Omlet bloggen

10 ting du ikke skal gøre om vinteren, hvis du er hønseholder

Nærbillede af en grå høne med Eglu Go i baggrunden i sne 2

1. Luk ikke dine høns inde i hønsehuset

Høns er skabt til at være udenfor, og de er kendt for at kunne modstå nogle ret ekstreme temperaturer. Under den synlige fjerdragt har fugle som høns et lag med dun, der kan pustes op for at skabe et ekstra lag med isolering, som holder dem varme.

Indelukkede høns vil hurtigt komme til at kede sig og blive rastløse, og selvom du måske er overrasket over, at de vælger at gå udenfor i frostvejr, skal du bestemt altid give dine høns muligheden for at strække benene.

Sørg for, at hønsene har et tørt og beskyttet sted i en sikker gård eller i et område i haven, hvor de kan tilbringe tid udenfor. Vi har masser af forskellige overtræk, der gør dette til en nem sag. Gennemsigtige overtræk er ideelle om vinteren, da de vil beskytte dine høns mod vind og regn, mens de stadig lader lyset komme ind. Læg halm på jorden for at forhindre opbygning af mudder, og sæt en siddepind eller to op, hvor hønsene kan hvile sig i løbet af dagen.

Luk døren til hønsehuset, når alle høns er gået ind for at sove om natten, eller lad din automatiske dør til hønsehuset gøre det for dig. Hvis du har høns, som er ivrige efter at blive ude sent, kan du bruge en hønsehuslampe til at opmuntre dem til at gå op i seng.

2. Kompensér ikke for dårlig isolering ved at blokere hønsehuset

Velisolerede hønsehuse, som Egluerne, holder høns varme om vinteren ved at fange varmen fra hønsene selv, mens de ikke lader kold luft trænge ind igennem væggene. De er også designet til at lade frisk luft strømme gennem hønsehuset for at forhindre opbygning af fugt uden at skabe ubehageligt træk.

Træk og fugt er de to største vinterfjender for høns, da de gør det vanskeligt for hønsene at holde sig varme og tørre. Hvis hønsehuset er for tæt isoleret, vil fugten, der fordamper fra hønses vejrtrækning og møg, ikke have noget sted at undslippe. Dette fugtige miljø og den mulige opbygning af ammoniak er virkelig dårligt for høns og kan føre til ubehagelige luftvejssygdomme.

Sørg for, at dit hønsehus er godt ventileret, med åbninger, der dirigerer luften et andet sted hen end direkte på dine høns.

3. Opvarm ikke hønsehuset

Høns er hårdføre væsener, der gradvist tilpasser sig de lavere temperaturer, og opvarmning af hønsehuset betyder blot, at dine høns aldrig vænner sig til kulden. Dette vil også gøre dem mindre tilbøjelige til faktisk at forlade hønsehuset og få den motion, friske luft og underholdning, som de har brug for, for at forblive glade og sunde.

Udover det faktum at varmeapparater i hønsehuset altid vil udgøre en potentiel brandfare, risikerer du også, at dine dårligt tilpassede høns får et chok ved et pludseligt fald i temperaturen, hvis strømmen af en eller anden grund skulle ryge. Dette er meget værre for dem end at have et lidt køligere hønsehus.

Hvis du er bekymret, kan du altid tilføje lidt ekstra bundmateriale i redekassen eller lægge en beskyttelsesjakke til ekstreme temperaturer på din Eglu.

En dreng snakker med sine høns i sneen

4. Lad ikke æggene ligge i lang tid

Selvom Egluen holder dine æg varme og velsmagende, er der en risiko for, at æg, der er lagt andetsteds i gården eller haven fryser til om vinteren. Frosne æg er ikke nødvendigvis farlige at spise, men når æggets indhold fryser og udvides, er der en højere risiko for, at bakterier trænger ind gennem revnerne i skallen.

Hent æg ind hver gang du besøger dine høns for at minimere risikoen for en frossen æggeblomme.

5. Ignorér ikke vandet

Ligesom det gælder for alle andre dyr, skal du sørge, for at dine høns hele tiden har adgang til frisk vand, også om vinteren. De drikker ikke så meget i de koldere måneder, men det er faktisk en ulempe her, da vandet er mere tilbøjelige til at fryse over, hvis det ikke røres regelmæssigt.

Bring vandtruget ind natten over og stil det ud, når du ser til dine damer om morgenen. Hvis temperaturen kommer under nul i løbet af dagen, skal du kontrollere vandet så ofte du kan, og bryde isen eller skifte vand, hvis det er frosset.

Der findes flere forskellige vandopvarmningsløsninger på markedet. Omlet fører Eton varmeplader, som du nemt kan tilslutte en udendørs strømkilde, men der er også batteridrevne varmeapparater, du kan sætte i vandet. Bare sørg for, at hønsene ikke er i stand til at hakke sig igennem varmeapparatet.

Hvis temperaturen forbliver omkring frysepunktet, kan du lægge noget flydende i vandet, som for eksempel en tennisbold. Når det flydende objekt bevæger sig, vil det bryde isen, der dannes på overfladen af vandet, hvilket vil stoppe eller i det mindste bremse fryseprocessen.

6. Udskyd ikke rengøringen af hønsehuset

At hænge ud i haven er ikke helt så fristende om vinteren, men du bliver stadig nødt til at sikre dig, at hønsehuset er pænt og rent. Dine høns vil sandsynligvis tilbringe mere tid i hønsehuset om vinteren og producere flere klatter der, så hold øje og skift din rutine i overensstemmelse hermed.

7. Begræns ikke hønsenes sjov

Hønsene vover sig måske ikke så langt ud i haven, som de plejer, og muligheden for at skrabe efter insekter og andre godbidder vil være begrænset, når jorden er frossen eller dækket med sne. Dette kan føre til, at hønsene kommer til at kede sig, hvilket kan resultere i aggressiv fjerplukning og ægspisning.

Du skal sørge for, at de har masser af sjove ting at tage sig til i deres gård. Vi har masser af hønseberigelsestilbehør i vores butik. Sæt siddepinde op, som hønsene kan sidde på og prøv de supersjove Peck Toys eller Caddi godbidsdispenseren som gradvist frigiver foder og godbidder. Eller hvis du føler, at dine høns måske er den eventyrlystne slags, hvorfor så ikke hænge en hønsegynge op, som de kan nyde sammen?

8. Hold dig ikke til det sædvanlige foderskema

Dine høns spiser sandsynligvis mere om vinteren, da de har brug for energien for at holde varmen. Giv dem lidt ekstra mad, og sørg for, at den ikke fryser til i fodertruget. Som en ekstra snack kan du drysse nogle majs ud i gården om eftermiddagen for at tilføje både kalorier og lidt skrabesjov. Eller hvorfor ikke prøve denne lækre grød til høns, der opvarmer deres maver på kolde vintermorgener.

Sørg også for, at du giver hønsene masser af grus. Da høns ikke har tænder, bruger de i stedet gruset til at nedbryde og fordøje deres mad. Resten af året finder og spiser de selv småsten og grus, mens de hakker rundt om i haven, men hvis jorden er frossen, vil det være meget sværere for dem.

9. Glem ikke kamme og hagelapper

Alle høns, men især de racer med store kamme og hagelapper, risikerer frostskader på disse følsomme kropsdele om vinteren. Det er ikke nødvendigvis farligt, da det normalt kun er spidserne der bliver berørt, men det kan være lidt ubehageligt. For at forhindre dette kan du smøre petrolatum på kamme og hagelapper på de kolde dage.

10. Fjern ikke overtræk, når solen skinner

Hvis du har for vane at tage overtrækkene af hønsegården, når det er solskin, kan det være en god ide at stoppe med at gøre dette om vinteren. Især gennemsigtige overtræk skaber en dejlig udestuefølelse i hønsegården, når solen er fremme, og dine damer vil elske at have et lunere sted at opholde sig. Overtræk vil også holde kold vind ude, så vi anbefaler at holde dem permanent på gården om vinteren.

Nærbillede af en grå høne i sneen med Eglu Go UP hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *