på en gang, hjælper et hurtigt hvil deres hjerne med at forstå hoved og hale i alt. Men bare rolig, din hund vil være i gang for fuld skrue snart igen!

Søvn til ældre hunde og hvalpe

Hvad har hvalpe og ældre hunde til fælles? Behovet for mere søvn! Hvis du nogensinde har haft en hvalp, ved du alt for godt, hvorfor opdræt af dem ofte sammenlignes med at opdrage menneskelige babyer. Hvalpe er dygtige til at sove! De vokser hurtigt og når fuld modenhed så tidligt som efter 6 måneder for nogle racer – så de brænder også energi hurtigt. Med al den legetid i de første måneder, har hvalpe brug for at genoplade med hyppige hvil for at opretholde dette niveau af sjov.

Ældre hunde kan også lide masser af lure, men ikke af de samme grunde som hvalpe. Omkring 6 år for de fleste hunderacer begynder deres stofskifte at aftage, så søvn er nødvendigt for at gendanne deres energi. Ligesom mennesker, når hunde bliver ældre, sover de længere. Din senior-hund vil blive træt hurtigere af enhver anstrengelse, og søvn er deres måde at genoplade, genopfylde og opdatere på. Så bare rolig, hvis din hvalp eller senior-hunde sover 18-20 timer om dagen – det er helt normalt!

Søvn om dagen vs. søvn om natten

Hvis du havde mulighed for at være længe oppe eller sove længe, hvad ville du vælge? Din hund kan vælge begge dele afhængigt af hvilken dag det er! Vi ved, at hunde kan sove i 50% eller mere af deres dag, men hvornår de får den søvn er afhængig af deres alder, race, og dine sovevaner. Mens mennesker venter til om natten for at hvile hjernen for at organisere dagens tanker og dagens begivenheder, kan hunde få den samme organisering af tanker med hyppige hvil hele dagen.

Hunde vil ofte efterligne deres ejers søvnmønstre. Hvis du har et arbejdsskema fra 9-5, kan du forvente, at din hund vil få det meste af sin søvn, mens du er på kontoret. Motion og aktivitet er vigtige for både en hunds fysiske og mentale sundhed, så sørg for at tage din hundekammerat med ud på en tur eller eller leg med den, før du går i seng. Trætte hunde vil hvile længere om natten!

Betyder racen noget?

Sover din mops sover mere end din border collie? Vi ved, at alder spiller en rolle i en hunds søvnmønstre, men hunderace kan også være en faktor. Hvis du leder efter en doven pelsven til at tilbringe dine dage med, kan du overveje en Mastiff, Bulldog, St. Bernard eller Beagle som din ledsager. Omvendt, hvis du søger en aktiv hund, der ikke sover helt så meget og vil have masser af udendørs aktiviteter, så vil Pomeranians, Labrador Retrievere eller Airedale Terrier være mere din stil.

Hvorfor har nogle hunde brug for mere søvn end andre? Præcis hvor meget søvn en hund har brug for afhænger af, hvad deres specifikke race blev opdrættet til. For eksempel er hunde, der blev opdrættet til at holde øje med husdyrene eller være opmærksomme på farer, mindre tilbøjelige til at hvile så ofte i løbet af dagen som deres andre hunde-kolleger. Derudover kan store hunderacer have tendens til at tage en lur oftere, fordi de bliver hurtigere trætte med alt den ekstra vægt de bærer rundt på!

Lad sovende hunde ligge

Man behøver ikke reparere noget der ikke er i stykker, vel? Når det handler om hunde og søvn, er det for det meste sandt. Det er altid vigtigt at holde øje med din hunds søvnmønstre, da de vil fortælle dig meget om deres fysiske og mentale helbred. Her er et par nøgleindikatorer, du skal huske på!

Aktivitet:

En hund i bevægelse forbliver i bevægelse! Især for hunde, der er hjemme alene det meste af dagen uden nogen stimulering, er det vigtigt for deres helbred og søvn at få motion hver dag. Gåture, tyggelegetøj og interaktive spil er alle gode muligheder for at holde hunden aktiv og søvnig!

Ernæring:

Ufordøjelige kostvaner kan føre til sløvhed, så vær opmærksom på, hvad din hund spiser. Ligesom vi ikke altid har det godt efter en enorm buffet med fed mad, kan vores hundekammerater også mærke virkningerne af et mindre sundt måltid.

Sundhed:

Angst er ikke kun for mennesker – en bekymret hund kan også have uregelmæssig søvn! Ja, vores pelsede familiemedlemmer kan føle stress, så hvis du begynder at bemærke en ændring i deres normale søvnmønstre (f.eks hvis de er oppe hele natten), skal du planlægge et besøg hos dyrlægen for at få din hund undersøgt

Miljø:

Sover du ikke så godt, når det er for varmt eller for koldt? Det gør din hund heller ikke! Husk, hunde sveder ikke – de gisper. Så hvis du bemærker, at de puster tungt efter at have anstrengt sig, skal hunden sandsynligvis køle ned før den skal hvile. Og hvis de ruller sig sammen for at hvile før sengetid, kan det betyde, at de har brug for et tæppe for at kunne sove!

Bedre sovevaner

Heldigvis, er det en let opgave at identificere årsagerne til, at din pelsede ven måske ikke sover så godt. Når du har identificeret problemerne, kan du nemt tilskynde til bedre søvnvaner med disse tips:

Giv en hund et kødben! At tygge fremmer afslapning for din firbenede ven og er en stor stimuleringsaktivitet for hunden, mens du er på arbejde hele dagen. Så sørg for at du har tyggelegetøj til at tilskynde til mere afslappende søvn!

Sunde kostvaner fremmer sund søvn!

Velafbalancerede kostvaner er ikke kun til mennesker – din hund har også brug for god ernæring! Næring af proteiner, fedtstoffer, kulhydrater og fibre af høj kvalitet sikrer et godt helbred og en god søvn. Og glem ikke at generel sundhed og hygiejne vil også sikre bedre sovevaner for hunde i alle aldre og af alle racer!

Komfort er nøglen!

At finde måder at trøste en ængstelig hund på kan være lige så let som at finde den rigtige seng! Vi bruger timer på at diskutere den rigtige madras, men glemmer ofte, at den rigtige hundeseng kan gøre hele forskellen i vores hvalpes søvn!

Miljøet er alt!

I de varme sommermåneder, eller hvis din store hund bare hviler meget, skal du overveje en kølemåtte for at holde disse hvil behagelige og kølige! Og når vintertemperaturerne blæser ind, skal du huske, at hunde har en tendens til at sove mere, fordi der er mindre sollys for dem til at producere melatonin! Så sørg for at have deres foretrukne hundetæppe ved hånden for at de kan have det behageligt igen.

Så uanset om du har en hvalp eller en senior, en greyhound eller en tysk hyrdehund, har alle hunde brug for søvn! Livet er hårdt for vores pelsede venner, og søvn er, hvordan de vokser og forbliver sunde. Men som menneskets bedste ven ved bedst, når det bliver hårdt, tag en lur!

Pige ser hund sove på Omlet Topology hundeseng

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *