Omlet bloggen

Hvad fortæller dine hønseæg dig?

Girl collecting fresh eggs from the Omlet Eglu Cube Chicken Coop

Æg er fantastiske, nærende naturbedrifter, som høns giver tilbage til deres dyrepassere. De kommer i en række forskellige størrelser, farver og nogle gange endda former, men nogle gange kan deres udseende overraske dem, der kommer for at samle dem. Fra det normale til det ikke-så-normale, dækker vi det hele i vores ‘Hvad fortæller dine hønseæg dig?’-guide.

HVORFOR ER HØNSEÆG SOMMETIDER MISDANNEDE?

Et mærkeligt formet æg kan forekomme af forskellige årsager. Det tager ofte unge høns et æg eller to, før de kommer ind i deres regelmæssige rytme. Stress i hønsegården kan også føre til misdannede æg. Dette skyldes normalt, at en høne har en trang til at lægge, men at pladsen i redekassen er optaget af en anden høne.

Misformede æg kan være aflange, eller de kan have en tynd, spids ende. Nogle gange ser de ru ud med en ujævn snarere end glat overflade eller med tykkere bånd af skal, der løber henover midten. I alle disse tilfælde er ægget indeni upåvirket og er helt sikkert at spise.

Et kugleformet æg er normalt et tegn på en smule kalkmangel. Den runde form kræver mindre kalcium end et normalt ovalt æg.

HVORFOR LÆGGER HØNS FREGNEDE ÆG?

Nogle racer lægger altid plettede æg. Men hvis en høne, der typisk producerer almindelige æg, pludselig lægger et plettet, er der forskellige mulige årsager. Hun kan have været chokeret eller stresset på en eller anden måde, mens ægget blev dannet, eller hun har måske udviklet en finurlighed i den pigmentproducerende del af hendes æglægningssystem.

Pletter er ofte et resultat af overskydende kalciumproduktion, undertiden forbundet med afslutningen på æglægningssæsonen i begyndelsen af vinteren. På nogle æg er der et marmoreret mønster snarere end et område med fregner.

Pletterne er normalt glatte, men det manifesterer sig undertiden som hævede pletter af overskydende kalcium. Disse kan være pletter eller ormelignende tråde, og de forekommer ofte som enkelte pletter på et ellers almindeligt æg. Dette kan være forbundet med dehydrering, så sørg for at dine høner har nok vand, og at en sky høne ikke konstant bliver holdt væk fra vandet.

HVORFOR HAR HØNSEÆGSKALLER UNDERTIDEN EN HVID RING?

Set fra siden har en æggeskal med denne ejendommelige mærkværdighed en tyk hvid ring, der ser uhyggeligt ud som en røntgenbillede af ægget, der ligger nedenunder. Det er normalt forårsaget af en afbrydelse i dannelsen af æggeskallen, forårsaget af stress eller af et andet æg, der kommer ind i den interne produktionslinje.

Det andet æg, der produceres i denne proces, vil normalt have en flad side, da det er stødt ind i det første æg i de tidlige faser af skaldannelsen og er blevet ‘klemt’ til en underlig, flad form.

HVORFOR ER HØNSEÆG UNDERTIDEN RYNKEDE?

En rynket æggeskal kan være et tegn på stress eller sygdom, men er normalt en arvelig tilstand. Nogle ældre høner begynder også at lægge rynkede æg. Rynkerne er ofte dybe riller, hvilket giver en meget misdannet form og gør disse æg til måske de mærkeligste af dem alle.

Rynkerne ligner nogle gange en række revner i skallen. Dette skyldes, at et æg er revnet under kalkdannelsen. Rynkerne er hønens reparationer, hvor der er lagt kalcium over revnerne. Endnu en gang er den underliggende årsag normalt stress eller sygdom, men nogle gange er det simpelthen bare resultatet af, at et andet æg er ‘kollideret’ med det første på grund af et overproduktivt system.

HVORFOR HAR NOGLE ÆG DOBBELT BLOMME?

De fleste mennesker er enige om, at æggeblommen er den bedste del af ægget. En dobbeltblomme på stegepanden er derfor et meget velkomment syn!

Nogle høner lægger æg med dobbeltblomme hver gang, en genetisk særhed der betyder, at to æggeblommer frigives i systemet i stedet for en enkelt. Høns, der klarer denne imponerende bedrift, er dog sjældne, og der er ikke udviklet en bestemt race, der kan gøre dobbeltblommetricket hver gang.

Morgenmaden bestående af ét æg med to æggeblommer kan dog blive din hver dag, hvis du er villig til at betale ekstra for det. Du har muligvis set ‘superæg’ med dobbelt æggeblomme på hylderne i visse supermarkeder – selvfølgelig solgt til en særpris – men disse er næsten alle fra unge fugle snarere end den mytiske dobbeltblomme-race. Det er værd at påpege dette, da en Google-søgning vil vise nogle interessante oplysninger om en sådan race. Den findes ikke – endnu!

De fleste æg med dobbeltblomme, som hønseholdere støder på, kommer fra unge høns. Når høns først begynder at lægge æg, har de en tendens til at producere et meget lille æg eller to og derefter et par æg med dobbeltblomme, før deres kroppe falder ind i et regelmæssigt mønster med fire eller fem æg om ugen. Et æg med dobbeltblomme er meget sjældent for de fleste fugle efter denne tidlige periode, dog begynder nogle høner at producere dobbeltblommer igen hen imod slutningen af deres æglægningstid. Der er nogle indirekte beviser der tyder på, at racerne Rhode Island Red, Oxford Brown, Sussex og Italiener har større chance for at producere dobbeltblommer.

ÆGLÆGNINGSFREKVENS

Hvor ofte lægger høns æg? Svaret er lidt mere komplekst end den gængse opfattelse af “et æg om dagen”, og mange faktorer tages i betragtning, når man bestemmer, hvad der er normal ægproduktion for en høne. Race, alder, sundhed og tidspunkt på året påvirker alle, hvor mange æg høns lægger.

Blandt de mange forskelligehønseracer, der betragtes som gode æggelæggere (dem, der kan lægge op mod 300 æg om året), omfatter nogle velkendte ægproducenter: Rhode Island Reds, Australorps, Leghorns, Marans, Ameraucanas og Buff Orpingtons. Ornamental og mindre hønseracer lægger sjældnere, hvor nogle kun lægger et par æg hver måned.

Afhængigt af deres genetik vil høns begynde at have ægløsning (frigive en blomme) i gennemsnit hver 24. time, startende ved 6 måneders alderen. Når en blomme er blevet frigivet, tager det 19-20 timer at færdiggøre dannelsen og fuld påklædning i en æggeskal. Efter et æg er blevet lagt, gentages processen igen – gode æggelæggere kan begynde at have ægløsning igen inden for en time efter at have lagt et æg! En høne vil lægge flest æg i løbet af de første to leveår. Derefter begynder produktionen at falde med 10-20% hvert år.

Høns, der ikke har det godt, eller er underernærede, lægger sjældnere. Floksplid, utilstrækkelig ernæring og overbelægning er en håndfuld stressfaktorer, der kan påvirke ægproduktionen. Sørg for, at dine høns til enhver tid har adgang til rent vand og kvalitetskugler for at sikre, at de får de kalorier og den næring, de har brug for. Tilføjelse af korn, godbidder til høns, og sunde køkkenrester eller sikre fødevarer fra haven til deres kost vil også give høns et ernærinmæssigt boost!

Høns vil uundgåeligt lægge mindre, eller helt stoppe med at lægge æg om vinteren. En hønes ægløsningscyklus er baseret på dagslyset, så når dagene forkortes, kan du forvente, at ægproduktionen vil aftage. Dette er en hønes naturlige reaktion på de skiftende årstider, da de forbereder sig på at omfordele energi for at holde varmen i stedet for at lægge æg. Dine høns vil genoptage en normal æglægningsplan tættere på foråret, efterhånden som dagene bliver længere.

En anden årlig årsag til et fald i ægproduktionen er en proces kaldet “fældning”.

Fældning er processen, hvor hønerne smider gamle fjer og gror nye for at erstatte dem. Denne proces sker også som forberedelse til vinteren – så efterhånden som dagene bliver kortere, vil dine høns begynde at miste deres snuskede fjer til fordel for nye, mere tætte fjer for at holde dem varme. Resultatet er et smukt, levende nyt outfit af fjer til dine høns – men færre æg til dig. Fældning kræver meget energi, så forvent at dine høner er på “ferie” i 8-16 uger. Læs om, hvordan du hjælper dine høns gennem en fældning for bedre at forberede din floks årlige fjerfornyelse!

Omlet Egg Skelters in three different colors

ÆG MED EN ANDEN FARVE

Vidste du, at høns lægger æg i flere forskellige farver? Du har sikkert set hvide og brune æg, men nogle høns kan lægge æg i grønne, blå og endda pink nuancer! Men hvad forårsager sådan en række farver?

Genetik bestemmer, hvilken farve æg en høne vil lægge. Nogle hønseracer har en standardfarve, du kan forvente af dem. For eksempel kan du regne med, at Leghorns lægger hvide æg, Orpingtons lægger brune æg, og Ameraucanas lægger blå æg. Men forskellige nuancer som oliven er resultatet af en hybridhøne – en høne opdrættet af en kombination af blå og brune æggener. Hvis du for eksempel opdrættede en Orpington (genetik af brune æg) hane med en Ameraucana (genetik af blå æg) høne, ville resultatet være en “olivenægger” høne, der ville lægge grønne æg. Ægfarven skal være i overensstemmelse med hønen, der lægger dem, og forskelligt farvede æg giver ikke anledning til bekymring, medmindre en høne pludselig begynder at lægge en anden nuance, end hvad der er normalt for dem.

Alle æg begynder med en hvid skal, men hønen, der lægger ægget, tilføjer et pigment til dem, når de skal lægges. Dette pigment farver kun skallen, og trænger ikke ind i membranen. Det betyder, at du bliver nødt til at tilføje noget madfarve, hvis du vil have grønne æg og skinke!

Andre racer kendt for at lægge farverige æg inkluderer: Rhode Island Reds, Barred Rocks, Wellsummers og Marans. Hybride racer (opdrættet gennem selektiv parring), såsom oliven- eller påskeæglæggere, kan producere æg, der varierer i farve baseret på deres genetik.

Professionelt tip: Du kan få en idé om, hvilken farve æg en høne lægger ved at se på dens øreflipper! Høns med hvide øreflipper lægger hvide æg, og høns med røde øreflipper lægger brune æg. Denne teknik er ikke så præcis for pigmenterede æg (blå, grøn eller pink), da hybrid-kyllinger vil have en række forskellige farver på deres øreflipper. Alligevel er det sjovt at prøve denne forudsigelsestest med din flok! For flere sjove ægfakta, læs blogindlægget: Æggets dag d. 8. oktober – 9 facts om æg.

TYND SKAL, ELLER SLET INGEN SKAL

Har du nogensinde samlet æg, kun for at blive overrasket over etblødt æg? Blødskallede æg føles som delvist fyldte vandballoner og kan være meget foruroligende at finde i redekassen! Disse mærkelige, svampede æg er faktisk lagt uden tilstedeværelse af skallen; kun membranen. Dette sker oftest med højproducerende høns, hvor deres kroppe simpelthen ikke kan følge med blommeproduktionen. Ofte lægger de et fuldt dannet æg, og lægger derefter et æg uden skal et par timer senere.

Den anden mest almindelige årsag til, at æg har tynde eller manglende skaller, er utilstrækkelig kalcium i deres kost. Advarselslamper, der fører frem til skalløse æg, kan være tyndere skaller, så vær opmærksom på, hvis dine hønseæg pludselig er meget nemmere at knække, eller hvis du finder knækkede æg i redekassen. Der kræves meget kalcium for at “beklæde” en blomme, så sørg for at fodre hønerne med kvalitetskugler, der indeholder tilsat kalcium. Hvis du bemærker tyndere skaller eller “nøgne” æg, så suppler dine høns’ foder med knuste østersskaller eller andre kalciumtilskud til høner. Du kan også gemme æggeskaller efter at have knækket dem til at knuse og drysse oven på dine høns’ foder. Sørg for ikke at tilbyde skaller, der ikke er blevet brudt ned i mindre stykker, da høner kan få smag for æg og faktisk kan finde på at spise dem lige ud af redekassen!

Boost dine høns’ evne til at producere æg med stærke skaller medtilskud til høns for at sikre, at de har alle de vitaminer og mineraler, de har brug for. Som en ekstra bonus overføres kosttilskud som f.eks. omega-3 til dine kyllinger i deres æg – og derefter til dig, når du spiser dem!

SÅDAN AFHOLDER DU DINE HØNS FRA AT SPISE DERES ÆG

DINE HØNS KEDER SIG

Dine stakkels høns lider måske simpelthen af kedsomhed! Kedsomhed hos høns kan opstå, når de enten ikke har nok plads til at færdes på, eller hvis de mangler faciliteter til at holde dem beskæftiget.

Glade høns har brug for minimum 1 kvadratmeter hver i hønsegården, men 2 kvadratmeter eller mere (pr. høne) er altid at foretrække. Hønseberigelse og legetøj er også en fantastisk måde at holde dine høns beskæftiget på. Hvad med at prøve Omlets Pendant Peck Toy, et interaktivt og engagerende foderlegetøj, der ikke alene forbedrer flokadfærd, men som også vil give dine høns den mentale stimulering, de har brug for.

DEHYDRERING

Høns, der spiser deres æg, kan være dehydrerede. Da æg indeholder en stor mængde vand, kan dine høns ty til at spise dem blot for at holde sig hydreret.

For at stoppe adfærden skal du sørge for, at dine høns altid har en beholder / et vandtrug med rent vand. I de varmere sommermåneder har høns brug for meget mere af det, så tilsæt lidt is til deres skål eller fodertrug for at sikre, at de holder sig hydreret hele tiden.

VITAMINMANGEL

Mangel på vitaminer kan være en anden grund til, at dine høns er begyndt at spise æg. Dine høns’ kost er helt grundlæggende for deres velbefindende, og en fattig kost kan fratage dem deres ernæringsmæssige behov. Udover at hønsene spiser æg, kan ødelagte æg også være en indikation på, at din høne mangler noget i kosten, nærmere bestemt lider den af kalciummangel.

Det er vigtigt at give dine høns en velafbalanceret kost med nok protein, kulhydrater, vitaminer og mineraler, så selvom de selv finder mad i haven, bør du også forsyne dine høns med et foder af god kvalitet. For ekstra kalcium anbefales det at tilføje grus, et knust hårdt stof, til din hønes kost, som hjælper med fordøjelsen. Overraskende nok kan du også fodre dine høns med knuste æggeskaller, eller alternativt kan du bruge knuste østersskaller – et opløseligt grus med højt indhold af kalcium.

UTILSTRÆKKELIGE REDEFACILITETER

Din redekasse skal være et trygt og sikkert sted for dine høns. Ægspisning kan forekomme, når dine høns føler sig utilpas med redekassen, oftest på grund af selve strøelsen eller fordi hønsene er udsat for for meget lys.

Først og fremmest skal du sørge for, at deres rede har tilstrækkeligt med strøelse, som er lavet af et behageligt materiale. Man kan bruge en række forskellige typer strøelse til høns, så hvis de ikke bryder sig om det, du i øjeblikket bruger, kan du prøve at skifte det ud for at se, hvad der fungerer bedst for dem. Du skal også sørge for at holde deres redekasse ren ved at udskifte strøelsen ugentligt og også fjerne eventuelt møg. Eglu hønsehuse gør rengøringen let takket være de integrerede og private redekasser, mens de samtidig giver masser af plads, hvilket dine høns vil sætte pris på.

EN NERVØS ELLER STRESSET HØNE

Høns, der spiser æg, kan også lide af stress eller angst, hvilket der kan være flere forskellige årsager til. Stressfremkaldende scenarier kan have med enten håndtering, et nyt miljø, introduktion af nye høns, ekstrem varme eller regelmæssige besøg af rovdyr at gøre.

En ængstelig eller stresset høne er hverken behageligt for dig eller for dem, men der er dog visse trin, du kan tage for at minimere stress og hjælpe dine ægspisende høns. Nogle stressende situationer er lettere at håndtere end andre, såsom introduktion af nye høns eller håndtering. Se Omlets guide til hvordan du håndterer dine høns korrekt og vores vejledning til introduktion af nye høns for at finde yderligere hjælp.

Omlet og dine hønseæg

Jo mere kærlighed og omsorg du lægger i din floks opsætning og dine interaktioner med dem, jo ​​gladere og sundere bliver dine høns – og jo mere lækre og sunde bliver deres æg. Høns, der holdes i rene, sikre hønsehuse, vil lægge æg mere regelmæssigt og uden besvær. Den glæde og kammeratskab, du vil høste ved at så et godt forhold til dine høns, vil ledsage den konstante forsyning af æg, som du kan vise i dit køkken – en visuel påmindelse om det bånd, du deler med din flok.

Chicken keeper collecting eggs from the Omlet Eglu Cube Chicken Coop

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *