Omlet bloggen

Fra hvalp til senior – stadierne af en hunds aldring

hund i fido nook bur med grøn hundeseng med støttepude

Hvis du nogensinde har opdraget et barn fra baby til voksen, kender du udmærket glæderne, hovedpinen, trængslerne, og belønningerne, der følger med denne oplevelse. Men hvad med at opdrage en firbenet baby? Du ved, den slags, der har pels, en logrende hale, og slikker dig i ansigtet. Er opdragelse af en hund det samme som at opdrage et menneske? Vores pelsbabyer er muligvis ikke i stand til at kommunikere, hvad de vil have, ligeså godt som menneskelige babyer, men det gør dem ikke mindre til et familiemedlem. For at opbygge og opretholde et evigt bånd med vores hunde er det vigtigt, at vi forstår deres behov i alle faser af livet.

Som set i vores tidligere blog, Hvor gammel er din hund i menneskeår, ældes vores hundekammerater meget hurtigere end deres menneskelige brødre og søstre. En gribende påmindelse om, at hvert øjeblik tæller, og at hvert kram kan vare lidt længere. Så hvor længe betragtes en hund som en baby? Hvornår ved du, om din hvalp officielt er kommet ind i de skræmmende, men dog dejlige, teenageår? Og hvordan kan vi bedre støtte vores ældre hunde i deres bedste alder, når de tager det mere med ro? Her er en nyttig liste til at guide dig og din hund gennem disse dyrebare stadier sammen.

Hvalpedom

Der er ikke noget så nuttet som det første år af en hvalps liv! Dette er den tid, hvor din pelsede baby stadig har den berusende hvalpeduft og uendelig energi. Afhængig af hunderacen er denne fase af en hunds liv normalt mellem fødsel og 18-24 måneder. Ligesom mennesker er denne tidlige udviklingsfase, hvor din hund lærer grundlæggende socialiseringsevner. Du vil vel gerne have at dit pelsede barn er en del af familien, ikke?

Der er flere forskellige måder at engagere din energiske og nysgerrige hvalp på. Brug masser af tid i løbet af denne fase på at tale med dem, klappe dem og lære dem alle regler som gå på toilettet udenfor, sove om natten og ikke tygge i møblerne. Omlet tilbyder et udvalg af legetøj til hunde det ville være perfekt til at hjælpe med at træne de skarpe hvalpetænder til at holde sig væk fra sofaen! Din hvalp vil også vokse mest i denne fase af livet, så god kvalitet ernæring og veterinær pleje er også afgørende for at sikre at din hund blomstrer. Hvalpe kan kræve en masse arbejde, men med konsekvente rutiner og træning, vil du have en teenager (av for den!) før du ved af det!

Fra teenager til voksen

De udmattende baby-år varer ikke så længe med en hundebaby som en menneskebaby. De fleste hvalpe når “voksenalderen” i en alder af 3, hvilket betyder, at de unge teenageår er korte afhængigt af hunderacen. Mindre racerhunde, såsom Chihuahuas og gravhunde, bliver teenagere omkring 6 måneder gamle, mens større racerhunde, sådanne schæferhunde og dalmatinere, bliver unge omkring 3 år. Mens det meste af lydighedstræningen finder sted i hvalpeårene, vil du fortsætte positivt med at styrke god opførsel på dette stadium. Teenage-hunde er meget ligesom teenage-mennesker – de vil begynde at teste grænserne omkring denne alder. Lige da du troede, at du mestrede kommandoerne “sit, bliv, giv pote”, vil din teenage-hund begynde at udfordre dig ved at ignorere denne lærte adfærd, så fald ikke i søvn ved rattet – eller hundesnoren.

Mental stimulering er også vigtig på tværs af alle udviklingsstadier, så hold din teenagehvalp engageret med masser af aktiviteter som at hente pind, besøg af hundevenner, og masser af leg. Nøglen til denne fase? En træt hund er en velopdragen hund! Glem ikke din hunds sundhed og hygiejne hvilket er vigtigt uanset alder. De fleste sunde voksne hunde har stadig brug for konsekvent træning, og afhængigt af hunderace og temperament kan det være op til 25 minutter om dagen. Så gør det til en familieudflugt. Grib fat i både dit teenage-menneske og din teenage-hund og få alle med ud på en gåtur!

De ældre år

Bare fordi dit pelsede barn nu er en pelsede senior, betyder det ikke, at du skal begynde at kigge på aldershjem til din hundekammerat. Ældre hunde er stadig aktive hunde! Vores tidligere blog, Sådan tager du dig a fen ældre hund, giver stor indsigt i, hvordan man bedst navigerer i de ældre år. Hvis du har haft din pelsede baby siden dens hvalpedom, kan du begynde at lægge mærke til din hund, der nu er blevet grå i pelsen, sætte tempoet lidt omkring seksårsalderen. Måske bemærker du, at du også bremser lidt op for at afspejle deres adfærd og bedre pleje deres skiftende behov. Det er en god ting! I stedet for en lang gåtur hver dag, kan du overveje at tage din senior ud på et par korte gåture for at opretholde motion uden udmattelse. Det kan også vise sig, at du kan lide denne nye tempoændring!

Mange ældre hunde vil også begynde at ændre adfærd på dette stadium med nogle ændringer i deres mobilitet og kognitive evner, så det er vigtigt med regelmæssige dyrlægebesøg for at holde øje med eventuelle væsentlige problemer. Kan man ikke lære gamle hunde nye tricks? Sludder! Ældre hunde kan absolut lære nye tricks, men ligesom ældre mennesker, skal man holde madbelønningerne til et minimum, da stofskiftet begynder at aftage i dette stadium. Derudover kan nogle ældre hunde begynde at have problemer med deres led omkring dette stadium, så det er vigtigt at sikre, at du har en behagelig og støttende hundeseng. Omlets Topology luksus hundeseng er en god mulighed for at tilpasse en soveløsning, der passer til en konge eller dronning. Uanset hunderace er ældre hunde i alle former og størrelser stadig lige så hyggelige og elskværdige som hvalpe!

Hund køler ned på Omlet kølemåtte med memoryskum til hunde

Kæledyrsejere ved, at det at tage sig af en hund i enhver livsfase er en forpligtelse med masser af arbejde og belønning. Uanset om du har en hoppende hvalp, der stadig lærer at gå i snor eller en førsteklasses senior, der elsker at bare ligge i solen, er der meget glæde at finde i alle faser af en hunds liv. Og selvom vores pelsede babyer ikke lever så længe som vores menneskelige babyer, siger det sig selv, at den kærlighed, de giver, er uvurderlig, uanset hvilken alder de har. Så nyd hvert øjeblik i hvert fase!

This entry was posted in Uncategorised


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *