Omlet bloggen

6 top tips til at redde høns

Redningshøns i deres Omlet Eglu Cube hønsehus

Har du overvejet at redde høns? Uanset om du lige er startet med en flok eller allerede er en etableret hønseholder, kan redning af høns være en følelsesmæssigt givende oplevelse. Høns kan have brug for redning af en række årsager: ejeren vil ikke holde høns længere eller konfiskation af en flok, pensionering af avls- eller æglæggende høner, eller høns med særlige behov – der er altid høns på jagt efter deres evige hjem. Vi deler vores 6 top tips for at redde høns, og viser dig, hvordan Omlet kan støtte dem og dig på rejsen.

1. Find det perfekte hønsehus

At skabe den perfekte opsætning til redningshøns er afgørende for at hjælpe dem med at tilpasse sig deres evige hjem. Høns med behov for redning kan være blevet konfiskeret af retshåndhævelse på grund af forsømmelse eller uegnede livssituationer, eller skal måske forlade et støjende ægproduktionsanlæg. Uanset hvad deres historie måtte være, vil alle reddede høns have desperat brug for et sikkert sted at lande.

Hvis du har et Eglu Cube hønsehus klar til dine høns’ ankomst, vil det give dem ro og komfort fra starten. Med sit hævede design og afsondrede æglægningsområde kan høns finde hvile i skyggen og et afsondret sted at lægge deres æg under private forhold. Den forbundne løbegård giver plads til at hakke i græsset – hvilket måske er noget, reddede høns aldrig har oplevet før. Eglu Cube fås også som en hønsetraktor, for at tilbyde dine nyligt reddede høns friske græspletter og et nyt udvalg af insekter at gumle på.

Hvis du tilføjer en automatisk dør til hønsehuse vil det hjælpe dine høns med at føle sig endnu mere sikre om natten. Døren lukker stille og roligt og vil holde dem sikkert indendørs og forhindre potentielt stressende situationer og lyde i at holde dem vågne. Og med muligheden for at åbne og lukke efter dagslys eller på et bestemt tidspunkt, kan reddede høns begynde deres dag ved daggry, mens du stadig sover.

2. Giv dem masser af plads

Høns, der kommer fra mindre ideelle levevilkår, har generelt ikke meget plads. Uanset om de har levet under overfyldte forhold eller har været buret inde, vil dine nyligt reddede høns sætte pris på at have plads til at sprede deres vinger. Og som deres nye ejer og udbyder af deres hjem, vil du nok gerne kunne bruge tid sammen med dem i deres opsætning.

Vores walk-in løbegård giver reddede høns den plads, de fortjener, samtidig med at du får mulighed for at bruge tid sammen med dem. De praktiske og sikre døre i stald-stil giver dig let adgang til dine høns, og den fuldt lukkede løbegård holder dine høns sikre mod rovdyr. Anti-tunnelpanelerne hjælper med at forhindre rovdyr som væsler, grævlinger, og ræve og ræve fra at grave sig ind, og tagpanelerne forhindrer rovdyr i at komme ind til din flok fra luften.

Tilpas deres walk-in løbegård med siddepinde, Omlets tilpasbare PoleTree hønsetræ, eller det fritstående hønsetræ med siddepinde for at opleve et uovertruffent udvalg af siddepladser. Siddepinde eller hønselegetøj og den berigelse, de giver, er sandsynligvis elementer, som reddede høns aldrig har mødt før, men er fremragende måder at lade dine nye flokmedlemmer vide, at de er elsket og trygge i deres nye hjem.

3. Lad dem tilvænne sig

Afhængigt af deres tidligere levevilkår kan det tage længere tid for reddede høns til at finde sig til rette i deres nye hjem end høns, der er opvokset under bedre forhold. I starten kan de være mistroiske over for mennesker – enten på grund af negative oplevelser eller mangel på kontakt. Giv dem god tid til at vænne sig til at se dig. Med tålmodighed og rutine vil dine reddede høns hurtigt finde ud af, at du ikke vil dem noget ondt.

Hvor fristende det end kan være at lære dine nye høns at kende, så prøv ikke at håndtere eller klappe reddede høns i den første uge eller to. Høns er gode familiekæledyr, men børn bør oplæres i at håndtere høns ordentligt og respektere deres plads når det er nødvendigt. Reddede høns vil blive rigeligt overvældet, når de prøver at vænne sig til deres nye omgivelser, så det kan være for meget for dem også at skulle inkorporere ukendt fysisk kontakt. Prøv i stedet at sidde stille sammen med din flok, mens de spiser eller hakker i græsset. Tal sagte til dem for at vænne dem til din stemme. Med tiden kan du tilbyde godbidder eller korn i hånden – bare sørg for at lade dine høns komme til dig.

4. Forstå hakkeordenen

Høns er sociale dyr, der har et hierarki i deres flokke kendt som “hakkeordenen”. For nye hønseholdere kan handlingen med at etablere denne hakkerækkefølge være forvirrende eller endda bekymrende at være vidne til. For at forstå hakkeordenen hos dine høns, skal du holde øje med dem, når du præsenterer dem – både for hinanden og til et nyt hjem. Normal adfærd for høns, der etablerer en hakkeorden omfatter at:

 • Løfte fjerene rundt om halsen
 • Konfrontere hinanden ved at posere eller stirre
 • Hyle eller klukke til hinanden
 • Slås med sparring og/eller fjertrækning

Hver flok har en hakkeorden, som kan udfordres med jævne mellemrum, selv når den er etableret. Det er normalt at se mindre og kortvarige uoverensstemmelser inden for en etableret flok, men høner bør adskilles fra hinanden hvis:

 • Fysiske skænderier forekommer oftere end én eller to gange om dagen i flere dage i træk
 • Blødning eller ekstrem fjertrækning forekommer
 • Dominerende høns forhindrer andre høns i at komme ind i gården for at sidde eller lægge æg (selv de “toprangerede” høns skal se, at de lavest rangerende høns har et sikkert sted at sove og lægge)
 • Flokmedlemmer forhindrer andre i at spise eller drikke

5. Hold øje med deres helbred

Hvis du tilføjer reddede høns til din egen flok i haven, skal du først være helt sikker på, at de er sunde. Alle nye høner bør komme i karantæne væk fra din flok i 14 dage for at sikre, at de ikke lider af noget smitsomt. Overvej at have en sekundær hønseopsætning såsom et Eglu Go hønsehus for at sætte nye høns i karantæne, eller for at adskille syge eller flokkammerater eller aggressive kamphøner.

Selvom dine reddede høns er din første flok, skal du give dine høns et sundhedstjek før de slippes ud dem ind i deres opsætning. Når de er i deres evige hjem, skal du holde et vågent øje med dem for at sikre, at de spiser, drikker og opfører sig normalt.

Reddede høns’ udseende varierer, men nogle almindelige lidelser, der ses hos reddede høner, omfatter:

 • Lurvede eller manglende fjer
 • Klart, tyndt udflåd fra øjne eller næse
 • Uregelmæssig gang eller tøven med at gå meget (normalt på grund af at være indespærret i et trådbur – deres fødder kan være ømme og deres ben svage)

Disse mindre gener bør forsvinde inden for en uge eller to efter at have spist en nærende kost. Hvis dine høns ikke forbedrer sig eller får det værre, skal du ringe til din dyrlæge.

6. Giv dem den rigtige kost

Du skal fodre dine høns en næringsrig kost, for at hjælpe dem med at føle sig godt tilpas og se godt ud. Hvis de er en æglæggende hønserace, skal du sørge for at fodre dem med kvalitetsæglæggende foder indeholdende 16-18 % protein. Du kan sagtens lade foder ligge ude til dine høns hele dagen – selv reddede høns, der måske er blevet frataget mad, vil ikke overspise. Det er også nyttigt at give dem kosttilskud til høns for at hjælpe dem med at komme sig over stress. Proteinrige godbidder som tørrede melorme eller skrabekorn vil hjælpe høns med at føle sig mere energiske – og er også en god overtalelsesteknik, når det handler om at vinde deres tillid.

Som med enhver flok skal du sørge for, at reddede høns har ubegrænset adgang til ferskvand. Tilføjelse af en lille mængde æblecidereddike til deres vand vil hjælpe med at booste dine høns’ immunsystem og hjælpe dem med at vokse sunde fjer. Du kan også smide urter som frisk oregano i deres vand eller foder for et ekstra immunitetsboost.

Hvor kan man redde høns fra?

Der findes forskellige ressourcer, når det handler om at få redningshøns. Et godt sted at starte ville være dit lokale dyreinternat. Høns bliver nogle gange overgivet til et dyreinternat, eller dyrekontrolbetjente kan fjerne kyllinger fra dårlige livssituationer og vil passe dem på krisecentret, indtil de bliver adopteret. Andre ressourcer til at finde redningshøns omfatter:

 • Hønseredningsgrupper (findes online)
 • Ægproduktionsanlæg, der pensionerer høns efter deres højeste æglægningsalder (normalt omkring 2 år)
 • Klækkerier, hvor avlshøns bliver sendt på pension (disse høns er normalt passet godt, men har brug for et nyt evigt hjem)
 • Enkeltpersoner, der søger at genhuse deres flokke på grund af deres omstændigheder

Omlet og dine redningshøns

At redde et dyr i nød er en smuk ting. At redde høns fra alvorlige situationer eller midlertidig pleje og bringe dem til deres evige hjem er en lettelse for både høns og deres hønseholdere. Omlets Eglu Cube, walk-in løbegård, og automatiske dør vil hjælpe dine reddede høns med at føle sig trygge og sikre fra første øjeblik i deres nye opsætning. En vanskelig livssituation kan forvandles til et fjernt minde med din kærlighed og omsorg og med vores hønseprodukter, der er designet til at hjælpe høns med at leve deres bedste liv.

Mand med sine høns i Omlets walk-in løbegård og Eglu Cube hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *