Omlet bloggen

Hvor meget søvn har hvalpe brug for?

Når det handler om hvalpe, skal du vide, at de sover… MEGET! Ja, disse fantastiske, energiske pelskugler kan kræve op til hele 20 timers søvn om dagen afhængigt af deres race og størrelse. Det er næsten 85% af deres dag brugt på at sove!

Men skal min 8 uger gamle hvalp sove lige så meget som en 16 uger gammel hvalp? Og hvordan får jeg min hvalp til at sove igennem om natten? Ligesom menneskebabyer vokser hvalpe hurtigt, og søvn er en vigtig faktor for at sikre, at de forbliver sunde og stærke. Uanset om du er en ny kæledyrsforælder til en hvalp eller overvejer at få en lille pelsven, er her nogle ting, du har brug for at vide om hvalpesøvn!

Hvalp i Fido Nook hundebur med grøn hundeseng med støttekant

Hvorfor har hvalpe brug for så meget søvn?

Søvn er vigtig for hvalpe af de samme grunde, som den er vigtig for børn – udvikling! Alle hunderacer starter livet som små, firbenede pelsbolde. Uanset om de vokser til at blive en stor Grand Danois eller forbliver en lille Chihuahua, har alle hunde brug for søvn for at vokse.

En af de største fordele, som søvn tilbyder hvalpe, er sund hjerneudvikling. I deres meget unge år optager hvalpe tonsvis af nye syn, lugte og lyde hver dag! Søvn giver deres hjerner en chance for at behandle al den nye information og opdele ‘do’s and don’ts’ ved at være en hund.

Har du nogensinde set en hvalp løbe gennem et rum som en lille tornado for kun at falde sammen til en dyb lur få sekunder senere? Hvalpe, ligesom mennesker, har brug for hvile for at genoprette og bevare deres energi. At få masser af søvn i de tidlige uger/måneder af livet betyder, at hvalpe forbereder sig på at være sunde, energiske hunde i de kommende år!

Men hvorfor skal de sove 75-85 % af dagen? ? “Hvalpestadiet” er kort i forhold til en hunds gennemsnitlige levetid – cirka 6 måneder til 2 år afhængig af hunderace. Så at få mere søvn i begyndelsen hjælper med at opbygge deres udviklende immunsystem til at blive sunde og stærke voksne hunde. Når det handler om hvalpe og søvn, så “lad sovende hunde ligge”!

Typisk hvalpesøvn

Hvis du nogensinde har opfostret en menneskebaby, ved du alt for godt, at livet i de første par måneder består af et roterende skema med at spisning, søvn, leg og afføring. Gæt en gang. Hvalpe er meget på samme måde! Efterhånden som de vokser og modnes, vil hvalpe – ligesom mennesker – have brug for mindre søvn, men her er en oversigt over gennemsnitlige søvntimer på de forskellige stadier af hvalpetiden.

Fødsel – 8 uger:Hvalpe får mest søvn i disse første par uger af livet. I gennemsnit kan du forvente, at din lille pelsven vil hvile 18-20 timer hver dag. Hyppige, korte hvil er, sådan de starter deres liv.

10-12 uger: Din hvalp vokser, og søvn er stadig af allerstørste betydning! Selvom de muligvis stadig hviler omkring 18-20 timer om dagen, vil du begynde at bemærke, at de har mere energi i deres vågne timer – det er en god ting! Det betyder, at alt den søvn giver deres krop præcis, hvad den har brug for.

12-16 uger:Efterhånden som din hvalp nærmer sig de 3-måneder, kan den begynde at forkorte sin lur en smule i løbet af dagen og øge længden af ​​søvnstrækninger om natten. Den gennemsnitlige daglige søvn for hvalpe i denne alder er omkring 16-18 timer, og det vil afhænge meget af din hunds alder og race. Store hunderacer skal vokse hurtigere end mindre hunderacer for at nå samme aldersmodenhed, så du kan bemærke at en Labrador Retriever sovere længere end en mops på dette stadie.

16-18 uger: Nu har du og din hvalp (forhåbentlig!) indrettet en søvnrutine og tidsplan. Dette er det perfekte tidspunkt at begynde at træne din hvalp! At lære nye kommandoer og hvordan man går i snor er eksempler på nogen ad de “første ting” du kan introducere til din hvalp i denne alder. Dette er også et godt tidspunkt at begynde socialisering med andre hunde, da de fleste hvalpe vil være blevet fuldt ud vaccineret på dette tidspunkt for sikkert at være sammen med andre hunde!

Sort og brun hvalp sidder på Omlet Topology hundeseng med lilla topmadras i imiteret lammeskind

Eksempel på søvnplan for hvalpe

Ligesom babyer trives hvalpe naturligt med en rutine! Så jo tidligere du kan oprette og holde dig til en tidsplan, jo bedre! Her er et eksempel på en søvnplan for hvalpe under 16 uger:

MORGEN

Først på toilettet!

Spise morgenmad

Toilet igen (gentagelse er vigtigt!)**

Lege med legetøj

Hvile

Vågne og på toilettet

EFTERMIDDAG

Spise frokost

Udforske og lege

På toilettet

Hvile

På toilettet

Hvile (ser du et mønster her?)

AFTEN

Spise aftensmad

Lege med legetøj

En sidste tur på toilettet inden sengetid

Nattesøvn

Flere ture på toilettet i løbet af natten (især i de første måneder!)

** En tommelfingerregel når det handler om hvalpe og toilettræning: hver aldersmåned svarer til det antal timer, der kan gå mellem toiletturene. For eksempel skal en 2 måneder gammel hvalp gå på toilettet hver 2. time, en 3 måneder gammel hvalp skal på toilettet hver 3. time, og så videre. Så sørg for at placere din hvalps bur tæt på dig, så du kan høre “jeg skal tisse”=klynken… som kan starte langt før daggry! Men for hver måned, der går, bliver det senere og senere!

Sådan får jeg min hvalp til at sove hele natten

Målet for de fleste kæledyrsforældre er at få deres hunde til at efterligne deres søvnmønster ved at få det meste af deres søvn om natten. For hvalpe kan dette være en hård opgave, da de stadig er for unge til at kunne klare flere timer mellem toiletturene. Så selvom det er usandsynligt, at din hvalp vil sove 8 timer om natten med det samme, er der nogle ting, du kan gøre for i sidste ende at nå dertil!

Motion, motion, motion!

En træt hund er en glad hund, og det gælder også for hvalpe! En af de bedste ting, du kan gøre for at fremme nattesøvnen, er at sørge for, at din hvalp får masser af motion i løbet af dagen. Ind imellem lurene skal du sørge for at stimulere dens sind med interaktive lege, f.eks tovtrækkeri med legetøj! Hvis du har en opbevaringskurv til legetøjet kan den hjælpe med at signalere til hvalpen, at det er tid til at bruge noget energi!

Roligt, afslappet, langsomt

Ligesom mennesker lærer hvalpe ved at se miljøet omkring dem. Og vi ved alle, at et roligt miljø fremmer bedre søvn! Så prøv at få al leg og motion ind før aftensmaden, og begynd så at sætte farten ned og slappe af mindst en time før sengetid. Husk, at hvalpe trives med rutiner, så hold sengetiden konsekvent, og de vil begynde at lære at slappe af hurtigere.

Toilet, toilet, toilet!

Sørg for, at din hvalp rent faktisk “går på toilettet” en sidste gang, inden den går i seng! Disse små pelsbolde bliver let distraheret og går nogle gange udenfor, men “går ikke udenfor” – så sørg for, at blæren bliver tømt inden sengetid!

Tæt, behagelig og tygning

For at alle får den bedst mulig søvn bedst, prøv at holde din hvalps bur tæt ved dig, så du kan høre den, når den klynker en lille smule udenfor!Omlets Fido Studio bur er en fantastisk mulighed, da det problemfrit fungerer som natbord eller endebord såvel som din hvalps soveplads! At sove tæt på dig vil også gøre din hvalp mere komfortabel – en god behagelig seng hjælper også! Og glem ikke et tyggelegetøj eller tæppe at lægge ved siden af dem! Ligesom menneskelige babyer oplever hvalpe, at de får tænder, og at tygge kan være en beroligende natteaktivitet for at hjælpe dem med at falde i søvn igen!

Vi kan ikke komme udenom det – alle hunde kan lide at sove! Men nogle racer kan lide at trykke på snooze-knappen mere end andre. Selvom disse racer ikke er fritaget for sporadisk hvalpesøvn, er der større sandsynlighed for, at de sover længere – og oftere! – som voksne!

Sankt Bernardshund

Mops

Grand Danois

Basset Hound

Engelsk Bulldog

At eje en hvalp kan være en spændende og udmattende oplevelse! Men fordelene ved at være hundeejer opvejer langt de få søvnløse nætter, du kan støde på, når de er hvalpe! Med en etableret rutine og et cozy soveområde, vil din hvalp hurtigt lære gode sovevaner! Og glade sovende hvalpe vokser normalt op til at blive glade sovende hunde!

En hvalp leger med et stykke legetøj uden for sit Fido Nook bur

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *