Omlet bloggen

Hvorfor gemmer marsvin sig?

Dreng leder efter sine marsvin i Omlet Eglu Go marsvinehus

Nye marsvinsforældre undrer sig ofte over, hvorfor deres marsvin gemmer sig. Er de bange? Generte? Stressede? Der er mange grunde til, at marsvin søger undercover trøst – hvoraf de fleste stammer fra naturlig adfærd i stedet for eksterne stressfaktorer. Så hvorfor gemmer marsvin sig? Vi vil undersøge årsagerne til, hvorfor marsvin gemmer sig, så du kan få en bedre forståelse af denne medfødte adfærd.

Fare forude

Marsvin er byttedyr, så de er konstant på vagt over for potentielle trusler. Vilde marsvin skal holde øje med rovdyr som et middel til at overleve, men denne naturlige adfærd findes også hos tamme marsvin. Når man ikke er så høj kan alt, der er højere end dem selv, opfattes som en trussel – hvilket er næsten alt bortset fra andre marsvin.

Marsvin har øjne højt oppe på siderne af deres hoveder, hvilket giver dem fremragende udsyn til at opdage trusler fra luften. De er også meget intuitive, når det handler om skygger eller andre bevægelser, der kan lede dem ind i en potentiel trussel.

Dine marsvins naturlige reaktion på opfattet fare er at løbe i dækning. Marsvin i naturen graver sig ind i huler eller tunneler hos andre dyr, eller gemmer sig i krat, under klippeformationer eller langs skovbunden. Så i fangenskab vil dine marsvin søge det nærmeste ly, når de bliver advaret om potentiel fare. Når du giver dem legetunneller er det en fantastisk måde at simulere disse huler på.

Andre familiekæledyr kan skabe denne opfattede trusselrespons fra dine marsvin. Hunde, katte eller endda kæledyrsfugle kan få dine marsvin til at søge nærmeste dækning. Sørg for at introducere dine marsvin for dine andre kæledyr langsomt og på dine marsvins niveau for at gøre dem mere tilpas, hvilket skaber en positiv oplevelse fra starten.

Kedsomhed

Det dårlige ved at være alt for opmærksom, er, at et deprimeret marsvin kan gemme sig af ren og skær kedsomhed eller dårligt humør. Hvis marsvinene ikke har selskab eller ting til at holde dem beskæftiget, kan de blive sløve og trække sig tilbage til det samme sted dag efter dag.

At have et interessant og engagerende bosted vil hjælpe med at forhindre kedsomhed hos marsvin. Når du anskaffer ramper og platforme til marsvin, eller anvender en Caddi godbidsdispenser til marsvin til at løfte deres yndlingssnacks, er fantastiske måder at inkorporere variation og motion i dit marsvins daglige rutine.

At omarrangere dine marsvins løbegård rutinemæssigt vil stimulere deres sind og krop. Prøv at flytte deres gemmesteder rundt omkring i løbegården, ændre ruten på deres Zippi tunnelsystem til marsvin og tilføje nyt legetøj regelmæssigt.

Tilpasning til nye omgivelser

Det er højst sandsynligt, at marsvin gemmer sig, når de er i et nyt miljø. Hvis du lige har budt et nyt marsvin velkommen, skal du ikke blive overrasket over at se dem bruge størstedelen af ​​deres tid på at skjule sig i løbet af den første uge eller to. Dette gælder især for adopterede marsvin der har en kompliceret fortid med mennesker.

Marsvin higer efter kammeratskab, så det er bedst at anskaffe marsvin i bundne par. Hvis du introducerer nye marsvin, skal du sørge for at gøre det langsomt og gennem en barriere, så de kan varme op til hinanden. Bliv ikke overrasket, hvis dit tidligere udgående marsvin gemmer sig som reaktion på en nyankommen – det er naturligt.

Pludselige bevægelser eller høje lyde

Selv sunde og selvsikre marsvin, der har været en del af din familie i længere tid, vil naturligvis søge dækning, når de støder på pludselige bevægelser eller høje lyde. Dette er helt normalt og er faktisk et tegn på god kognitiv ræsonnement hos dine marsvin. Ligesom en refleks vil marsvin forskrække ved uventede syn og lyde.

Prøv at holde dine marsvin i et område med lav trafik i dit hjem eller have for at undgå at udløse denne reaktion konstant. Selvom det måske ikke er muligt at udrydde alle årsager til pludselige bevægelser eller høje lyde, bør der gøres en indsats for at reducere dine marsvins eksponering for dem.

Generthed

Ikke al skjuleadfærd bunder i naturlig adfærd eller stress – nogle marsvin er bare mere generte end andre. Dette har mere at gøre med deres individuelle personlighed end deres miljø. Så længe dit generte marsvin kommer ud for at lege med dens kammerater, for at spise og drikke eller ses på opdagelse (omend forsigtigt), er det sikkert at konkludere, at dens personlighed bare er mere indadvendt.

Generte marsvin har mest gavn af uigennemsigtige gemmesteder til marsvin, eller endda hjemmelavede “gardiner” lavet af fleecestrimler langs forsiden af ​​deres yndlingsgemmested for at hjælpe dem med at føle sig mere komfortable. Undgå at bruge gennemsigtige gemmestrukturer eller dem med store åbninger til reserverede marsvin, da disse ikke vil være så komfortable for dem.

Bør du være bekymret over dit marsvins adfærd?

Det er helt normalt og naturligt at skjule sig i huler, men der er tidspunkter, hvor langvarige eller pludselige episoder med skjul kan pege på en sundhedsmæssig bekymring. Marsvin, der typisk ikke er sky og pludselig bruger timer om dagen på at skjule sig, eller marsvin, der ikke kommer ud for at spise eller drikke, bør overvåges nøje.

En række sundhedsmæssige bekymringer kan få dit marsvin til at ønske at gemme sig størstedelen af ​​dagen, men nogle af de mest almindelige årsager er:

  • En urinvejsinfektion (UTI)
  • Øvre luftvejsinfektion
  • Gastrointestinale problemer
  • Neurologiske lidelser, der forårsager ubalance eller dårligt syn
  • Alderdom

Hvis dine marsvin gemmer sig regelmæssigt og ikke deltager i normale aktiviteter, er det tid til at kontakte din dyrlæge.

Sådan får du dit marsvin ud af skjulestedet

Marsvin, der er potentielt syge, bør ikke efterlades til at gemme sig i mere end 24 timer, hvorimod marsvin, der tilpasser sig et nyt hjem, bør have mindst to uger til at akklimatisere sig fuldt ud. Det er altid bedst at lade dit marsvin komme ud af dens gemmested på egen hånd, men nogle situationer dikterer behovet for at flytte dem selv. Hvis du har brug for at fjerne dit marsvin fra dens gemmested, skal du sørge for at gøre det sikkert og på den mindst mulige stressende måde.

  • Luk indgangen til deres skjulested ved enten at lukke døren (hvis det er muligt) eller skubbe en solid genstand ind foran den
  • Løft forsigtigt gemmestedet eller ræk ind i deres skjulested, og tag fat i dem, som du plejer at løfte dem – understøt hele deres krop i processen
  • Hold dit marsvin sikkert mod dig for at hjælpe den med at føle sig tryg

Omlet og dine marsvin

Vores marsvineprodukter er designet til at fremme marsvinenes naturlige instinkter – inklusive at gemme sig. Omlets Eglu Go marsvinehus er det perfekte marsvine-skjulested med praktisk adgang for mennesker, hvis det er nødvendigt. Og vores udvalg af Zippi shelters til marsvin, legetunneller til marsvin, og Zippi tunnelsystemer til marsvin tilbyder dine marsvin adskillige behagelige muligheder for at gemme sig og hænge ud, mens de tilskynder til fysisk bevægelse og mental stimulering. Hos Omlet bringer vi naturen til din egen have og blander den med måder at uddybe båndet mellem dig og dine marsvin.

Marsvin spiser inde i Omlet Zippi shelter

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *