Omlet bloggen

Hvordan lægger høns æg?

Hvis du er begynder i den vidunderlige verden af at holde høns, har du sikkert stillet dig selv spørgsmålet ‘hvordan lægger høns æg?’ mindst én gang. Her er den trinvise proces af den fascinerende æglægningsproces.

Dreng kigger på en høne, der lægger æg i et Omlet Eglu Cube hønsehus

Trin et: lys

Processen med æglægning starter i hønens øje. Sollys kommer ind i øjet og aktiverer en lysfølsom kirtel, pinealkirtlen, der ligger lige ved siden af øjet. Dette udløser igen en proces, der frigiver et æg, eller oocyt, fra hønens æggestok. Denne lysfølsomhed er en af grundene til, at høns lægger færre æg om vinteren.

Trin to: blommen

Høns fødes med to æggestokke, men den ene holder op med at fungere lige efter, at hønen er født. Det menes, at dette er for at spare på både energi og vægt, og så længe den anden æggestok virker, er en rigelig!

Æggestokken indeholder tusindvis af potentielle æg eller ovum, som de også kaldes. Hvis du kunne se ind i en høne, vil disse uudviklede æg kunne ses i begyndelsen af rygsøjlen. Når hønen er gammel nok til at begynde at lægge, begynder nogle af disse æg at modnes til det, der senere bliver til blommen. På dette stadium er æggene adskilt og indeholdt i deres egne follikler, men når man er klar til at gå videre, frigiver den sin follikel og bevæger sig ud af æggestokken og ned i forplantningskanalen, æggelederen.

Denne proces, ægløsning, finder sted cirka hver 25. time og starter normalt igen cirka en time efter, at det forrige æg er blevet lagt.

Trin tre: den æggehviden

Et ofte stillet spørgsmål er, hvordan lægger høns æg uden en hane? Kort sagt, hvis du ikke vil have din høne til at lægge befrugtede æg, så behøver du ikke en hane. På den anden side, hvis du vil udklække kyllinger, skal der en hane til. Befrugtede æg er stadig spiselige, så længe du samler æggene dagligt. Det kan du læse mere om i vores tidligere blog Alt hvad du behøver at vide om at holde haner .

Via infundibulum kommer blommen ind i æggelederen, og det er her, ægget befrugtes, hvis en hane har kurtiseret din høne. Du har måske bemærket, at æggeblommer har en lille, hvid plet på dem. Dette er blastodisc, den enkelte huncelle, der sammen med sæden vil udvikle sig til et embryo gennem celledeling.

Æggets rejse er dog den samme, uanset om det er blevet befrugtet eller ej. Blommen bevæger sig gennem magnum- og landtangedelene af æggelederen, og det er her æggehviden (også kaldet albumin) dannes. Den fungerer som en tynd hinde omkring blommen, der holder alt sammen. Chalazaerne, to spiralformede vævsbånd, sørger for, at blommen er jævnt placeret i æggehviden, og det hele begynder at ligne et æg, selvom der mangler en ganske afgørende del – skallen!

Trin fire: skallen

Ægget modtager sin skal i livmoderen, takket være skalkirtlen. Det tager omkring 20 timer at fremstille skallen, så dette er den mest tidskrævende del af processen. Før ægget går videre for sidste gang, dannes det yderste lag, kendt som blomsten eller neglebåndet, for at skabe et antimikrobielt lag. Når ægget er klar, skubber skalkirtlen ægget ud af æggelederen og ind i cloacaen, den del, hvor reproduktions- og ekskretionsvejene mødes.

Og sådan foregår det! Nu du ved mere om hvordan dine hønseæg bliver lavet, kan du også læse flere fakta her! Og for at opbevare dine lækre æg, kan du også vælge den fantastiske æggerampe eller en æggekarrusel!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *